Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Το κίνημα της Εθνικής Άμυνας και ο εθνικός διχασμός



Όταν ήμουν φοιτητής στη Μυτιλήνη, πηγαίναμε σε μια ταβέρνα (που μου άρεσε πλύ), το «Μπουντρούμι».
Αν είσαι 20 χρονών, πίνεις κάμποσο κρασί και ακούς ένα τραγούδι που λέει «Της αμύνης τα παιδιά διώξανε το βασιλιά, της αμύνης το καπέλο έφερε το Βενιζέλο κ.λπ. κ.λπ.» ε, ανεβαίνεις.
Και μόνο που ακούν κάποιοι «διώξανε το βασιλιά» ανεβαίνουν, που να πιούν και λίγο, που να είναι και 20 χρονών…
Η αλήθεια όμως είναι ότι την όλη ιστορία δεν την ήξερα καλά, μόνο πάνω κάτω, και τα γεγονότα τα είχα μπερδεμένα στο μυαλό μου.
Τον Αύγουστο, λοιπόν, του 1914 εξερράγη ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.
Πρωθυπουργός της Ελλάδας ήταν τότε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ένας πολύ τολμηρός, σε σημείο κυνισμού και καιροσκοπισμού, πολιτικός.
Ο Βενιζέλος λοιπόν πίστευε ότι οι Αγγλογάλλοι (η Αντάντ) θα επικρατούσε στον πόλεμο επί  των Κεντρικών Δυνάμεων (την Τριπλή Συμμαχία) και το συμφέρον της Ελλάδας ήταν φυσικά στο τέλος του πολέμου να είναι απ’ την πλευρά των νικητών, πολύ περισσότερο που η Βουλγαρία και η Τουρκία, σε βάρος των οποίων ήταν εμφανές ότι θα προέκυπταν τα όποια εδαφικά οφέλη της Ελλάδας, ήταν με το μέρος των Κεντρικών Δυνάμεων.
Βέβαια, εδώ τίθενται δύο ζητήματα.
Όλοι ξέρουμε ότι ο Βενιζέλος δικαιώθηκε στην πρόβλεψή του αλλά στην αρχή του πολέμου το ποιος θα επικρατήσει δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρο. Ήταν απλά μία υπόθεση και ο καθένας δικαιούταν να κάνει τη δική του.
Κατά την έκρηξη του πολέμου, η Βουλγαρία και η Τουρκία ήταν ουδέτερες και εκείνο που επεδίωκε πρωταρχικά η Αντάντ ήταν η προσέλκυση αυτών των δύο χωρών, και όχι της Ελλάδας, στο στρατόπεδό της. Έτσι κρατούσε αρχικά σε απόσταση την Ελλάδα και δεν δεσμεύθηκε προς αυτήν με κανένα εδαφικό αντάλλαγμα για να μην προκαλέσει τις δύο άλλες χώρες.
Απ’ την άλλη ο βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν φιλογερμανός γενικά (αυτό δεν αμφισβητείται). Είχε σπουδάσει στη Γερμανία, είχε επηρεαστεί από τη γερμανική κουλτούρα και είχε παντρευτεί την αδελφή του Κάιζερ, ο οποίος του είχε απονείμει και τον βαθμό του Στρατάρχη του γερμανικού στρατού. Ε, δεν του πήγαινε η καρδιά να πολεμήσει κατά του κουνιάδου του.
Απ’ την άλλη όμως έβλεπε ότι περιβαλλόμενη από θάλασσα η Ελλάδα ήταν ευπρόσβλητη στον αγγλογαλλικό στόλο που κυριαρχούσε στη Μεσόγειο γι’ αυτό ούτε και κόντρα στους Αγγλογάλλους μπορούσε να πάει.
Τι να κάνει λοιπόν, επεδίωκε την ουδετερότητα.
Έτσι είχαν τα πράγματα, και δώστου ο Βενιζέλος να ακολουθεί ξεκάθαρη φιλοαντατική πολιτική, δώστου το παλάτι να παρεμβαίνει, οπότε τι να κάνει και ο Βενιζέλος; Παραιτείται στις 21 Φεβρουαρίου 1915.
Τον επόμενο Μάιο γίνονται εκλογές και επανεκλέγεται ο Βενιζέλος.
Ξανά μανά η ίδια ιστορία και ο Βενιζέλος παραιτείται για δεύτερη φορά.
Στις εκλογές που διεξάγονται ο Βενιζέλος και το κόμμα του απέχουν και έτσι κερδίζουν οι φιλοβασιλικοί (αλλά η αποχή από τις εκλογές είναι τεράστια).
Την ίδια μέρα με τις εκλογές συγκροτείται στη Θεσσαλονίκη η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας από τους βενιζελικούς Αλέξανδρο Ζάννα, Περικλή Αργυρόπουλο και Παμίκο Ζυμβρακάκη.
Και τα δύο αυτά γεγονότα έγιναν σαν σήμερα, στις 6 Δεκεμβρίου 1915.
Κάτω από τον φόβο να δοθεί η Θεσσαλονίκη στη Σερβία απ’ την Αντάντ (αφού εκεί είχαν συγκεντρωθεί τα ηττημένα σερβικά στρατεύματα), η Επιτροπή Εθνικής Άμυνας κηρύττει κίνημα στη Θεσσαλονίκη στις 16 Αυγούστου 1916 και καλεί τον Βενιζέλο ν’ αναλάβει.
Ο Βενιζέλος τάσσεται με το κίνημα και στις 26 Σεπτεμβρίου σχηματίζει προσωρινή κυβέρνηση με αρχικά μέλη την τριανδρία Βενιζέλου-Κουντουριώτη-Δαγκλή.
Η Ελλάδα έχει χωριστεί de facto σε δύο κράτη: αυτό με πρωτεύουσα την Αθήνα που παραμένει πιστό στον Κωνσταντίνο και αυτό με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη όπου κυριαρχεί ο Βενιζέλος και είναι φιλικό προς την Αντάντ.
Και αν ο πόλεμος δεν είναι τελικά καθόλου ηρωική περιπέτεια αλλά μια αρρώστια, ο εμφύλιος πόλεμος είναι σαν μια μεταδοτική αρρώστια, σαν τον τύφο.
Και οι δύο παρατάξεις επιδίδονται σε διώξεις και εκκαθαρίσεις των αντιπάλων. Τελικά, με τη βοήθεια των Αγγλογάλλων, οι βενιζελικοί επικρατούν, η Ελλάδα μπαίνει στον Α΄ Π.Π. ως σύμμαχος της Αντάντ, κερδίζει πολλά εδάφη με τη λήξη του πολέμου αλλά μπλέκεται στη μικρασιατική περιπέτεια με τις γνωστές τραγικές συνέπειες.
Εγώ πάντως δεν έχω βγάλει κάποιο συμπέρασμα.
Τι είναι πιο σωστό σε μια διένεξη; Να μένεις ουδέτερος και να μην κινδυνεύεις να χάσεις, αλλά ούτε και να κερδίσεις τίποτα ή να εμπλέκεσαι με πιθανότητες να χάσεις, αλλά και να κερδίσεις;

3 σχόλια:

  1. Αναφέρεσαι σε μια σκοτεινή περίοδο της Νεώτερης Ιστορίας μας, απαρχή δεινών και καταστροφών, που σημάδεψαν τον τόπο για δεκαετίες!!! Δυστυχώς μετά απο τους νικηφόρους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13, μέχρι την εποποιία του 1940 και της Εθνικής Αντίστασης, 1941-44 η Ελλάδα γνώρισε την συντριβή στην Μικρά Ασία το 1922 και την αναιμική Πρώτη Δημοκρατία του 1924-1935!!! Φυσικά αποκύημα της ήταν και ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΧΑΣΜΟΣ το 1914 που με παραλλαγές φτάνει μέχρι το σήμερα!!! Πρωταγωνιστές του αρχικού διχασμού ήταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Α΄!!! Ο πρώτος παρέλαβε την εξουσία μετά το κίνημα στο Γουδί τον Αύγουστο του 1909 και συνεργάστηκε άψογα με τον Γεώργιο Α΄ πετυχαίνοντας τον διπλασιασμό της εδαφικής επικράτειας του Ελληνικού Βασιλείου, ενσωματώνοντας Ήπειρο, Μακεδονία, Βόρειο Αιγαίο, Κρήτη στον Εθνικό Κορμό!!! Ο δεύτερος ώς Αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού, κατέλαβε στρατιωτικά την Μακεδονία και την Ήπειρο, δοξάζοντας την Ελλάδα και τους αλύτρωτους ελληνικούς πληθυσμούς των περιοχών που απελευθέρωσε!!!
    Η πρώτη διάσταση απόψεων των δύο Ανδρών ήταν στο θέμα της Θεσσαλονίκης λίγο μετά την προέλαση του στρατού απο τον Σαραντάπορο και τα Γιαννιτσά!!! Ο Ε. Βενιζέλος αναγκάστηκε να διατάξει την προέλαση προς την Θεσσαλονίκη, ενώ ο Κωνσταντίνος σχεδίαζε να προελάσει προς το Μοναστήρι που βρίσκεται στα σημερινά Σκόπια!!! Τελικά και μετά απο παρέμβαση του Γεωργίου Α΄ στον γιό του Κωνσταντίνο κατορθώθηκε η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης!!! Αποτέλεσμα της κατάκτησης αυτής ήταν η μυστηριώδη δολοφονία του ίδιου του Γεωργίου Α΄, στην Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο 1913!!!
    Μία δολοφονία που θα αλλάξει ριζικά το ευοίωνο μέλλον της Ελλάδας και δέν είναι τυχαίο αυτό που θα ακολουθήσει!!!
    Τον Αύγουστο του 1914 δολοφονείται ο Μεγάλος Δούκας της Αυστρίας Φερδινάνδος στο Βελιγράδι απο εθνικιστές της "Μαύρης Χείρ" και αυτή ήταν η αφορμή του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου!!!
    Στην αρχή η Ελλάδα δέν εμπλέκεται, λόγω και της φυσικής κοπώσεως των στρατιωτών της απο τους Βαλκανικούς Πολέμους!!! Όταν τελικά εμπλέκονται η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Βουλγαρία στο πλευρό των Κεντρικών Αυτοκρατοριών η Ελλάδα θέλοντας και μή είχε γίνει θέατρο επιχειρήσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών!!! Τότε ο Ε. Βενιζέλος πρότεινε στον Κωνσταντίνο Α΄ την έξοδο της Ελλάδας στον Πόλεμο και χωρίς να προκρίνει κάποιο στρατόπεδο!!!! Έγινε Συμβούλιο του Στέμματος στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων, το οποίο προέκρινε την συμμετοχή της Ελλάδας στον Πόλεμο εφόσον υπήρχαν επαρκή ανταλλάγματα και δεσμεύσεις, που θα μπορούσαν κατά το εθνικό συμφέρον να αξιοποιηθούν!!! Όμως δέν υπήρξε καμία δέσμευση απο τους αντιμαχόμενους και "ήξεις αφήξεις" και τα ναι μεν αλλά, δίνουν και παίρνουν!!! Τελικά με την είσοδο της Βουλγαρίας στο πλευρό των Κεντρικών Αυτοκρατοριών, πείθεται ο Κωνσταντίνος και κηρύσσει Επιστράτευση!!! Συνεχίζεται.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Φραντζεσκάκη γιατί ξέρεις πολλές λεπτομέρειες για μια περίοδο της ελληνικής Ιστορίας που μ’ ενδιαφέρει πολύ και για την οποία λίγοι έχουν τα γεγονότα ξεκάθαρα στο μυαλό τους.
      Περιμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια.

      Διαγραφή
  2. Μετά την υπογραφή του Διατάγματος της Επιστράτευσης το 1915, ο Κωνσταντίνο Α΄ ασθενεί απο πλευρίτιδα και νοσηλεύεται στα Ανάκτορα σε κρίσιμη κατάσταση!!! Στο πλευρό του πέραν των θεραπόντων ιατρών βρίσκεται νυχθημερόν, η γυναίκα του Βασίλισσα Σοφία, αδερφή του Κάϊζερ Γουλιέλμου Β΄ της Γερμανίας!!! Τελικά αναρρώνει και ματαιώνει κάθε απόπειρα συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό Ε. Βενιζέλου, οδηγώντας σε πολιτική κρίση, ξιφουλκώντας υπέρ της ουδετερότητας της Ελλάδας!!! Παραιτείται ο Ε. Βενιζέλος και προκηρύσσονται εκλογές τον Μάιο του 1915, στίς οποίες κερδίζει το κόμμα του, των Φιλελευθέρων!!! Όμως και πάλι η διαφωνία τους οξύνεται σε τέτοιο βαθμό που παραιτείται ξανά ο Ε. Βενιζέλος και αποσύρεται στην Κρήτη!!! Στην συνέχεια μετά την αποτυχία της Αντάντ να εισβάλει στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσω της κατάληψης της χερσονήσου της Καλλίπολης απο την θάλασσα και της εισβολής των Γάλλων στην Θεσσαλονίκη και των Γερμανοβουλγάρων στην Ανατολική Μακεδονία, δηλαδή της καταπάτησης της ουδετερότητας της Ελλάδας, ξεσπά το Κίνημα της Εθνικής Άμυνας στην Θεσσαλονίκη απο βενιζελικούς πολιτικούς και καλούν τον Ε. Βενιζέλο να ηγηθεί του κινήματος!!! Ο Ε. Βενιζέλος δέχεται και σχηματίζει την Τριανδρία του Κινήματος με την συμμετοχή του Στρατηγού Παναγιώτη Δαγκλή και του Ναυάρχου Παύλου Κουντουργιώτη!!! Αποτέλεσμα είναι να διχοτομηθεί η Ελλάδα στην Παλαιά Ελλάδα που έμεινε πιστή στον Κωνσταντίνο Α΄ και η Νέες Χώρες που επικράτησε η Τριανδρία του Κινήματος της Εθνικής Άμυνας!!! Αυτά όσον αφορά την Ιστορία του Κινήματος της Εθνικής Άμυνας!!!
    Τα πρόσωπα τελικά και η διαμάχη τους οδήγησε την χώρα σε καταστροφικές ατραπούς, δεν ήταν δυνατή μια στοιχειώδη συνεννόηση και οι πληγές δέν επουλώθηκαν ακόμα!!!
    Αποτέλεσμα :
    1. Η Ελλάδα με την επικράτηση της Αντάντ και με την ηγεσία του Ε. Βενιζέλου ενσωμάτωσε το 1920 με την Συνθήκη των Σεβρών την Θράκη, τα Βιλαέτια Σμύρνης και Αϊδινίου καθώς και τα νησιά Ίμβρου και Τενέδου, ο οποίος δέχθηκε δολοφονική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λυών!!!
    2. Την 1η Νοεμβρίου 1920 χάνει τίς Εκλογές ο Ε. Βενιζέλος και επικρατούν οι Αντιβενιζελικοί με το σύνθημα "Οίκαδε" στρατιωτική εκκένωση στην Μ.Ασία!!!
    3. Μικρασιατική Εκστρατεία απο την νέα κυβέρνηση των Αντιβενιζελικών και επιστροφή του Κωνσταντίνου Α΄στον Θρόνο!!!
    4. Πολεμική Ήττα στην Μ.Ασία - Μικρασιατική Καταστροφή τον Αύγουστο 1922!!!
    5. Έλευση των προσφύγων και ανταλλαγή πληθυσμών με την Συνθήκη της Λωζάνης το 1923!!!
    6. Εγκαθίδρυση της Α΄Ελληνικής Δημοκρατίας 25 Μαρτίου 1924!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή