Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Δυστυχώς λεφτά δεν υπάρχουν



Εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι ένας υποψήφιος πρωθυπουργός, κατά την προεκλογική περίοδο, γνωρίζοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας της οποίας φιλοδοξεί να αναλάβει την πρωθυπουργία έχει εκτιναχτεί στο 15%, βγαίνει και δηλώνει «(Μην ανησυχείτε) λεφτά υπάρχουν», έτσι χωρίς να εννοεί τίποτε άλλο απ’ αυτό που λέει, ότι όλα πάνε καλά και να μην ανησυχούμε διότι λεφτά υπάρχουν πολλά, θα τα διαχειριστεί αυτός ο ίδιος όταν αναλάβει πρωθυπουργός και το αποτέλεσμα της διαχείρισης αυτών των χρημάτων, που (παρα)υπάρχουν, θα το απολαύσουμε όλοι μας αρκεί να τον ψηφίσουμε.
Ε, δεν μπορώ να το πιστέψω, τι να κάνω;
Έστω όμως ότι ο τέως πρωθυπουργός είπε αυτή τη φράση χωρίς «αν» και «εφόσον». Μια άλλη εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν» δεν είναι και οι διάφορες υποσχέσεις για κατάργηση του Μνημονίου και των δανειακών συμβάσεων, διακοπή της λιτότητας και επαναφορά μισθών και συντάξεων στα επίπεδα τουλάχιστον του 2009;
Πως; Αφού δυστυχώς λεφτά δεν υπάρχουν. Μακάρι να υπήρχαν. Αποκαλύφθηκε ότι όλη εκείνη η ευδαιμονία ήταν με δανεικά. Πως θα επαναληφθεί τώρα με το χρέος της χώρας στο 170% του ΑΕΠ της; Δεν γίνεται.
Η διαφορά όμως είναι ότι στην περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου, ότι και να εννοούσε τελικά, υπήρξε μια εξέλιξη (άρχισε στα φανερά η περίοδος της κρίσης με αυτόν στην πρωθυπουργία) που έδειξε ότι τελικά λεφτά δεν υπάρχουν.
Ενώ στην περίπτωση αυτών που επαγγέλλονται κάποιον άλλο δρόμο για έξοδο απ’ την κρίση, δεν υπάρχει κάποια εφαρμογή στην πράξη των όσων προτείνουν που να δείξει το ανέφικτο των προτάσεων αυτών.
Και, εδώ που τα λέμε, μακάρι να μην δούμε ποτέ τη διάψευση αυτών των προτάσεων στην πράξη γιατί αυτό θα είναι καταστροφή και δεν θα υπάρχει δρόμος γυρισμού (εννοώ να κάνουμε αναίρεση όπως στον υπολογιστή και να συνεχίσουμε τον μονόδρομο).
Να το πω εμμέσως για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας και ο νοών νοείτω: η Πολωνία θα χρειαστεί μια δεκαετία ακόμα για να μπει στο ευρώ (και αν).
Όμως αλήθεια, για άλλον λόγο ξεκίνησα να γράφω σήμερα.
Ακούω στις ειδήσεις και διαβάζω στο νετ ότι οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα είναι σε οριακό σημείο, ότι υπάρχουν «αγκάθια» (τι έκφραση κι αυτή!) κ.λπ. κ.λπ.
Εκείνο που ήθελα να γράψω είναι ότι εμένα αυτές οι διαφωνίες όχι μόνο δεν μ’ ανησυχούν αλλά μου λένε περισσότερα για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας απ’ ότι θα έλεγαν διάφορες αναλύσεις και ανακοινώσεις.
Άλλο είναι να τη βγάζεις κουτσά στραβά μέχρι τον Φλεβάρη και άλλο είναι να μην βγάζεις ούτε τον μήνα. Αλλιώς διαπραγματεύεσαι στην πρώτη περίπτωση και αλλιώς (δεν διαπραγματεύεσαι) στη δεύτερη.
Πάλι θα αναφέρω τον Θαπατέρο και το βιβλίο του.
Γιατί νομίζετε αρνήθηκαν η Ισπανία και  η Ιταλία χρηματοδότηση από το ΔΝΤ;
Γιατί αυτό θα σήμαινε ότι οι χώρες αυτές θα έμπαιναν σε πρόγραμμα διάσωσης, που θα σήμαινε ότι έπρεπε να υπογράψουν Μνημόνια, που αυτό θα σήμαινε ότι οι Κυβερνήσεις εκεί θα έπρεπε να εφαρμόσουν αυστηρή λιτότητα και θα καταποντίζονταν και πάει λέγοντας.
Προλαβαίνω την ερώτηση. Οι δύο αυτές χώρες αρνήθηκαν τη βοήθεια του ΔΝΤ και τα συμπαρομαρτούντα και η Ελλάδα τη δέχθηκε γιατί προφανώς εδώ δεν υπήρχαν λεφτά ούτε για να βγάλουμε τον μήνα.

5 σχόλια:

  1. Δυστυχώς λεφτά υπάρχουν αγαπητέ φίλε.
    Υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Τσοχατζόπουλου, του Μαντέλη, του Βουλγαράκη, του Παπαγεωργόπουλου και γενικώς όλων αυτών που διαχειρίστηκαν πολίτικη εξουσία τα τελευταία τριάντα χρονιά.
    Λεφτά υπάρχουν στις τσέπες πρώην νομαρχών, δημάρχων, προέδρων οργανισμών, πρόεδρους νοσοκομείων,εργολάβων, τηλεαστέρων κ.α που χρησιμοποίησαν τη θέση τους για να πλουτίσουν.
    Λεφτά υπάρχουν στις τσέπες των εφοριακών, των γιατρών, των δικηγορών, τον πολεοδόμων κ.α που είχαν την δυνατότητα, λειτουργώντας μέσα σε ένα κράτος μπάχαλο, να κάνουν άνετα παιχνίδι και να πλουτίζουν.
    Λεφτά υπάρχουν στις τσέπες επιτήδειων αγροτών, υδραυλικών, μηχανικών, λογιστών και χιλιάδων άλλων ελεύθερων επαγγελματιών που ήταν, και συνεχίζουν να είναι, τελείως ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο κράτος.
    Λεφτά υπήρχαν ( γιατί τώρα δεν υπάρχουν) στις τσέπες των εργαζομένων σε ΔΕΗ,ΟΤΕ,ΟΣΕ,ΕΑΒ,ΕΡΤ και άλλων ΔΕΚΟ που απομυζούσαν χρόνια τον κρατικό κορβανά.
    Λεφτά υπήρχαν ( γιατί τώρα δεν υπάρχουν) στις τσέπες εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων που όρμησαν ως ορδές βαρβάρων σε ένα κράτος «λάφυρο» και το καταλήστευσαν, θεωρώντας ότι είναι δικαίωμα τους να παίρνουν και επίδομα εξυπηρέτησης κοινού.
    Λεφτά υπήρχαν ( γιατί τώρα δεν υπάρχουν) στις τσέπες εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων του δημοσίου και ΔΕΚΟ, καθώς και αναπήρων ¨μαϊμού¨.Οι πρωτοι θεωρουν κατα πάραδοξο τρόπο ότι οι συντάξεις που λαμβάνουν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβάλλει. (χαχαχα....)
    Λεφτά υπήρχαν ( γιατί τώρα δεν υπάρχουν) και στη δική σου τσέπη, αφού ο φροντιστής του παιδιού σου, ο βιβλιοπώλης, ο υδραυλικός, γιατρός και πολλοί άλλοι σου κάνανε καλύτερη τιμή, αν δεν σου έκοβε απόδειξη
    Δυστυχώς λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν στις τσέπες νέων,δυναμικών και δραστήριων ανθρώπων 20-30 ετών,δυστυχώς λίγων,γιατι οι περισσότεροι ειναι μάγκες με τις συντάξεις του μπαμπά και του παππού, που σήμερα βλέπουν ότι είναι αναγκαζόμενοι να ζουν στο περιθώριο άνεργοι και αποκλεισμένοι, που βλέπουν ότι η εργασία τους δεν ανταμείβεται ή να ανταμείβεται με το συμβολικό ποσό των 400 Ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ φίλε, έχεις 100% δίκιο.
      Υπήρχαν ΟΛΑ αυτά τα λεφτά που λες και εκεί που λες, αλλά δυστυχώς ήταν δανεικά. Το πολύ κακό είναι ότι αυτά τα δανεικά λεφτά πήγαν εκεί που λες και τώρα θα πρέπει να πληρώσουμε τον λογαριασμό και να τα επιστρέψουμε εμείς, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

      Διαγραφή
  2. Δεν ήταν μονο δανεικά και επιδοτήσεις τα λεφτά αυτά!!! Αυτα ήταν και ο κόπος και η παραγωγή του απλού Έλληνα ιδιωτικού υπαλλήλου,του αγρότη,του οικοδόμου, του εργάτη,του συνεπή και σκληρά εργαζόμενου επιχειρηματία, σε ενα αντίξοο επιχειρηματικό περιβαλλον.Αν δεν υπήρχε όλο αυτο το σαθρο πλαίσο στο οποίο οικοδομήθήκε το ελληνικό κρατος, τοτε δεν θα υπήρχε αναγκη για δανεικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λεφτά και υπήρχαν και υπάρχουν κύριοι!!! Αυτό που δέν υπάρχει είναι η αλλαγή των κανόνων και των μέτρων λιτότητας!!! Τώρα εάν υπήρξαν κάποιοι ή πολλοί που εκμεταλλεύτηκαν την συγκυρία και πλούτισαν παράνομα και ασύδοτα, αυτό είναι θέμα και φταίξιμο δικό μας!!! Θεσμικά η Δημοκρατία μας δέν είναι δυνατή και η ατιμωρησία των αποδεδειγμένα καταχραστών δέν εφαρμόστηκε στην πράξη και ώς παράδειγμα προς αποφυγή!!! Οι επίορκοι πολιτικοί και μισθοδοτούμενοι απο το ελληνικό δημόσιο, δηλαδή απο τους φορολογούμενους πολίτες δέν ανακαλύφθηκαν παρά μόνο με την δημοσιοικονομική κρίση!!! Οι κάτοχοι εξωχώριων εταιρειών και οι τύποι που εξήγαγαν παράνομα τίς καταθέσεις τους, βλέπε Λίστα Λαγκάρντ δέν πλήρωσαν τους φόρους τους!!! Συνταξιούχοι χωρίς δικαίωμα σύνταξης και δή αναπηρικής, συγγενείς νεκρών συνταξιούχων που εισέπρατταν την σύνταξη των εκλιπόντων, ακόμα και τα φακελάκια ή τα γρηγορόσημα που υπάρχουν ακόμα και σήμερα, μας χαρακτηρίζουν όλους!!! Τι να πρωτοειπωθεί για να δούμε ότι όλοι έχουμε τίς ευθύνες μας!!! Τελικά αυτό που βλέπω είναι ότι η κρίση είναι ευκαιρία για να αλλάξουμε και εσωτερικά, τίς νοοτροπίες και τίς συμπεριφορές μας!!! Επίσης θα πω και ότι η διαδεδομένη ή επικρατούσα φοροδιαφυγή μας χαρακτηρίζει όλους και μας κάνει υποκριτές, ζητώντας περισσότερα απο το κράτος, σε υγεία, παιδεία, υποδομές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που γράφεις για την φοροδιαφυγή Φραντζεσκάκη είναι για μένα όλο τα ζουμί. Νομίζω δεν έχουμε καταλάβει ότι η φοροδιαφυγή στρέφεται εναντίον όλων μας και όχι αυτού του πράγματος που βλέπουμε έξω από εμάς, του «Κράτους». Γι’ αυτό και, στην Κρήτη νομίζω ήταν, οι κάτοικοι ενός χωριού γιουχάιζαν τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που έκαναν έλεγχο σε μερικούς «φουκαράδες» συγχωριανούς τους που είχαν καταστήματα και δεν έκοβαν αποδείξεις.
      Αν μπει ένα, έστω μικρό, φρένο στη φοροδιαφυγή να δείτε για πότε θ’ ανακάμψει η χώρα μας.

      Διαγραφή