Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Ο Λοχαγός Αλατρίστε, η Καθαρότητα του Αίματος και ο Ήλιος της Μπρέντα



Του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε
Ο Λοχαγός Αλατρίστε
«Δεν ήταν ο πιο τίμιος ή ο πιο θεοσεβούμενος άνθρωπος, ήταν όμως γενναίος άντρας...».
Μ' αυτά τα λόγια αρχίζει «Ο λοχαγός Αλατρίστε», η ιστορία ενός βετεράνου στρατιώτη των ταγμάτων της Φλάνδρας στη Μαδρίτη του 17ου αιώνα.
Ο αναγνώστης, ξέπνοος, βυθίζεται κυριολεκτικά, μέσα από τις επικίνδυνες και παθιασμένες περιπέτειες του λοχαγού Αλατρίστε, στις δολοπλοκίες της Αυλής μιας διεφθαρμένης και σε παρακμή Ισπανίας, σε ενέδρες σε σκοτεινούς δρομίσκους μέσα στη λάμψη του ατσαλιού των σπαθιών, σε ταβέρνες όπου ο Φρανθίσκο δε Κεβέδο συνθέτει σονέτα ανάμεσα σε καβγάδες και καράφες κρασιού, ή σε θεατρικές αυλές όπου τα ανεβάσματα των έργων του Λόπε δε Βέγα καταλήγουν σε μαχαιρώματα.
«Ο λοχαγός Αλατρίστε» είναι το πρώτο βιβλίο της εξαιρετικής σειράς των περιπετιών του λοχαγού Αλατρίστε, που χαρακτηρίστηκε από το The Times Literary Supplement «ένα μοναδικό λογοτεχνικό γεγονός».

Η Καθαρότητα του Αίματος
Ο λοχαγός Διέγο Αλατρίστε ενεπλάκη, για χάρη του φίλου του, του δον Φρανθίσκο δε Κεδέβο, σε μια επικίνδυνη περιπέτεια.
Μια γυναίκα βρέθηκε στραγγαλισμένη, μ' ένα πουγκί ανάμεσα στα δάχτυλα, που περιείχε πενήντα σκούδα κι ένα ανυπόγραφο σημείωμα με τις λέξεις: «Για λειτουργίες για την ψυχή της».
Το αίνιγμα περιπλέκεται με τα μυστηριώδη γεγονότα που συμβαίνουν πίσω από τους τοίχους ενός μοναστηριού. Ο Αλατρίστε συμφωνεί να ελευθερώσει από κει μια νεαρή δόκιμη.
Στην ταραγμένη και γοητευτική ζωή της Μαδρίτης του Φίλιππου του Δ΄, ανάμεσα σε συμπλοκές σε ταβέρνες, σε χαρτοπαιχτικές λέσχες, σε μηχανορραφίες και μαχαιρώματα, η περιπέτεια αυτή θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των φίλων του λοχαγού και θα κάνει να αναδυθούν από το παρελθόν τα φαντάσματα παλιών εχθρών.

Ο Ήλιος της Μπρέντα
Φλάνδρα, 1625.
Ο Ίνιγο Βαλβόα, ακόλουθος του λοχαγού Αλατρίστε στα παλιά τάγματα που πολιορκούσαν την πόλη της Μπρέντα, γίνεται μάρτυρας της παράδοσής της. Λεπτομέρειες της πολιορκίας θα αφηγηθεί δέκα χρόνια αργότερα στο φίλο του ζωγράφο Διέγο Βελάσκεθ, για τον περίφημο ομώνυμο πίνακά του.
Ακολουθώντας τον κύριό του στο τοπίο που απεικονίζεται στο βάθος αυτού του πίνακα, στην άλλη πλευρά του δάσους των λογχών, θα δούμε τον Ίνιγο Βαλβόα να πιάνει για πρώτη φορά σπαθί και αρκεβούζιο, και να μάχεται για τη ζωή του και για τη ζωή των φίλων του. Μάχες, προκλήσεις, έφοδοι, λεηλασίες και στάσεις του ισπανικού πεζικού, θα γεμίσουν το δρόμο του μέσα από έναν κόσμο ερημωμένο από το χειμώνα και τον πόλεμο.

Τα βιβλία αυτά τα έβαλα μαζί γιατί αναφέρονται στο ίδιο θέμα. Είναι πάντως αυτοτελή και γι’ αυτό δεν γράφω ότι είναι «συνέχειες». Είναι και πολύ μικρά (250-300 σελίδες έχει το καθένα) και ευκολοδιάβαστα.
Αναφέρονται στην ιστορία ενός Ισπανού στρατιώτη στον πόλεμο της Φλάνδρας και μου άρεσαν τόσο πολύ, όπως μου άρεσε και ο χαρακτήρας του πρωταγωνιστή, που υιοθέτησα το «Diego Alatriste» σαν προσωνύμιο εδώ.
Ο φουκαράς ο Αλατρίστε ήταν έντιμος και γενναίος, δεν χωράει αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά πολύ «Δον Κιχώτης» ρε παιδί μου. Εδώ όλα είχαν καταρρεύσει γύρω αυτός εκεί, να επιμένει σε ιδανικά, αξίες και βασιλιάδες.
Οι περιπέτειες του Λοχαγού Αλατρίστε γυρίστηκαν και ταινία με τον Βίγκο Μόρτεσεν, ξέρετε αυτόν τον ωραίο-γενναίο στον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Εμένα πάντως η ταινία δεν μου άρεσε αλλά τα βιβλία τα προτείνω στον καθένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου