Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Η Βασίλισσα του Νότου



Του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε

ΓΕΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Γραφείο εξακρίβωσης ταυτότητας
Όνομα: Τερέζα
Επώνυμο: Μενθόζα Τσάβες (Πρ. Η Μεξικάνα)
ΦΥΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Μάτια μαύρα, μαλλιά μαύρα. Χωρίς σημάδια ή ουλές. Αδύνατη. Ύψος 1.65
ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Γεννημένη στην Κουλιακάν, Σιναλόα (Μεξικό). Πατέρας Ισπανός, μητέρα Μεξικάνα. Συζούσε για ένα διάστημα με τον Ραϊμούνδο Δάβιλα Πάρρα (πρ. Ελ Γουέρο Δάβιλα), πιλότο αεροπλάνου του καρτέλ του Χουάρες. Ταξιδεύει στην Ισπανία. Μελίλια. Δουλεύει για τον Δρις Λάρβι, ιδιοκτήτη νυχτερινών κλαμπ. Αλχεθίρας. Γιβραλτάρ. Σχετίζεται με τον Σαντιάγο Λόπεθ Φιστέρρα, οδηγό φουσκωτών. Λαθρεμπόριο καπνού και ναρκωτικών. Συνελήφθη από την Υπηρεσία Τελωνειακής Επιτήρησης. Φυλακή στο Πουέρτο δε Σάντα Μαρία.

Τα παραπάνω γράφει σαν περίληψη το ίδιο το βιβλίο.
Όπως καταλαβαίνετε είναι η ιστορία (δεν ξέρω αν είναι αληθινή ή φανταστική) μιας νέας γυναίκας από το Μεξικό, απ’ την πολιτεία της Σιναλόα στο Β.Δ. Μεξικό που ναι μεν δεν έχω πάει ποτέ (είναι και πολύ μακριά απ’ τη «βάση» μου στο Μεξικό) πλην όμως έχω ακούσει και διαβάσει σχετικά με τα της Σιναλόα.
Το καρτέλ ναρκωτικών της Σιναλόα είναι όντως απ’ τα ισχυρότερα στο Μεξικό οπότε το σκηνικό του βιβλίου (στην αρχή και το τέλος) πρέπει να έχει κάποια δόση αλήθειας.
Στο Μεξικό, πρόβλημα με τα ναρκωτικά υπάρχει στον βορρά και ιδίως στα σύνορα με τις ΗΠΑ. Τσιουάουα, Τιχουάνα και κυρίως Σιουδάδ Χουάρες είναι πολύ ανθυγιεινά μέρη…
Γενικά κατάλαβα ότι όσο πιο νότια κατεβαίνεις στο Μεξικό τόσο πιο ήσυχα (αλλά και φτωχά) είναι.
Το βιβλίο αυτό το διάβασα λίγο μετά το πρώτο μου ταξίδι στο Μεξικό, τέλος του 2005 – αρχές 2006 αλλά δεν είχα «εντρυφήσει» ακόμα στη χώρα.
Από όσα συζήτησα όμως αργότερα κατάλαβα ότι ο Ρεβέρτε είναι πολύ δημοφιλής στη χώρα αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου