Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013

Φωτογραφία σε Σέπια

Της Ιζαμπέλ Αλιέντε
Στο μυθιστόρημα αυτό ξαναβρίσκουμε ορισμένα πρόσωπα από την Κόρη της μοίρας και το Σπίτι των πνευμάτων. Τα τρία αυτά έργα της Ιζαμπέλ Αλιέντε, όπως αναφέρει η ίδια, αποτελούν ουσιαστικά μια τριλογία. Και πραγματικά, είναι το αποκορύφωμα μιας λαμπρής συγγραφικής διαδρομής, από τις καλύτερες της σύγχρονης ισπανόφωνης λογοτεχνίας.
Στη Φωτογραφία σε σέπια η πρωταγωνίστρια, η Αουρόρα ντελ Βάλιε, υποφέρει από ένα τρομερό ψυχικό τραύμα, που καθορίζει το χαρακτήρα της και σβήνει από τη μνήμη της τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής της. Μεγαλωμένη από τη φιλόδοξη γιαγιά της, την Παουλίνα ντελ Βάλιε, ζει σ' ένα προνομιούχο περιβάλλον, χωρίς τους περιορισμούς των γυναικών της εποχής της, κι όταν αναγκάζεται ν' αντιμετωπίσει την προδοσία εκείνου που αγαπάει και τη μοναξιά, αποφασίζει να εξερευνήσει το μυστήριο του παρελθόντος της...
Στο έργο αυτό οι αναμνήσεις και τα οικογενειακά μυστικά, η δύναμη της γυναίκας, ο μαγικός ρεαλισμός και ο ερωτισμός δίνουν μια μοναδική ανθρώπινη διάσταση, που φέρνει τη γνωστή αφηγηματική τέχνη της συγγραφέα στα ύψη της λογοτεχνικής τελειότητας.

Όπως λέει και παραπάνω, το «Φωτογραφία σε Σέπια» είναι το 2ο μέρος μιας τριλογίας με 1ο το «Κόρη της Μοίρας» και 3ο το «Σπίτι των Πνευμάτων».
Εγώ το διάβασα μεν 2ο, αλλά 1ο διάβασα το «Σπίτι των Πνευμάτων», ενώ δεν διάβασα ακόμα το «Κόρη της Μοίρας». Δηλαδή το πήγα εντελώς ανάποδα, αν και μην φανταστείτε ότι τα τρία αυτά βιβλία αποτελούν συνέχειες, στην πραγματικότητα είναι σαν ανεξάρτητες ιστορίες.
Και τον τρόπο που συνδέονται ούτε που θα τον έπαιρνες χαμπάρι αν δεν ήξερες ότι είναι τριλογία.
Η συμπρωταγωνίστρια στο «Σπίτι των Πνευμάτων» είναι μια από τις πολλές κόρες ενός δευτερεύοντος προσώπου στο «Φωτογραφία σε Σέπια» που δεν θυμόμουν το όνομά της, ούτε θυμόμουν ότι αυτό το κοριτσάκι ήταν η συμπρωταγωνίστρια στο τελευταίο βιβλίο της τριλογίας, το «Σπίτι των Πνευμάτων».

Και αυτό το βιβλίο είχε πάρα πολλά ιστορικά στοιχεία. Και αυτό το βιβλίο ήταν στο στιλ της Αλιέντε και επειδή η πρωταγωνίστρια εμφανίστηκε αργά στο βιβλίο, νόμιζα στην αρχή ότι η πρωταγωνίστρια ήταν άλλη (και νόμιζα ότι ήταν και στη φωτογραφία του εξώφυλλου ενώ τελικά δεν είναι). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου