Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η λέσχη «Δουμάς» ή Η σκιά του Ρισελιέ



Του Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε
Μπορεί ένα βιβλίο να γίνει αντικείμενο αστυνομικής έρευνας σαν να επρόκειτο για ένα έγκλημα, με ίχνη στις σελίδες του, στις γκραβούρες του και στα διακριτικά της εκτύπωσής του;
Ο Λούκας Κόρσο, ένας μισθοφόρος της βιβλιοφιλίας, κυνηγός βιβλίων για λογαριασμό άλλων, πρέπει να βρει την απάντηση όταν αναλαμβάνει μια διπλή αποστολή από τους πελάτες του: να εξακριβώσει τη γνησιότητα ενός χειρόγραφου κεφαλαίου των «Τριών Σωματοφυλάκων» και να λύσει το αίνιγμα ενός παράξενου βιβλίου, που κάηκε το 1667 μαζί με τον άνθρωπο που το τύπωσε. Η έρευνα αυτή θα τον οδηγήσει στα αρχεία της Ιερής Εξέτασης, σε απαγορευμένα βιβλία, σε σκονισμένα ράφια βιβλιοπωλείων και στις εκλεκτές βιβλιοθήκες φημισμένων συλλεκτών.



Το βιβλίο αυτό γυρίστηκε και ταινία με τον Τζόνι Ντεπ, «Η Ένατη Πύλη», γι’ αυτό και οι δυο εικόνες σήμερα.
Επειδή είδα πρώτα την ταινία και μετά διάβασα το βιβλίο (αν και συνήθως γίνεται το ανάποδο) έβλεπα τη φάτσα του Τζόνι Ντεπ όταν διάβαζα για τον πρωταγωνιστή στο βιβλίο.
Οφείλω να ομολογήσω ότι ο ρόλος στην ταινία ήταν κομμένος και ραμμένος για τον Τζόνι.
Όσο για το βιβλίο… Είχε βέβαια το στιλ του Ρεβέρτε που μ’ αρέσει πολύ αλλά δεν μ’ αρέσουν τα θρίλερ, τι να κάνω; Και τα βιβλίο αυτό ήταν θρίλερ (και η ταινία φυσικά, ούτε οι ταινίες-θρίλερ μ’ αρέσουν).
Ήταν καλοκαίρι ή φθινόπωρο όταν διάβαζα αυτό το βιβλίο και διάβαζα πάντα στη βεράντα βραδάκι.
Αμφιβάλλω αν το έχει προσέξει κανένας, αλλά τόσο στο χωριό όσο και στα Τρίκαλα γίνεται χαμός από νυχτερίδες το βράδυ. Ήταν πολύ ωραία συντροφιά για το διάβασμα αυτού του βιβλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου