Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Και στον τελικό, θα γίνει της Ρουσλάνας!

Τη θυμάστε τη Ρουσλάνα, την Ουκρανή τραγουδίστρια που κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision πριν κάμποσα χρόνια; (Η Ρουσλάνα απ’ ότι διαβάζω εκλέχθηκε και βουλευτής στο Ουκρανικό κοινοβούλιο αργότερα). Το σύνθημα αυτό το θυμάμαι από τότε και μου άρεσε πολύ.
Και επειδή σίγουρα το ποδόσφαιρο (περισσότερο και απ’ τη θρησκεία) είναι το όπιο των λαών, για τουλάχιστον 2 ώρες θα τα ξεχάσουμε όλα μπροστά στην TV. Και επειδή καμιά φορά δεν ξέρεις τι γίνεται, έτσι και περάσει η Ελλάδα θα γίνει της Ρουσλάνας.
Για μένα η Ελλάδα δεν έχει καμιά σπουδαία ομάδα στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι πληθυσμιακό το θέμα, η Κροατία ή η Πορτογαλία π.χ. με μικρότερο πληθυσμό από εμάς, έχουν καλύτερες ομάδες. Είναι θέμα ταλέντου. Σ’ αυτή τη χώρα δεν έχουμε πολύ ταλέντο. Έχουμε ταλαντούχους δημόσιους υπάλληλους; Ταλαντούχους αστυνομικούς; Ταλαντούχους παπάδες; Γιατί λοιπόν να έχουμε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές; Όμως είμαστε πεισματάρηδες και το παλεύουμε. Άσε που έχουμε και πολύ τύχη (στο ποδόσφαιρο). Αν λοιπόν το κάναμε με τη Ρωσία, γιατί όχι και με τη Γερμανία; Για μένα άλλωστε η Ρωσία έχει καλύτερη ομάδα από τη Γερμανία.
Και είναι και το άλλο. Υπήρχε ποτέ περίπτωση π.χ. να πάρουμε το πανευρωπαϊκό αστυνομικών; (Να έχουμε δηλαδή τους καλύτερους αστυνομικούς στην Ευρώπη). Στο ποδόσφαιρο όμως κουτσά στραβά το πήραμε. Οπότε αναλογικά το ποδόσφαιρο λειτουργεί καλύτερα σ’ αυτή τη χώρα από άλλα πράγματα (με το μπάσκετ είναι διαφορετικά. Εκεί διαπρέπουμε γιατί οι άλλοι δεν ασχολούνται).
Παρεμπιπτόντως ούτε οι Γερμανοί έχουν πολύ ταλέντο στο ποδόσφαιρο αλλά προφανώς για να το παίξουν φιλελεύθερη κοινωνία, άνοιξαν τις πόρτες της εθνικής τους ομάδας στα παιδιά των μεταναστών και αυτό τους ανέβασε λίγο ποιοτικά.
Θα το χαρώ πολύ να κερδίσουμε τα φιλαράκια μας τους Γερμανούς απόψε. Απ’ την άλλη είμαι σίγουρος ότι θα μου τη δώσει που πολλοί συμπατριώτες μας θα δώσουν προεκτάσεις συμβολικές στη νίκη μας. Οι πλούσιοι και οι φτωχοί. Οι δανειστές και οι δανειζόμενοι.
Και όμως δεν θα πρέπει (τουλάχιστον) να είμαστε εχθρικοί με τους Γερμανούς, όπως και με όλους τους συντρόφους μας στην Ευρωπαϊκή ένωση.
Αλήθεια σκέφτηκε κανείς που στο διάολο βρίσκονται τα λεφτά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εδώ και 1,5 χρόνο μας σώζουν; Προφανώς κάποιοι τα βάζουν. Τα βάζουν λοιπόν οι φορολογούμενοι των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., ανάλογα με την οικονομική ευρωστία του καθενός. Και επειδή η Γερμανία είναι η πιο εύρωστη, αυτή βάζει και τα περισσότερα.
Και είναι τυφλός όποιος δεν βλέπει πόσο είμαστε εξαρτημένοι από αυτά τα λεφτά. Η ίδια η κοινωνική μας ειρήνη εξαρτάται από αυτά. Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν είχαμε χρεοκοπήσει. Σκεφτείτε να μην υπήρχαν προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, φάρμακα στα φαρμακεία και βενζίνη στα πρατήρια…
Ας τα αφήσουμε λοιπόν όλα αυτά και ας ευχαριστηθούμε τον αγώνα υποστηρίζοντας την εθνική. Επειδή λόγω της γυναίκας μου έχω πολλούς γνωστούς στο εξωτερικό, σας λέω ότι το ποδόσφαιρο είναι η πιο αγαπημένη παγκόσμια γλώσσα και ο καλύτερος πρεσβευτής της κάθε χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου