Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Ένα σχόλιο για την επέτειο της "ΑΛΩΣΕΩΣ" Τρίτη 29η Μαϊου 1453

15
Σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η γης, σημαίνουν τα επουράνια,
Σημαίνει κι η αγιά Σοφιά, το μέγα μοναστήρι,
Με τετρακόσια σήμαντρα κι εξηνταδυό καμπάνες,
Κάθε καμπάνα και παπάς, κάθε παπάς και διάκος.
          Ψάλλει ζερβά ο Βασιλιάς, δεξιά ο πατριάρχης,
Κι απ' την πολλή την ψαλμουδιά εσειόντανε οι κολόνες. 
Να μπούνε στο χερουβικό και να βγει ο Βασιλέας, 
Φωνή τους ήρθε εξ' ουρανού κι απ'αρχαγγέλου στόμα.
«Πάψετε το χερουβικό κι ας χαμηλώσουν  τ' άγια, παπάδες πάρτε τα ιερά και σεις κεριά
σβηστείτε, γιατί είναι θέλημα Θεού η Πόλη να τουρκέψει. Μόν' στείλτε λόγο στη Φραγκιά, να 'ρθούνε τρία καράβια. Το 'να να πάρει το Σταυρό και τ' άλλο το Βαγγέλιο,
το τρίτο, το καλύτερο, την ΄Αγια Τράπεζά μας. Μη μας την πάρουν τα σκυλιά και μας τη μαγαρίσουν».

Η Άλωση δέν ήταν αναπάντεχη και αναπόφευκτή, ενώ η σημερινή Οικονομική Κρίση του Κράτους ήταν αναπάντεχη και μπορούσε να είχε αποφευκτεί! 
Τότε ήταν διαιρεμένος ο Λαός, σε Ενωτικούς - Ανθενωτικούς, όπως και σήμερα σε Μνημονιακούς - Αντιμνημονιακούς! 
Τότε περιμέναν οι Ενωτικοί βοήθεια απο την Δύση και τον Πάπα, για να αντιμετώπισουν την Οθωμανική Λαίλαπα, σήμερα οι Μνημονιακοί, περιμένουν την βοήθεια απο την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. για να αντιστρέψουμε την πορεία προς την Πτώχευση! Βέβαια τότε όπως και τώρα έπρεπε να δώσουμε ανταλλάγματα!
Τότε την αναγνώριση του Πρωτείου στον Πάπα και την Ένωση των Εκκλησιών, τώρα την εφαρμογή των δυσβάσταχτων όρων του Μνημονίου και την επιτροπεία απο την Ε.Ε. & το Δ.Ν.Τ. δηλ. την μείωση της Εθνικής Κυριαρχίας! Το Αποτέλεσμα τότε ήταν το Γένος να υποστεί 400 χρόνια σκλαβιάς απο τον Οθωμανικό Ζυγό, σήμερα το Αποτέλεσμα είναι η Εθνική Μελαγχολία και Απογοήτευση για το Μέλλον!

1 σχόλιο:

  1. Κ. Φραντζεσκάκη ευτυχώς που κάνατε κάτι για να τιμήσετε τη μέρα. Προσωπικά θυμήθηκα τη θλιβερή επέτειο αλλά δυστυχώς δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο για να την τιμήσω, αν και θα έπρεπε να γράψω τουλάχιστον δυο λόγιο εδώ. Γεγονός είναι ότι η ελληνική ιστορία είναι γεμάτη από ένδοξες ήττες (Θερμοπύλες, Άλωση, Ζάλογγο, Αρκάδι κ.α.) τις οποίες οφείλουμε να τιμούμε το ίδιο (ίσως και περισσότερο) με τις νίκες.
    Επίσης οι παραλληλισμοί σας με τη σημερινή εποχή είναι πολύ ενδιαφέροντες και καταδεικνύουν ότι, ναι, τελικά η ιστορία επαναλαμβάνεται πολλές φορές. Ας ελπίσουμε (και όσο μπορούμε ας βοηθήσουμε ώστε) να μην επαναληφθεί κάποια τραγωδία για τον λαό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή