Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

1 Νοεμβρίου 1962, η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια (μέρος Ι)


Σαν αύριο συμπληρώνονται 51 χρόνια από τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας Σύνδεσης της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ), που τότε την αποτελούσαν τα έξι ιδρυτικά κράτη-μέλη (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες/Ολλανδία, Λουξεμβούργο).
Μετά από 17 ολόκληρα χρόνια, στις 28 Μαΐου 1979, υπογράφηκε στο Ζάππειο η Συμφωνία Ένταξης της Ελλάδας ως πλήρους μέλους στην ΕΟΚ.
Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και να δούμε το πράγμα αντικειμενικά, την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ οραματίστηκε και δούλεψε γι’ αυτήν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Μάλιστα, εκείνη την εποχή δεν ήταν καθόλου μα καθόλου αυτονόητο το τι έπρεπε να γίνει καθώς υπήρχαν και άλλοι σχηματισμοί-ενώσεις στην Ευρώπη εναλλακτικά με την ΕΟΚ: η ΕΖΕΣ (Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών) υπό την κηδεμονία της Βρετανίας και η ΚΟΜΕΚΟΝ, το Οικονομικό Συμβούλιο Αμοιβαίας Βοήθειας, υπό την κηδεμονία φυσικά της τότε ΕΣΣΔ, στην οποία συμμετείχαν οι χώρες του τότε ανατολικού μπλοκ συν τη Μογγολία (!) και μετείχαν ως παρατηρητές η Βόρεια Κορέα, η Κίνα, το Βιετνάμ και η Κούβα (ξανά !).
Τα θαυμαστικά δεν είναι επειδή υποβαθμίζω μερικές χώρες, και πολύ περισσότερο μερικούς λαούς, αλλά όπως και να το κάνουμε με την ιστορική πορεία που πήραν τα πράγματα (προσέξατε τη διατύπωση; «Με την ιστορική πορεία που πήραν τα πράγματα», η Ευρώπη π.χ. πέρασε τον Μεσαίωνα αλλά πέρασε και την Αναγέννηση) προτιμώ η Ελλάδα να βαδίζει μαζί με τις χώρες της Ευρώπης παρά με τη Βόρεια Κορέα, την Κίνα, το Βιετνάμ και την Κούβα.
Και αν θέλουμε εκτός από δίκαιοι και αντικειμενικοί να πούμε και την ιστορία ολόκληρη, το ελληνικό Κοινοβούλιο κύρωσε τη Συμφωνία Ένταξης εκτός του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ που ψήφισαν ΟΧΙ στην ένταξη. Άλλο που όταν λίγο μετά, το 1981, το ΠΑΣΟΚ έγινε Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός πια Ανδρέας Παπανδρέου δεν έβγαλε ποτέ την Ελλάδα απ’ την ΕΟΚ…
Παρεμπιπτόντως, απ’ το σημείο να εντοπίζουμε πολιτικά λάθη (για μας τουλάχιστον) ως το να λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι εγκληματική οργάνωση, η απόσταση είναι χαώδης. Είπαμε την προηγούμενη φορά να ασκήσουμε κριτική και αυτοκριτική αλλά μην τρελαθούμε κιόλας!
Για μένα, για να είναι μια οργάνωση εγκληματική θα πρέπει sui generis (συγνώμη, δεν μπορούσα να βρω άλλη έκφραση) να είναι. Να κηρύττει π.χ. τη μισαλλοδοξία. Όχι επειδή κάμποσα λαμόγια επωφελήθηκαν απ’ το ΠΑΣΟΚ για να τ’ αρπάξουν να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν ή είναι εγκληματική οργάνωση.
Συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου