Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

1 Νοεμβρίου 1962, η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια (μέρος ΙΙ)


Θέλω να μιλήσω υποθετικά για το αν ήταν σωστή ή λάθος η επιλογή της ένταξης στην ΕΟΚ και ποια πορεία θα ακολουθούσε η Ελλάδα αν αυτό δεν γινόταν.
Να πω μόνο πριν ξεκινήσω ότι όλα θα είναι δικές μου υποθέσεις και ασφαλώς και ο καθένας μπορεί να κάνει διαφορετικές υποθέσεις και εκτιμήσεις.
Καταρχάς πιστεύω ότι η επιλογή Καραμανλή να ενταχθεί η Ελλάδα στην ΕΟΚ και όχι σε μία από τις άλλες δύο ενώσεις σαφώς δικαιώθηκε απ’ τα ίδια τα γεγονότα: η ηγέτιδα χώρα της ΕΖΕΣ, η Βρετανία, είναι τώρα μέλος της Ε.Ε. ενώ ΚΟΜΕΚΟΝ, ΕΣΣΔ και ανατολικό μπλοκ δεν υπάρχουν.
Αν δεν είχε ενταχθεί καθόλου στην ΕΟΚ… Θα είχε βέβαια ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο, αλλά ποιον; Χμ, αυτή η ερώτηση είναι πιο δύσκολη…
Εγώ πιστεύω ότι η Ελλάδα θα ήταν πιο φτωχή και με πολύ χειρότερες υποδομές αφού δεν θα είχε εισρεύσει όλο εκείνο το χρήμα των πακέτων στήριξης, ΜΟΠ, ΠΕΠ, πως διάολο λέγονταν.
Επίσης νομίζω ότι η γαιοστρατηγική-πολιτική βαρύτητα της Ελλάδας θα ήταν μικρότερη.
Ως γνωστόν όταν μαλώνουν τα βουβάλια στον βάλτο την πληρώνουν τα βατράχια. Διάβασα κάτι άσχετο προχτές αλλά καλό, που με μια μικρή τροποποίηση κολλάει και εδώ: Το να περιμένεις να σου φερθεί ο κόσμος δίκαια επειδή είσαι καλός άνθρωπος, είναι σαν να περιμένεις να μην σου επιτεθεί ο ταύρος γιατί είσαι χορτοφάγος.
Εδώ μπορούμε να πούμε πως όταν είσαι βατράχι και μαλώνουν δύο βουβάλια κοντά σου μάλλον άδικα περιμένεις να μην σε «τσαλακώσουν» μόνο και μόνο γιατί είσαι ένα ουδέτερο βατράχι. Καλύτερα να είσαι κολλημένο στην πλάτη ενός βουβαλιού και ας μην είσαι και τόσο ουδέτερο βατράχι.
Ακούγεται κυνικό, το ξέρω, και καθόλου ηρωικό (είναι σαν την άποψή μου για την κρίση, τα μνημόνια και την καταγγελία τους κ.λπ. κ.λπ.), αλλά δυστυχώς δεν γίνεται αλλιώς. Και εγώ θα ήθελα να ήταν αλλιώς τα πράγματα, αλλά γίνεται;
Επανέρχομαι. Μιλούσα με κάποιον τις προάλλες που μου είπε ότι χάρις στην Ε.Ε. οι κάτοχοι ελληνικών διαβατηρίων δεν χρειάζονται βίζα για να πάνε σε εκατόν εβδομήντα τόσες χώρες (δεν θυμάμαι καλά σε πόσες). Οι κάτοχοι διαβατηρίων των ΗΠΑ δεν χρειάζονται βίζα σε λίγες μόνο χώρες παραπάνω…
Θα πει κάποιος «Ε, και τι έγινε;». Συγνώμη αλλά εμένα αυτό μου λέει πολλά για τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.
Ίσως πολλοί δεν ξέρουν τι μεγάλη φασαρία είναι να θέλεις να βγάλεις άδεια εισόδου σε μια χώρα και πόσο μας ζηλεύουν πολίτες άλλων χωρών που ταλαιπωρούνται για μια βίζα όταν πάνε κάπου.
Η ελευθερία που σου δίνει μία χώρα να εισέλθεις χωρίς βίζα έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη που δείχνει στη χώρα σου. Άντε να ήμασταν μέλος της  Ε.Ε…
Ξέρω ότι πολλοί θα προβάλουν πολλά άλλα πλεονεκτήματα (προστατευτικοί δασμοί και επιδοτήσεις, η Τουρκία έτσι, η Τουρκία αλλιώς κ.ο.κ.) αλλά για μένα όσα έγραψα είναι τα πρώτα και μεγαλύτερα οφέλη με το ανήκουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια.
Τέλος

1 σχόλιο:

  1. Η Ευρώπη μας χρωστάει και πολύ σωστά μας δέχθηκε, αν και δεν είχαμε τίς προϋποθέσεις να ενταχθούμε το 1981 στούς κόλπους της!!! Βέβαια ο Κ.Γ.Καραμανλής στον νού του είχε την καθεστωτική σταθερότητα που για την εποχή ήταν κυρίαρχο ζητούμενο, επτά χρόνια μετά την Δικτατορία των Συνταγματαρχών!!! Ο Κοινοβουλευτισμός και η Δημοκρατική μονιμότητα είχε κυριαρχήσει στίς Δυτικοευρωπαϊκές κοινωνίες και επίσης το όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη με κοινή πολιτική και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών της!!! Η Οικονομική Ενότητα δέν ήταν το ζητούμενο και η Ανάπτυξη που επιτεύχθηκε λόγω της εισρροής Χρηματοδοτικών Πακέτων, δέν είχε την διάρκεια που χρειαζόταν!!! Μεγάλη Ευθύνη για την κατεύθυνση αυτών των χρηματοδοτήσεων έχουμε και εμείς οι Έλληνες που στηρίξαμε την κατεύθυνση τους στην διόγκωση του Δημόσιου Τομέα και του τριτογενή τομέα των υπηρεσιών!!! Δέν εκμεταλλευτήκαμε σωστά αυτό το ζεστό χρήμα και μείναμε στάσιμοι ή συρικνωθήκαμε στους τομείς του πρωτογενούς τομέα που είχαμε ανάγκη για να αναπτύξουμε, βιώσιμα και δραστικά!!! Η Αγροτική Επανάσταση δέν ήρθε ποτέ και τα χρήματα για τίς αναδιορθώσεις και την δημιουργία ανταγωνιστικών αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊοντων μας έφτασε στο σημερινό τέλμα, να μήν παράγουμε ανταγωνιστικά σε τιμές και ποιότητα αγροτικοκτηνοτροφικά προϊοντα!!! Κυρίως να είμαστε αυτάρκης στα προϊόντα αυτά και οι τιμές τους να είναι ικανοποιητικές και να μήν εξάγωνται φθηνότερα, απ΄οτι πωλούνται στα ράφια των καταστημάτων!!!
    Στον Δευτερογενή Τομέα, ποτέ δεν είμασταν ανταγωνιστικοί και γιατί δέν είχαμε τίς πρώτες ύλες αλλά και γιατί δεν είχαμε όντας 400 χρόνια υπανάπτυκτοι λόγω Οθωμανικής Κυριαρχίας, ακολουθήσει την Βιομηχνική Επανάσταση και μείναμε στάσιμοι δια παντός!!! Το εμπορικό μας δαιμόνιο έλαμψε μόνο εκτός επικράτειας του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους που είναι το νεώτερο στην Ευρώπη (πρώτο έτος ανεξαρτησίας ήταν το 1828) και εδαφικά ανεπαρκέστατο για οικονομική βιωσιμότητα!!! Ακόμη και η Ναυτιλία, που αναπτύχθηκε σημαντικά αλλά δέν οδήγησε σε οικονομική επανάσταση!!!
    Η Ευρώπη σήμερα έχει χάσει την αίγλη της!!! Έχει καταντήσει ένα Διευθυντήριο καταδυνάστευσης των λαών της και κυρίως των αδύναμων οικονομικά κρατών - μελών της!!!
    Δέν ξέρω τί θα είμασταν ώς χώρα, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά φαντάζομαι ότι όλα είναι σχετικά και μπορούμε υποθέσεις να κάνουμε αλλά η οικτρή πραγματικότητα που βιώνουμε, μπορεί να μήν έφτανε στο σημείο αυτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή