Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Η εθνική μας πληγή


Ο Τζων Κένεντι είχε πει κάποτε: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα. Ρώτα τι μπορείς να κάνεις εσύ για την χώρα σου».

Πολύ πολύ σοφό. Αν το ακολουθούσαμε εμείς εδώ στην Ελλάδα θα ήμασταν χώρα-πρότυπο γιατί πραγματικά έχουμε ορισμένες αρετές αλλά α) τις μεγαλοποιούμε ή τις ανακαλύπτουμε εκεί που δεν υπάρχουν β) έχουμε μία μόνιμη μανία καταδίωξης και γ) θεωρούμε το Κράτος σαν μια οντότητα εντελώς έξω από εμάς, ενώ στην ουσία το Κράτος είμαστε εμείς. Αυτό φαίνεται καθαρά αν παρατηρήσουμε λίγο τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε (γιατί η γλώσσα είναι συμβολισμός). «Τα φάγαν», «Μας κάνουν», «Μας φτιάχνουν» κ.α.

Ποιοι; Ξέρω γω; Οι «άλλοι», εμείς είμαστε οι «εμείς». Ο Τσοχατζόπουλος και όλοι οι Τσοχατζόπουλοι.

Αφού λοιπόν μας κλέβουν αυτοί θα τους κλέψουμε και μεις. Προσέξατε πάλι τη γλώσσα; «Θα τους κλέψουμε και μεις». Ποιους θα κλέψουμε; Δεν άκουσα κανένας να έχει κλέψει τον Τσοχατζόπουλο. Το Κράτος κλέβουν πολλοί, άρα όλους εμάς.
Η φοροδιαφυγή λοιπόν δεν είναι μαγκιά ή τρόπος αντίδρασης όπως θεωρείται εδώ αλλά έγκλημα και βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά δεδομένου ότι το συνολικό ποσό αυτής θα κληθεί τελικά να επωμισθεί πάλι το σύνολο των φορολογουμένων (και σίγουρα όχι ο Τσοχατζόπουλος).
Καλά τα είπε η Λαγκάρντ αλλά όλοι πέσαμε να την πετροβολήσουμε. Ε ναι, πως; Για να ανακάμψει η χώρα είναι αναγκαίο οι Έλληνες να πληρώνουν τους φόρους τους.
Ξέρετε τι λέει ο πλέον αρμόδιος Έλληνας, ο διευθυντής ελέγχων του ΣΔΟΕ Νίκος Λέκκας, για το θέμα; «Συμφωνώ απόλυτα με την κυρία Λαγκάρντ. Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει φτάσει το 20% - 25% του ΑΕΠ. Είναι γύρω στα 40 με 50 δισ. τον χρόνο. Εάν μπορούσαμε να εισπράξουμε το μισό αυτού του ποσού, τότε θα είχαν λυθεί τα προβλήματα της Ελλάδας…».
Καλά τα είπε επίσης και εκείνος ο γλυκούλης ο Αμαντέου Αλταφάζ αλλά πολύ διπλωματικά για να μην στενοχωρήσει κανέναν: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αποτελεί βασικό στοιχείο του δεύτερου προγράμματος για την Ελλάδα. Συνεργαζόμαστε στενά με τις ελληνικές αρχές και σίγουρα μπορούν να γίνουν περισσότερα».
Γιατί δεν λέει ότι οι ελληνικές αρχές είναι ανίκανες; Ακούω πολλούς να λένε ότι αν ήθελε το Κράτος μπορούσε να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή. Είναι όμως έτσι; Σίγουρα υπάρχει μια σχέση δούναι και λαβείν μεταξύ Κράτους και πολιτών, αλλά μήπως το Κράτος δεν μπορεί να κάνει και διαφορετικά; Μήπως έχουμε εντελώς ανίκανο Κράτος και δημόσια διοίκηση;
Ξέρετε πιο ήταν το ερέθισμα για να γράψω αυτά τα πράγματα σήμερα; Διάβασα ότι ο υιός του πατρός Μάκη Ψωμιάδη (Σταύρος) προφυλακίσθηκε και αποκαλύφθηκε ότι για το οικονομικό έτος 2007 δήλωνε στην εφορία εισόδημα 7.000 € ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα είχε διαχειριστεί περίπου 2 εκ. €! Για τον Θεό, πόση ικανότητα χρειάζεται ν’ ανακαλύψεις ότι ο Σταύρς Ψωμιάδης φοροδιαφεύγει αν δεις ότι δηλώνει μόνο 7.000 € στη φορολογική του δήλωση;
Γι’ αυτό λέω μήπως τελικά υπερεκτιμάμε το Κράτος, μήπως αυτό είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ανίκανο και η δημόσια διοίκηση εντελώς ξεχαρβαλωμένη;
Οπότε αν είναι έτσι πρέπει να κάνω έκκληση στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Μην φοροδιαφεύγετε γιατί δε τη γλιτώνουμε όσα πακέτα διάσωσης και αν πάρουμε. Αν πάλι δεν είναι έτσι, τότε να απευθυνθώ στους αρμόδιους. Κάντε κάτι να σταματήσει αυτή η αιμορραγούσα πληγή και μην σκέφτεστε επιτέλους το πολιτικό κόστος. Κέρδος θα έχετε και εσείς αφού θα πιστωθείτε την έξοδο απ’ την κρίση που μόνο έτσι μπορεί να γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου