Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κύπρου Ανάβασις ΙΙ


Σε συνέχεια των όσων έγραψα στην προηγούμενη ανάρτηση και επειδή το θέμα της Κύπρου δεν μ’ αφήνει σε ησυχία, θέλω να προσθέσω μερικά ακόμα πράγματα.
Πρώτα πρώτα, πιστεύω ότι θα υπάρξει συμφωνία στο σημερινό Eurogroup και η Κύπρος θα τη σκαπουλάρει τελικά.
Τελικά θα υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις πάνω από 100.000 €. Τώρα, πόσο θα είναι αυτό το κούρεμα, δεν είμαι και μάγος να ξέρω.
Σε συνέχεια λοιπόν των όσων έγραψα στην «Κύπρου Ανάβασις» (στην περίπτωση μου βέβαια η κατάβαση είναι δυσκολότερη από την ανάβαση. Θυμάμαι και γελάω μόνος μου που πήγα να σωριαστώ κατεβαίνοντας ένα καλντερίμι στο Μέτσοβο το περασμένο καλοκαίρι. Γελάω τώρα εκ του ασφαλούς δηλαδή, γιατί τότε ήταν τραγικό) θέλω να προσθέσω και μερικά άλλα πράγματα.
Ήμουν και είμαι αντίθετος στο να βάλεις χέρι στις καταθέσεις του οποιοδήποτε. Σάμπως όμως και εμάς εδώ δεν μας έβαλαν χέρι στους μισθούς μας; Κούρεμα δεν έγινε και εδώ στα εισοδήματα;
Γι’ αυτό λέω: υπό αυτές τις συνθήκες το κούρεμα που μάλλον θα γίνει στις κυπριακές καταθέσεις πάνω από 100.000 € είναι αποδεκτή λύση και προτιμότερη από το γενικότερο κούρεμα των εισοδημάτων.
Και υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα που απορώ πως και δεν το αναφέρει κανένας. Όλοι αυτοί οι καταθέτες κέρδισαν σε σχέση με τους καταθέτες άλλων χωρών από το, ας το πούμε έτσι, ειδικό καθεστώς του κυπριακού τραπεζικού συστήματος (χαμηλή φορολόγηση κ.λπ.). Αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος που δικαιολογεί την απόφαση τα χρήματα του πακέτου διάσωσης να εξευρεθούν, στο μεγαλύτερο σύνολό τους, από το κούρεμα των καταθέσεων και όχι από γενικό κούρεμα των εισοδημάτων ανεξαιρέτως.
Να γιατί το κυπριακό πρόβλημα είναι πολύ διαφορετικό απ’ το ελληνικό. Η Κύπρος έχει το μισό δημόσιο χρέος από την Ελλάδα σε ποσοστό επί του ΑΕΠ αλλά έχει το τριπλάσιο μέγεθος τραπεζικού τομέα (καταθέσεις και δάνεια) αν και 11 φορές μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα!
Γι’ αυτό και η περίπτωσή της μοιάζει περισσότερο με αυτήν της Ισπανίας, παρά με της Ελλάδας.
Παρεμπιπτόντως διάβασα ότι εξετάζεται η περίπτωση κουρέματος και στις ισπανικές καταθέσεις αλλά εγώ επιμένω ότι η περίπτωση της Κύπρου είναι ειδική και μοναδική (η Κύπρος, ναι, είναι τραπεζικός/φορολογικός παράδεισος ενώ η Ισπανία δεν είναι).
Για να δούμε λοιπόν και τι θα αποφασίσει το απόγευμα το Eurogroup.
Αν και είπαμε, έστω και την τελευταία στιγμή η Κύπρος θα σωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου