Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Κύπρου Ανάβασις

Μπερδεμένη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στην Κύπρο αν και τα μηνύματα από τη συνάντηση τεχνοκρατών του κυπριακού υπουργείου οικονομικών με στελέχη της τρόικας το απόγευμα ήταν μάλλον θετικά. Για να δούμε τι αποφάσεις θα πάρει αύριο (σήμερα, πέρασε η ώρα χωρίς να το καταλάβω) το Eurogroup, αν και εγώ βλέπω συμφωνία στον ορίζοντα τώρα που η κυπριακή Κυβέρνηση πήγε με τα νερά της Ε.Ε.
Το μπλέξιμο πάντως είναι χοντρό και θα ήταν χοντρότερο αν η κυπριακή πλευρά εξακολουθούσε να επιμένει στην απόρριψη κάθε φορολόγησης (κουρέματος) των τραπεζικών καταθέσεων.
Πολλοί πάντως εδώ είχαν σπεύσει να υμνήσουν το κυπριακό ΟΧΙ στο κούρεμα των καταθέσεων και μάλλον τώρα απογοητεύτηκαν από την κυπριακή υπαναχώρηση.
Ένα δεν καταλαβαίνω όμως: ο ίδιος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν είχε μιλήσει προεκλογικά για φορολόγηση των καταθέσεων εδώ; Ο εκπρόσωπός του, ο Λαφαζάνης, τα είχε μπλέξει και το είχε πάει πολύ μακρύτερα το πράγμα, λέγοντας την περασμένη άνοιξη ότι αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. γίνει Κυβέρνηση θα επανεκκινήσει την οικονομία με ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα στηριχτεί σε ένα είδους εθνικοποίηση των τραπεζών.
Δηλαδή τι παραπάνω αποφάσισε το Eurogroup για την Κύπρο;
Αφήστε που στην περίπτωση του Eurogroup, μόνο ένας άσχετος δεν βλέπει ότι η Ε.Ε. δεν θέλει να πιάσει τους απλούς καταθέτες, αλλά τους μεγαλοκαρχαρίες και αυτούς που απ’ ότι λέγεται, ξεπλένουν πολύ μαύρο χρήμα στην Κύπρο και να τους βάλει, εκόντες άκοντες, να συνεισφέρουν στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.
Δηλαδή, τι; Θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα που απαιτούνται για τη διάσωση της Κύπρου να βρίσκονταν από μειώσεις μισθών και κόψιμο επιδομάτων;
Αλλά γιατί αρνήθηκε αρχικά ο Πρόεδρος της Κύπρου την πρόταση να γίνει μεν φορολόγηση των καταθέσεων, αλλά να εξαιρεθούν οι «μικροκαταθέτες» κάτω των 100.000 €; (ούτε μικροκαταθέτης δεν είμαι ρε γαμώτο;)
Γιατί έτσι θα έτριζε το οικονομικό οικοδόμημα της Κύπρου που στηρίζεται στις τραπεζικές υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, οι ξένοι καρχαρίες που αντί να πάνε τα ωραία τους λεφτά στα νησιά Καϋμάν για να τα κρύψουν απ’ την ψηλή φορολογία της χώρας τους, τα πάνε στην Κύπρο και έχουν τα λεφτά τους και σιγουρεμένα και σε ευρώ, θα την έκαναν αν τους έβαζαν χέρι στην Κύπρο.
Ενώ ο Αναστασιάδης ήθελε και την πίτα ολόκληρη (να είναι η Κύπρος φορολογικός/τραπεζικός παράδεισος) και τον σκύλο χορτάτο (να είναι μέσα στην Ε.Ε. και το ευρώ). Εμ, γίνεται αυτό;
Είναι σαν να ήθελαν να πάρουν από μας τη θάλασσα. Δεν θα βουλιάζαμε χωρίς τον τουρισμό και τη ναυτιλία; Ναι, αλλά το να στηρίζεις την οικονομία σου στον τουρισμό και τη ναυτιλία το βλέπω θεμιτό,  αλλά το να τη στηρίζεις  στην παροχή αμφιβόλου νομιμότητας και ηθικής τραπεζικών υπηρεσιών δεν το βλέπω και τόσο θεμιτό και μάλλον  πρέπει ν’ αλλάξει.
Άσε που πάνω σ’ αυτό στηρίζεται μια μεγάλη παρανόηση που μας έκανε να πιστεύουμε στο κρυφό χαρτί της Ρωσίας.
Αν οι Βαρδινογιανναίοι και οι Αγγελοπουλαίοι πάνε τα λεφτά τους στα νησιά Καϋμάν (θα παρεξηγηθώ από τους Καϋμανούς στο τέλος ότι έχω κάτι με τα ωραία νησιά τους) αυτό θα σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό των Καϋμάν;
Γιατί αυτό συμβαίνει με την Κύπρο. Διάφοροι Ρώσοι ολιγάρχες μεταφέρουν εκεί τα λεφτά τους και δεν μπορούν να τους τσακώσουν στη Ρωσία για να τους φορολογήσουν (ένα πράγμα σαν τους περισσότερους από αυτούς που είναι στη λίστα Λαγκάρντ).
Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν πάει την Κύπρο, αλλά και είναι εξοργισμένη μαζί της (το πολύ πολύ να θέλει να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο εκεί ή να θέλει να έχει καμιά ναυτική βάση στην Κύπρο).
Άκουσα επίσης να λένε ότι τώρα άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και πουθενά δεν θα είναι εγγυημένες οι τραπεζικές καταθέσεις.
Δεν είναι όμως έτσι. Η περίπτωση της Κύπρου είναι μοναδική και ιδιαίτερη. Γιατί στα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας και των άλλων χωρών δεν προβλέφθηκε (και ούτε θα προβλεφθεί) κούρεμα καταθέσεων; Δεν «τους» είχε κόψει τότε; Μόνο στην Κύπρο είδαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης αυτή την πηγή χρηματοδότησης για το πακέτο διάσωσης;
Και κάτι πολύ καλό που άκουσα στην τηλεόραση: είχε πει κάποτε Ευάγγελος Αβέρωφ ότι όλη η ιστορία του κυπριακού ζητήματος είναι μια σειρά χαμένων ευκαιριών (Συμφωνία της Ζυρίχης, Άτσεσον κ.λπ.), όπου κάθε προηγούμενη χαμένη ευκαιρία ήταν καλύτερη απ’ την επόμενη.
Κάτι τέτοιο δεν πάει να γίνει και τώρα; Να δείτε ότι οι όροι της τελικής συμφωνίας θα είναι πολύ δυσμενέστεροι για την Κύπρο από τους όρους τη πρότασης που απέρριψε η κυπριακή Βουλή την προηγούμενη βδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου