Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Η καταστροφή δεν υπάρχει στην ουτοπική ζωή του καφενείου (αλλά παίζει στην πραγματική)


Σκόπευα να γράψω σήμερα κάτι για τα νέα μέτρα, που όπως φαίνεται οριστικοποιήθηκαν ή, σε συνέχεια της τελευταίας ανάρτησης, να γράψω για μια τρομαχτική εμπειρία (πιστέψτε με, τρομαχτική!) που είχα και άλλαξε όλη τη ζωή μου, αλλά υπάρχει κάτι άλλο στην επικαιρότητα που απορροφημένοι απ’ τα νέα μέτρα το προσπεράσαμε εντελώς. Σύμφωνοι, το νέο πακέτο μέτρων κατέχει την πρωτιά στην επικαιρότητα γιατί είναι πιο πιασάρικο, αλλά χωρίς μια προϋπόθεση που προσπερνάμε είναι κενό γράμμα.
Το ξέρετε ότι σε περίπτωση που δεν πάρει η χώρα την επόμενη δόση τότε θα έχουμε κατάρρευση; Και όχι μόνο αν ματαιωθεί αλλά ακόμα και αν καθυστερήσει (και απ’ ότι φαίνεται θα καθυστερήσει γιατί οι αποφάσεις της τρόικας έχουν μετατεθεί μάλλον για τον Οκτώβριο). Και η κατάσταση στα Ταμεία του Κράτους είναι οριακή καθώς δεν υπάρχουν χρήματα ώστε η χώρα να μπορέσει να συνεχίσει κανονικά τις πληρωμές στο εσωτερικό μέχρι την εκταμίευση της δόσης.
Σαν Έλληνες όμως σκεφτόμαστε «… έλα μωρέ που δεν θα πάρουμε τη δόση!». Έτσι σκεφτόμασταν όμως και τα φάρμακα «… έλα μωρέ που δεν τα βρουν με τους φαρμακοποιούς!». Έλα όμως που από αύριο θα πάμε στο φαρμακείο και θα βάζουμε το χέρι στην τσέπη για να πάρουμε τα φάρμακά μας.
Από μια άποψη είναι καλό αυτό που έγινε με τα φαρμακεία για να μας δείξει (με έναν τρόπο σχετικά ανώδυνο) πως πάντα υπάρχει η πιθανότητα τα πράγματα να πάνε στραβά. Και γράφω σχετικά ανώδυνο, γιατί αν τα πράγματα πάνε στραβά και με την εκταμίευση της δόσης, οι συνέπειες θα είναι πολύ, πολύ επώδυνες.
Να επανέλθω για κάποιους φίλους που λένε ότι σε περίπτωση μιας χρεοκοπίας της χώρας δε θα γίνει και καμιά καταστροφή αφού «φτωχοί είμαστε τώρα, φτωχοί θα είμαστε και τότε», λέγοντας ότι τα πράγματα δεν είναι απλά και εύκολα όσο αυτά που λέμε σ’ ένα καφενείο, πίνοντας με ασφάλεια μια μπύρα.
Το πρόβλημα δεν είναι ότι ο δάσκαλος, ο γιατρός και ο αστυνόμος δεν θα πάρουν το μηνιάτικό τους (αυτοί κουτσά στραβά θα βγάλουν τον μήνα φαντάζομαι). Το πρόβλημα θα είναι ότι τα παιδιά δεν θα πάνε στο σχολείο την άλλη μέρα γιατί οι δάσκαλοι θα είναι στα σπίτια τους, ότι αν τύχει και πάθουμε κάτι τα νοσοκομεία θα είναι κλειστά (θεός φυλάξει μην πάθει κανένας κάνα εγκεφαλικό ή κάνα έμφραγμα) και ότι αν μπει κανένας σπίτι μας να μας πάρει την τηλεόραση γιατί είναι καλύτερη απ’ η δική του (ε, δεν είναι αδικία κάποιος να έχει καλύτερη τηλεόραση απ’ τους άλλους;) θα πρέπει να τον σταματήσουμε μόνοι μας (αλίμονο αν είναι πιο χειροδύναμος από εμάς) γιατί αστυνομικός δεν θα υπάρχει κανένας, ούτε έξω ούτε στο Τμήμα.
Και φανταστείτε προσπάθησα να μην γράψω πιο δραματικά παραδείγματα. Υπάρχει η ευνομούμενη και οργανωμένη χώρα και η αποδιοργανωμένη. Η Συρία για παράδειγμα αυτή τη στιγμή είναι μια αποδιοργανωμένη χώρα.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά ώστε να λέμε πως δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου αν χρεοκοπήσουμε. Για να είναι ευνομούμενη μια χώρα χρειάζεται ένα οργανωμένο Κράτος. Και ένα οργανωμένο Κράτος χρειάζεται χρήματα για να επιτελέσει τις λειτουργίες του. Μόνο στις ουτοπικές κοινωνίες πολλών φιλοσόφων τα πράγματα είναι ιδεατά.
Φανταστείτε πόσο δύσκολα πρέπει να είναι τα πράγματα, που αναζητείται ένα ενδιάμεσο δάνειο που θα δώσει μια ανάσα μέχρι την εκταμίευση της δόσης ώστε η χώρα να μην κηρύξει στάση πληρωμών.
Απ’ ότι ακούγεται, σκοπεύουμε να ζητήσουμε αυτό το ενδιάμεσο δάνειο-ανάσα απ’ τη Γερμανία. Γι’ αυτό το οικονομικό επιτελείο πιέζει να κλειδώσουν τα νέα μέτρα ώστε αυτά να παρουσιαστούν,   εγκεκριμένα πλέον, κατά την επερχόμενη συνάντηση του Έλληνα υπουργού οικονομικών με τον Γερμανό ομόλογό του.
Δυστυχώς τόσο πεζή είναι η πραγματικότητα και έτσι πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Οι παληκαρισμοί και οι αμπελοφιλοσοφίες είναι μόνο για το καφενείο.

3 σχόλια:

  1. diego τα πραγματα ειναι αληθεια πολυ δυσκολα,αλλα η πλειονοτητα των μετρων δυσκολευει οχι μονο τη ζωη των περισοτερων μα συναμα οδηγουν τα δημοσιονομικα στο γκρεμο,στο ονομα των οποιων γινεται η σφαγη,με μεγα σωτηρεσ τους τραπεζιτες,αν ειναι δυνατον???στο χωριο μου(που τυγχανει να ειναι το ιδιο με το δικο σου)λενε μια παροιμια περι λυκου και φυλαξης θα δουμε αν περιεχει και σοφια....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ξέρεις τι πιστεύω τελικά αγαπητέ μου; Ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο σε όλα. Χαμηλότεροι μισθοί, χαμηλότερη αγοραστική δύναμη (τέρμα η προ τριετίας ξέφρενη κατανάλωση, τέρμα τα ταξίδια κ.λπ.), χαμηλότερη ακρίβεια κ.λπ. Και μην μου πεις και εσύ ότι και για την ακρίβεια φταίει το Κράτος, ή μάλλον φταίει και αυτό (βλέπε υψηλές τιμές καυσίμων που επηρεάζουν όλη την παραγωγή, ΦΠΑ κ.ο.κ.), αλλά όχι μόνο αυτό (αφού οι επαγγελματίες μπορούν και πουλάνε καφέδες με 4 € χαζοί είναι να μην το κάνουν;).
    Γιατί; Μα γιατί αυτές είναι οι πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα ήταν και είναι μια φτωχή χώρα αλλά εμείς ζούσαμε σε μια εικονική πραγματικότητα.
    Αλλά εδώ στην Ελλάδα υπάρχει μια μαγική λέξη: «κεκτημένο». Πραγματικές – ξεπραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, άπαξ και ανέβηκε κάτι πρέπει να μείνει εκεί. Αν προσπαθήσει κάποιος να το κατεβάσει θα έχει τους πάντες εναντίον του.
    Πώς όμως θα βοηθήσουμε έτσι τη χώρα μας αν ζητάμε συνέχεια να μας δίνει πράγματα που είναι πέρα απ’ τις δυνατότητές της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε μου,αυτοι που μας οδηγησανεδω εχουν ονοματεπωνημο,ανηκουν σε πολιτικους σχηματισμους που εναλλασονται κοντα μισο αιωνα(μεγαλωσαμε diego)εν πληρη αρμονια μαζι με τους τραπεζιτες(αυτοι που και τωρα μας σωζουν),μεγαλοεκδοτες(αυτοι που μας απονευρωνουν πιπιλιζοντας συνεχως φοβιες,ασχετως αν τις βιωνουμε ηδη σε χειροτερο βαθμο εν μεσω των "σωτηριων"μετρων),μεγαλοεργολαβους,εθνικους προμηθευτες και καθε μεγαλο...
      Με ολα αυτα δε θελω να βγαλω τους πολλους(μαζι και μενα)ανευθυνους,υπηρξαμε το λιγοτερο ανεκτικοι(τελικα καταστροφικο),το πληρωνουμε και θα το πληρωνουμε για πολυ ακομη βαζοντας τη λεξη "λιγοτερο" σε καθεμας οικονομικη δραστηριοτητα ισως και τη λεξη καθολου(για οικονομικη μιλω).
      Δε δεχομαι ομως να αναγαγουμε σε σωτηρες τους μπροσταρηδες της καταστροφης που ζουμε,κινδυνευουμαι ναγινουμε για μια ακομη φορα ανεκτικοι(μην το πω διαφορετικα),δε νομιζεις;






















      Διαγραφή