Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

Επιμήκυνση; Κινδυνεύουμε να πάθουμε λαχτάρα


Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ήρθε λοιπόν χτες, μας είδε και τον είδαμε, είπε τον καλό τον λόγο για τις θυσίες του ελληνικού λαού και απήλθε.
Δεν είμαι σίγουρος, αλλά εγώ κατάλαβα απ’ τα λεγόμενά του ότι τέρμα τα πακέτα στήριξης. Είναι σαν να χάνουμε με ένα πόντο στο μπάσκετ και να έχουμε τη μπάλα 10΄΄ πριν τη λήξη. Αν βάλουμε καλάθι κερδίσαμε, αν όχι χάσαμε, δεν θα ξαναέχουμε άλλη επίθεση. Δραματικό, ε; Είναι όντως δραματική η κατάσταση και ας νομίζουν πολλοί ότι τη σκαπουλάραμε.
Και η επιμήκυνση; Θα μας δοθεί διετή παράταση για την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου, έως το 2016, έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνει σταδιακά και με ηπιότερο τρόπο;
Κατά την ταπεινή μου άποψη πολλά θα κριθούν από το πώς θα ζητήσουμε αυτή την παράταση. Είναι αναμφίβολη αλήθεια ότι εάν δοθεί η παράταση θα χρειαστεί η εξασφάλιση πρόσθετων κεφαλαίων (αυτό που λένε πρόσθετη χρηματοδότηση, αλλά εγώ δεν το λέω έτσι και θα εξηγήσω παρακάτω γιατί).
Αν λοιπόν αυτά τα πρόσθετα κεφάλαια τα ζητήσουμε με νέα χρηματοδότηση (ένα νέο πακέτο στήριξης στην ουσία), κινδυνεύουμε να πάθουμε μεγάλη κασκαρίκα.
Γιατί; Μα γιατί ένα νέο πακέτο στήριξης πρέπει να περάσει απ’ τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. Και μάλλον δεν θα περάσει. Γιατί μας βαρέθηκαν. Ή για να το πούμε πιο διπλωματικά,  όπως το είπε ξώφαλτσα και ο ίδιος ο Γιούνκερ, επειδή υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας, κοινώς δεν μας πιστεύουν όταν τους λέμε ότι κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό αλλά συνεχώς κάτι μας πάει στραβά.
Και εντάξει ο Γιούνκερ, πες είναι και φιλέλληνας και περισσότερο ενημερωμένος για το ελληνικό πρόβλημα, μπορεί να δείξει μια κατανόηση. Ο Εσθονός βουλευτής όμως πως θα δικαιολογήσει στον ψηφοφόρο του ότι ψήφισε υπέρ του νέου πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα; Τι να πει δηλαδή; Ότι το έκανε μήπως και ανέβει ο βασικός μισθός στην Ελλάδα από τα 586 στα 751 που ήταν προ μνημονίου, τη στιγμή που στην Εσθονία ο βασικός μισθός είναι 278,02 €; Γίνονται αυτά; Δεν γίνονται.
Και αυτό ευτυχώς το κατάλαβαν οι πολιτικοί και οι τεχνοκράτες μας γι’ αυτό και δεν μιλάνε για πρόσθετη χρηματοδότηση.
Ο Βενιζέλος (του οποίου τη γνώμη σέβομαι πολύ στα οικονομικά) σε τηλεφωνική επικοινωνία, πάλι με τον Γιούνκερ, ανέφερε πως μία επιμήκυνση στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος δεν απαιτεί πρόσθετη χρηματοδότηση αφού η επιτυχία του PSI ξεπέρασε τον αναμενόμενο στόχο άρα έθεσε νέα, ευνοϊκά, δεδομένα στην υπόθεση.
Πιο ρεαλιστική μου φαίνεται η ιδέα του συμβούλου του πρωθυπουργού Ιωάννη Μουρμούρα, να υπάρξει αναβολή της εξόφλησης των δανείων που λήγουν, τουλάχιστον, τη διετία 2015-2016 (έως το 2020).
Υπάρχει και μια άλλη λύση που τελευταία συζητιέται έντονα αλλά που η Κυβέρνηση φοβάται να προτείνει γιατί θα επαναφέρει την εικόνα του Έλληνα «ζητιάνου» στην Ευρώπη: να υπάρξει ένα νέο κούρεμα των δανείων, αλλά αυτή τη φορά των δανείων που έχουν στα χέρια τους Κράτη και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το σίγουρο είναι πως είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο η επιμήκυνση πρέπει να μας δοθεί (και πιστεύω ότι θα μας δοθεί τελικά).
Γιατί καλά το λέει συνέχεια ο Σαμαράς αλλά πως θα έρθει η ανάπτυξη με την οικονομία στεγνωμένη από τα συνεχή και «βίαια» μέτρα; Και ανάκαμψη με ύφεση 6,4% δεν πρόκειται να έρθει ούτε στον αιώνα τον άπαντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου