Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ





Πάνε και αυτές οι εκλογές. Πέρασαν στην ιστορία αλλά ήταν αλήθεια ιστορικές για πολλούς λόγους και θα τις θυμόμαστε.
Άσχετα του τι ψήφισε ο καθένας, ο λαός αποφάσισε να δώσει μια ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ για να δοκιμάσει και αυτός.
Γιατί μπορεί το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να προέρχεται απ’ το ΠΑΣΟΚ (το ένα κόμμα απ’ το 3% ανέβηκε στο 35 και το άλλο απ’ το 40% έπεσε στο 4. Δεν θέλει να είσαι πολιτικός αναλυτής για καταλάβεις τι συνέβη), οπότε ως πολίτες οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ είδαν στο παρελθόν το κόμμα τους στην εξουσία, αλλά τα πρωτοκλασάτα στελέχη του πρώτη φορά βρέθηκαν στην εξουσία (τα πρωτοκλασάτα, γιατί πολλοί βουλευτές και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ προέρχονται και αυτοί απ’ το ΠΑΣΟΚ).
Οπότε, ας δοκιμάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Εννοείται, να δοκιμάσει να βγάλει τη χώρα απ’ τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται λόγω της οικονομικής κρίσης.
Και παρεμπιπτόντως είναι κρίμα, γιατί όλη η βαρύτητα δίνεται στο πως θα βγούμε από την κρίση και όχι σε άλλα θέματα (π.χ. θρησκεία, κοινωνία) όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενδιαφέρουσες θέσεις.
Αλλά για να είναι σε πρώτο πλάνο τέτοια ζητήματα θα πρέπει να ζούμε σε κανονικές συνθήκες και όχι σε εξαιρετικές συνθήκες κρίσης όπως τώρα, οπότε κλείνω αυτή την παρένθεση.
Το οικονομικό λοιπόν είναι το ΖΗΤΗΜΑ των καιρών μας και για να είμαστε και πιο συγκεκριμένοι,  ο βραχνάς του χρέους.
Λοιπόν, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, έχει δίκιο σ’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τι κάνουμε εμείς; Βράζουμε στο ζουμί μας. Παίρνουμε δάνεια για να πληρώσουμε αυτά που λήγουν και ξανά πάλι.
Εκεί που διαφωνώ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι στο στιλ. Ήμασταν οι κακομοίρηδες της Ευρώπης και πάμε να γίνουμε οι κακομοίρηδες-καυγατζήδες.
Δηλαδή ούτε και καυγατζήδες, αλλά σαν κάτι μεθυσμένους στα καφενεία που σου γίνονται κολλιτσίδα, αν σας έχει τύχει. Εσύ προσπαθείς να κάνεις ότι είσαι απασχολημένος και αυτοί εκεί, κολλιτσίδα.
Το ξέρω ότι ένα κούρεμα θα ήταν η πιο δραστική λύση αλλά δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε σε κανέναν. Και από τη στιγμή που πολλές χώρες δήλωσαν ότι το αποκλείουν, το βλέπω απίθανο να γίνει.
Κανείς δεν μας έκανε κακό, εμείς το δημιουργήσαμε αυτό το χρέος, ως ένα σημείο τουλάχιστον, γιατί είναι γεγονός ότι η λιτότητα (και η αλλεπάλληλες μειώσεις του ΑΕΠ) μάλλον κακό έκανε παρά καλό.
Όχι, δεν θα συνεχίσω λέγοντας «Εμείς δημιουργήσαμε αυτό το πρόβλημα, μόνοι μας πρέπει να ξεμπλέξουμε» γιατί δυστυχώς τώρα δεν μπορούμε μόνοι μας μόνο.
170% χρέος επί του ΑΕΠ (τόσο δεν είναι περίπου; Έχει χαθεί η μπάλα πια…) δεν παλεύεται.
Πια παραδέχομαι αυτό που είπε ο Τσίπρας «Να βρεθεί στο ελληνικό πρόβλημα μια αμοιβαία επωφελής λύση με την Ευρώπη».
Τώρα, τι λύση θα είναι αυτή από τη στιγμή που ένα κούρεμα του χρέους μάλλον αποκλείεται; Ξέρω και γω;
Πάντως σίγουρα πρέπει να υπάρξει  μια παράταση του χρόνου λήξης των ομολόγων, τουλάχιστον αυτών που λήγουν το καλοκαίρι.
Κάτι πήρε το μάτι μου ότι η ελληνική Κυβέρνηση ζητά ανταλλαγή του χρέους αλλά δεν ενημερώθηκα και πολύ γι’ αυτό. Ίσως να είναι το ίδιο με την παράταση-επιμήκυνση που λέω.
Πάντως αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε γιατί με την οικονομική αιμορραγία στην αποπληρωμή του χρέους δεν μένουν κεφάλαια για τίποτα άλλο.
Ανάπτυξη αντί λιτότητας, ναι, ποιος διαφωνεί; Η ανάπτυξη όμως χρειάζεται πολύ χρήμα για να έρθει.
Σαν κατακλείδα, βλέπω έναν θετικό άνεμο να φυσάει.
Ίσως οι ισχυροί να φοβούνται στροφή της Ελλάδας προς τη Ρωσία γι’ αυτό ίσως και η πολυδιαφημισμένη παρέμβαση Ομπάμα ότι δεν μπορείς να στύβεις ολόκληρους τους λαούς με τη λιτότητα, που ήταν ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.
Να χρησιμοποιήσουμε τη Ρωσία ως διαπραγματευτικό χαρτί ναι, αλλά ως εκεί.
Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη και μ’ αυτή πρέπει να συμπορευτεί.
Αλίμονο αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως δούρειο ίππο για να διασπάσει την Ευρώπη, όπως έγραψε ο Guardian.

2 σχόλια:

  1. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Schultz έστειλε αρκετά μηνύματα για την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μερκελ.

    Και όχι μόνο αυτό. Στην πράξη ζήτησε να επιστραφούν τα χρήματα από όλες της απάτες που έστησαν Έλληνες και γερμανοί βιομήχανοι σε βάρος της Ελληνικής οικονομίας.
    http://www.ingossip.gr/?q=post/e%CF%83%CE%BA%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%83%CE%B1%CE%BD-%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CF%83ok-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%BA%CE%B5%CE%BB


    Κατηγόρησε δε την Γερμανία ότι συνεργάστηκε με ολιγαρχες για το συμφέρον Γερμανικών πολυεθνικών.

    Η Γερμανία μας έχει οδηγήσει στην χρεοκοπία με τα σκάνδαλα της Siemens, του ΟΤΕ, τα υποβρύχια, της κατασκευαστικές εταιρίες, την φοροδιαφυγή τους και την μόνιμη ανοσία που είχαν για όλα τα εγκλήματα που έκαναν.

    Δυστυχώς αυτό δεν είναι μια απλή λίστα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

    Σε ένα άλλο σημείο ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον Schultz εμείς σκοπεύουμε να στείλουμε την Ανγκελα Μερκελ στο ποινικό δικαστήριο της Χάγης και εκεί θα αποδειχτούν όλα.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου έμεινε ζαλισμένος και με κομμένη την ανάσα δεν ήξερε τι να πει μπροστά στα έγραφα που του κατέθεσε ο Τσίπρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους, ΤΕΛΟΣ στην ατιμωρησία!!! Οι πραγματικοί ένοχοι πρέπει να πληρώσουν και δέν είναι μόνο η Μέρκελ, είναι και Κ.Α.Καραμανλής που παρέδωσε ένα εγκληματικό έλλειμμα!!!
    "Για τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή στη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου, έκανε λόγο ο Γιώργος Κύρτσος μιλώντας στην Ελλη Στάη.
    Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος μίλησε στην εκπομπή της Ελλης Στάη «Το TheTOC στα Παραπολιτικά 90,1» όπου έριξε ευθύνες στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή για τη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου.
    «Στη ΝΔ δεν έχουν αποφασίσει ακόμα τι ακριβώς συνέβη από το 2004 μέχρι το 2009. Αν δηλαδή η τότε κυβέρνηση Καραμανλή συνέβαλε στη χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου ή όχι.»
    Εσείς τι πιστεύετε; Συνέβαλε ναι ή όχι;
    «Εγώ λέω ότι πρωταγωνίστησε, όχι απλώς συνέβαλε και το χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η επιδότηση του ασφαλιστικού το 2004 ήταν 5δισ. τον χρόνο από τον προϋπολογισμό και μέχρι το 2009 έφτασε τα 15 δισ.» Για τις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο Κύρτσος έκανε λόγο για προεκλογική και επικοινωνιακή μπλόφα και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βάσισε όλη την προεκλογική εκστρατεία του στο υποτιθέμενο κούρεμα του χρέους γιατί κουρεύοντας το χρέος – εξαφανίζοντας το μισό – εξαφανίζεις και τα μισά τοκοχρεολύσια που αναλογούν στο χρέος, επομένως βρίσκεις λεφτά για οικονομική ανάπτυξη και για κοινωνικές παροχές."
    http://gatosstakeramidia.blogspot.gr/2015/02/blog-post_59.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή