Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Το παιχνίδι της κότας



Σε όλους θα έτυχε ενώ οδηγείτε αυτοκίνητο ή ένα μηχανάκι να πεταχτεί στο δρόμο μια κότα και να αρχίσει να τρέχει παράλληλα με το όχημα (ή ακόμα πιο επικίνδυνα – πρώτιστα για την κότα – να προσπαθήσει να διασχίσει τον δρόμο γρήγορα γρήγορα ακριβώς την ώρα που περνάει το όχημα).
Δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτό η κότα αλλά συνέχεια το κάνει και πολλές κότες, ενίοτε και οδηγοί τροχοφόρων, έχασαν τη ζωή τους σ’ αυτό το πράγμα.
Υπάρχει ένα άλλο «παιχνίδι», πολύ πιο επικίνδυνο, που η ισπανική εφημερίδα El País το ονομάζει «παιχνίδι της κότας».
Θα το ξέρετε σίγουρα κι αυτό, δύο αυτοκίνητα τρέχουν με όλη τους την ταχύτητα δίπλα δίπλα, αυτός που θα κόψει πρώτος ταχύτητα χάνει.
Τα πιθανά αποτελέσματα του «παιχνιδιού» αυτού είναι τρία:
Σενάριο α΄: Και οι δύο οδηγοί κόβουν ταχύτητα την τελευταία στιγμή, τη γλιτώνουν και πάνε να χαλαρώσουν πίνοντας μια μπύρα σε ένα μπαρ.
Σενάριο β΄: Ο ένας απ’ τους δυο δεν κόβει ταχύτητα και δεν χάνει τον εγωισμό του μεν αλλά χάνει τη ζωή του δε, κοπανώντας με το αυτοκίνητο κάπου.
Σενάριο γ΄: Και οι δυο οδηγοί αποδεικνύονται «σκληροί» αφού δεν κόβουν ταχύτητα, δεν χάνουν τον εγωισμό τους, αλλά χάνουν εντελώς και αμετάκλητα τη ζωή τους γιατί τα αυτοκίνητά τους στουκάρουν και τα δυο κάπου.
Αυτό που γίνεται τις τελευταίες μέρες ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωζώνη (τη Γερμανία λένε κάποιοι) μοιάζει πολύ με το παιχνίδι της κότας.
Αν με ρωτούσατε, θα σας έλεγα ότι βλέπω να πραγματοποιείται τελικά το πρώτο σενάριο, αλλά θέλω να πω και μερικά άλλα πραγματάκια για το όλο θέμα.
Νομίζω το ξανάγραψα, μ’ αρέσει να διαβάζω στο νετ ειδήσεις για την Ελλάδα, αλλά σε ξένες εφημερίδες και σελίδες.
Στενοχωριέμαι λοιπόν, γιατί βλέπω ότι όλες περιγράφουν την Ελλάδα ως απομονωμένη.
Μόνο η Κύπρος μας υποστηρίζει, όλες οι άλλες χώρες στην Ευρωζώνη έχουν συμπτύξει μέτωπο και τηρούν ενιαία στάση, γενικά κατά της Ελλάδας.
Και δεν είναι μόνο η Γερμανία, άλλες χώρες πρωτοστατούν.
Ο δε περίφημος ξεσηκωμός του Ευρωπαϊκού Νότου για να υποστηρίξει την Ελλάδα, βρίσκεται μόνο στο μυαλό μερικών. Δημοσιεύματα συμπαράστασης, όπου γίνονται, γίνονται μόνο σε ορισμένα έντυπα, ξεκάρφωτα.
Και για να προλάβω να μην πει κάποιος «Δεν είναι οι λαοί αλλά οι Κυβερνήσεις εναντίον της Ελλάδας», σας λέω ότι μ’ αρέσει να διαβάζω και τα σχόλια των αναγνωστών σε ένα άρθρο για την Ελλάδα.
Ε λοιπόν, οι περισσότεροι, απλοί άνθρωποι υποθέτω, είναι πια εναντίον της Ελλάδας. Λέω «πια» γιατί παλιά δεν ήταν έτσι…
Επειδή όμως, όπως έγραψα και παραπάνω, πιστεύω σε έναν συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη και επειδή σιχαίνομαι που καταντήσαμε έτσι, θα παραδεχτώ και θα χειροκροτήσω τη νέα Κυβέρνηση (νομίζω δεν είμαι δογματιστής) αν ανατρέψει, στο ελάχιστο έστω, αυτή την ανθρωπιστική κρίση, όπως την ονομάζει και το κάνει αυτό:
α) Μειώνοντας, και όχι αυξάνοντας το χρέος γιατί η κατάσταση μ’ αυτό έφτασε στο απροχώρητο.
β) Δεν θα μιλήσω για πλεονάσματα, τουλάχιστον μη δημιουργώντας ελλείμματα στον προϋπολογισμό.
γ) Μειώνοντας κάπως την ανεργία, που και μ’ αυτή η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο (αυτό φαντάζομαι προϋποθέτει να γίνουν επενδύσεις).

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Δόν, θα ξεκινήσω απο την τριλογία σου στο τέλος για να σχολιάσω την τοποθέτηση σου!!! Το ιδανικό σε μία οικονομία είναι αυτή η ανατροπή όπως την ονομάζεις!!! Μπορείς να αναφέρεις μια χώρα που τηρεί αυτά που θεωρείς επιτυχία;;; Τουλάχιστον στην Ευρωζώνη που είμαστε μέλος υποτίθεται "ισότιμο", δέν υπάρχει!!! Τι σημαίνει αυτό;;; Πολύ απλά ότι δεν υπάρχει ΑΝΑΠΤΥΞΗ στην Ευρωζώνη!!! Οι χώρες που μονοπωλούν την Ανάπτυξη στην υφήλιο είναι δύο, η Ινδία και η Κίνα, όλες οι υπόλοιπες έχουν ελλείμματα και δανεισμό, ακόμα και η ΗΠΑ έχουν εξωτερικό χρέος, που το έχει αγοράσει η Κίνα!!!
    Να γυρίσω τώρα στα δικά μας!!! Η Ελλάδα έχει το αναλογικά μικρότερο χρέος στην Ευρωζώνη αλλά έχει μηδενική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να μην παράγουμε πλούτο σε αγαθά αλλά σε υπηρεσίες!!! Το 2009 ο ΓΑΠ εκτός απο το "λεφτά υπάρχουν" μίλησε και για πράσινη ανάπτυξη και οικονομία, που αυτό το παραγνωρίσαμε πολύ λόγω της λαίλαπας της κρίσης που μας χτύπησε κατακέφαλα!!! Τι εννοούσε τότε ο ΓΑΠ;;; Η Ελλάδα είναι ηταν μια χώρα με αγροτική παραγωγή και μπορούσε να πρωταγωνιστήσει στην καλλιέργεια και την παραγωγή οικολογικών αγροτικών προϊόντων και των ανάρπαστων στην παγκόσμια αγορά super foods π.χ. στέβια, ιπποφαές, ρόδια, μύρτιλλα, κουρκουμάς κ.α. Βέβαια αυτή η ανάπτυξη θέλει χρόνο και μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούσαν, όπως το Εθνικό Κτηματολόγιο και ο Αναδασμός για να δημιουργηθούν ενιαίες γαίες και ιδιοκτησίες και να δοθούν σε αποκλειστικά κατα κύριο επάγγελμα αγρότες!!!
    Σήμερα μετά απο τρία χρόνια απο τότε, δέν υπήρξε καμιά μεταρρύθμιση σ΄αυτη την κατεύθυνση!!! Ούτε απο την νέα Ελληνική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που είναι ένα συνοθύλευμα αριστεροδεξιό με κοινο παρονομαστή την αντιμνημονιακή ρητορική, υπήρξε συγκεκριμένο σχέδιο για την Ανάπτυξη!!!
    Σήμερα με την πρόταση για Πρόεδρο Δημοκρατίας του Π.Παυλόπουλου δίνει την εντύπωση ότι υπάρχει διαπλοκή με την περίοδο του ΚΑΚ στην οποία ο εκλεκτός για Πρόεδρος, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο ώς στυλοβάτης της δημιουργίας υπέρογκων ελλειμμάτων με 850.000 προσλήψεις στα 5,5 χρόνια και ήταν δεινός εκφραστής της καταπολέμησης των κουκουλοφόρων και υπερασπιστής των δυνάμεων καταστολής, εκθεάζοντας βιαιοπραγίες τύπου ζαρτινιέρας για τον πειθαναγκασμό των υπόπτων διαδηλωτών!!! Η υποψηφιότητα Π.Παυλόπουλου είναι μνημονιακή και δέν εκφράζει παρά την ανάγκη να ησυχάσουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας και οι αγορές, αλλά και το συγχωροχάρτι στην διακυβέρνηση του ΚΑΚ που μας οδήγησε στην σύγχρονη αβεβαιότητα!!! Αλλά δέν νομιζω ότι θα ενώσει κανέναν, έστω κι άν περάσει με την πρώτη ψηφοφορία σημερα στην Βουλή!!!
    Τελικά είμαστε ένας λαός με κοντή μνήμη και μόνο όταν κάποιος προσπαθεί να αλλάξει τα στερεότυπα & τίς νοοτροπίες μας, τον καταδικάζουμε στην πυρά και σίγουρα είμαστε λαός της κυβίσθησης, κοινώς κωλοτούμπας όταν θίγονται τα προσωπικά μας συμφέροντα για το καλό του συνόλου των πολιτών!!! Έτσι αυτοί που μούτζωναν και έδερναν βουλευτές, που ψήφισαν την συμφωνία για την διάσωση της χώρας, απο την πτώχευση το 2010-11, απο το 2012 έως σήμερα που ακολουθήθηκε ακόμα σκληρότερη πολιτική έκατσαν στον καναπέ τους και σήμερα συγκεντρώνονται, για να στηρίξουν μια κυβέρνηση που μπορεί να μας οδηγήσει στην πτώχευση και στην έξοδο απο το ευρώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή