Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Μια κιβωτός για τους PIGS

Ξέρετε ποιοι είναι οι G7; Όλοι θα ξέρετε. Οι G20; Ομοίως.
Ποιες χώρες αποτελούν τη BRIC; Είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα.  Οι χώρες αυτές αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς και αν και μέχρι τώρα δεν έχουν προχωρήσει στον σχηματισμό κάποιου είδους οικονομικής ή πολιτικής ένωσης (ή μάλλον δημιούργησαν τον πολιτικό σχηματισμό BRICS με τη συμμετοχή και της Νότιας Αφρικής), έχουν εντούτοις αναπτύξει στενές οικονομικές σχέσεις  και με τον ρυθμό ανάπτυξης που παρουσιάζουν πολλοί προβλέπουν ότι ως το 2050 θα έχουν επισκιάσει τις οικονομίες των σημερινών πλουσιότερων χωρών του κόσμου.
Καθόμουν και σκεφτόμουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ν’ ανήκει σε έναν τέτοιου είδους σχηματισμό.
Σε τέτοιου είδους όχι, αλλά κάπου ανήκει και αυτή!
Οι δυτικοευρωπαίοι, ή μάλλον οι αγγλοσάξονες σχολιαστές της χρηματιστηριακής κοινότητας, επινόησαν τον όρο PIGS προκειμένου να χαρακτηρίσουν αρνητικά τους λαούς της Πορτογαλίας (Portugal) της Ιταλίας (Italy αλλά μια χαρά ταιριάζει και η Ιρλανδία στη θέση της Ιταλίας), της Ελλάδας (Greece) και της Ισπανίας (Spain), ως υπαίτιους της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη.
PIGS φυσικά σημαίνει «γουρούνια» στα αγγλικά και όπως μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς δεν αποτελεί ακριβώς τίτλο τιμής.
Πέρα απ’ τον αδιαμφισβήτητα απαξιωτικό (έως ρατσιστικό) χαρακτήρα του ονόματος, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι χώρες αυτές είναι εκείνες της Ευρωζώνης που  πλήττονται περισσότερο απ’ την οικονομική κρίση.
Η συνεχόμενη λιτότητα οδήγησε τις οικονομίες των χωρών αυτών σε ύφεση, πολύ βαθύτερη εκείνης που προέβλεπαν οι κυβερνήσεις και δυστυχώς η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι αργή.
Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία πρόκειται να βγουν από την ύφεση το 2014, όμως ο αναπτυξιακός ρυθμός θα είναι τόσο βραδύς που δεν θα αρκέσει για να αντιστραφούν οι τεράστιες κάμψεις στην παραγωγικότητα.
Τα ελλείμματά τους είναι άστα να παν, η ανταγωνιστικότητά τους το ίδιο, ενώ Ισπανία και Ελλάδα διαγωνίζονται φιλότιμα για την πρωτιά στο ευρωπαϊκό ποσοστό ανεργίας (που πάντως μια απ’ τις δυο τους δεν τη χάνει με τίποτα, αφού έχουν αφήσει πολύ πίσω τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης).
Η ιταλική οικονομία, τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, βρίσκεται σε ανοιχτή κρίση. Η κυβέρνηση Μόντι με τα διαδοχικά πακέτα λιτότητας κατόρθωσε μεν να αποτρέψει την προσφυγή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, δεν απέτρεψε όμως την προσφυγή στις εκλογές.
Και επειδή «η φωτιά εξαπλώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις», θα έπρεπε να μας απασχολούν οι ιταλικές  εκλογές λιγάκι περισσότερο.
Εκεί λοιπόν φαίνεται ότι η κεντροαριστερά υπό τον Μπερσάνι θα κερδίσει τις εκλογές αλλά μπορεί να μην κερδίσει τελικά και την πλειοψηφία στα δύο σώματα του κοινοβουλίου.
Το κόμμα του Μπερλουσκόνι έχει ανοδικές τάσεις στις δημοσκοπήσεις και ο Σίλβιο ήδη κλείνει το μάτι στην άκρα Δεξιά, μήπως και ανέβει κι άλλο.
Θα σωθούν τελικά οι PIGS; Πάντως στην Κιβωτό του Νώε χώρεσαν όλα τα ζωάκια και ο Νώε ούτε που διανοήθηκε ν’ αφήσει απ’ έξω τα γουρουνάκια.
Άλλωστε όπως είπε και ο συχωρεμένος Μονταλμπάν (καλά αυτός έφυγε νωρίς και ευτυχώς δηλαδή, δεν πρόλαβε την κρίση στην πατρίδα του την Ισπανία)  «Όσο Νότιος και αν είσαι, είσαι πάντα πιο Βόρειος από κάποιους άλλους».
Οι PIGS είναι πιο Βόρειοι από τις χώρες της βόρειας Αφρικής, οι οποίες είναι πιο Βόρειες από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής κ.ο.κ.
Πάντα υπάρχουν και χειρότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου