Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Ουκρανία – Βενεζουέλα, πορείες παράλληλες με άγνωστο προορισμό (μέρος 1ο)

Η Ουκρανία και η Βενεζουέλα είναι δύο χώρες που δεν έχουν και πολλά κοινά.
Βρίσκονται όμως τον τελευταίο καιρό στην επικαιρότητα και, το δανείζομαι απ’ τον Λουκιανό Κηλαηδόνη αυτό, όταν είσαι στην επικαιρότητα εννιά φορές στις δέκα είναι για κακό.
Είτε είσαι χώρα είτε είσαι άνθρωπος (θυμηθείτε τον φουκαρά τον Λιάπη που ήταν στην επικαιρότητα για μέρες και είχε χάσει την ησυχία του).
Κυρίως όμως αν είσαι χώρα.
No news is good news” λένε οι Αγγλοσάξονες. Να, αν αυτό αληθεύει τα πράγματα είναι καλύτερα στην Ελλάδα απ’ ότι ήταν πριν δύο χρόνια.
Τότε είχα πάει στο Μεξικό και όλοι με ρωτούσαν τι γίνεται στην Ελλάδα. «Άκουσα στην τηλεόραση αυτό, άκουσα το άλλο» μου έλεγαν όλοι (και προφανώς δεν είχαν ακούσει και τόσο καλά πράγματα). Πριν ένα μήνα που ξαναπήγα, τίποτα. Κουβέντα για την Ελλάδα.
Βέβαια θα μου πείτε το καλύτερο είναι να σε αναφέρουν για καλό λόγο. Υπομονή. Σε καμιά 20αριά χρόνια (μπορεί) να γίνει και αυτό.
Στην Ουκρανία και στη Βενεζουέλα λοιπόν υπάρχουν εξελίξεις που θα πρέπει να μας απασχολήσουν λίγο.
Είχα γράψει κάπου, με αφορμή τα γεγονότα στην Ουκρανία με τους τόσους νεκρούς ότι «Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, ακέριος μοναχός του… Γι’ αυτό ποτέ μη στέλνεις να ρωτήσεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπάει (και) για σένα».
Και επειδή ήμαστε όλοι συνάνθρωποι τελικά και συγκάτοικοι στον πλανήτη γη δεν θα πρέπει να ήμαστε στο μαύρο σκοτάδι για αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.
*******
Η Ουκρανία, ως γνωστό, βρίσκεται στην ανατολική Ευρώπη. Ο πληθυσμός της είναι περίπου 46 εκ. και η έκτασή της 603.628 km2. Αν εξαιρέσουμε τη Ρωσία (που ούτως ή άλλως το μεγαλύτερο τμήμα της εκτείνεται στην Ασία), η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης.
Για τους Αρχαίους Έλληνες η Μαύρη Θάλασσα κάθε άλλο παρά άγνωστη ήταν και είχαν κάνει ένα σωρό αποικίες στη χερσόνησο της Κριμαίας, για την οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία.
Για παραμέσα όμως, στην ενδοχώρα της σημερινής Ουκρανίας ας πούμε, δεν ήξεραν και πολλά πράγματα και περιέγραφαν όλα αυτά τα μέρη ως Σκυθία, ένα μέρος που κατοικούνταν από έναν βάρβαρο και πολεμοχαρή λαό, μισοπραγματικό – μισοφανταστικό.
Από κείνα τα μέρη κατέβαιναν τον Μεσαίωνα οι Βάραγγοι, οι οποίοι ήταν γνωστοί στους Βυζαντινούς, με τους οποίους οι σχέσεις δεν ήταν πάντα ειδυλλιακές και φιλικές.
Αυτοί (οι Βάραγγοι) ίδρυσαν τον 9ο αι. ένα κράτος, με πρωτεύουσα το Κίεβο.
Ως κάτοικοι του κράτους αυτού έμειναν γνωστοί στην Ιστορία ως Ρως του Κιέβου (ούτε μ’ αυτό το κράτος ήταν πάντα φιλικές οι σχέσεις του Βυζαντίου).
Τελοσπάντων, για να μην τα πολυλογούμε, μετά από κάμποσους αιώνες άλλοτε ως υποτελής των Λιθουανών, άλλοτε τον Πολωνών και άλλοτε ως μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Αυστροουγγαρίας, η Ουκρανία προέκυψε το 1922 ως μία από τις Σοβιετικές Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες, ιδρυτικό μέλος μάλιστα της Ε.Σ.Σ.Δ.
Στα πλαίσια της Ε.Σ.Σ.Δ. της παραχωρήθηκε το 1954 η Κριμαία, απόφαση που δεν προοιώνιζε τίποτα καλό καθώς η πλειοψηφία των κατοίκων εκεί ήταν ρωσόφωνοι ενώ υπήρχε και μία μεγάλη μειονότητα ατόμων ταταρικής καταγωγής.
Και μ’ αυτά και άλλα φτάνουμε στο 1991 όταν η Ουκρανία, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, γίνεται ανεξάρτητη…
*******
Η Βενεζουέλα, επίσημα Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας, είναι χώρα της Νοτίου Αμερικής, με έκταση 912.050 km2 (7 φορές μεγαλύτερη απ’ την Ελλάδα) και πληθυσμό περίπου 28 εκ.
Ανακαλύφθηκε το 1498 από τον Χριστόφορο Κολόμβο και ήταν για αιώνες ισπανική αποικία.
Η επικρατέστερη εκδοχή για το όνομά της είναι ότι αποτελεί παραφθορά του «Βενετία» γιατί οι καλύβες των ιθαγενών που ήταν χτισμένες πάνω στο νερό θύμισαν στον Αμέρικο Βεσπούτσι, που χαρτογράφησε την περιοχή, την πόλη αυτή.
Κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία το 1819 μετά από αγώνες που έδωσε ο Σιμόν Μπολιβάρ.
Ο Μπολιβάρ γεννήθηκε στη Βενεζουέλα αλλά θεωρείται εθνικός ήρωας σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής γιατί πρωταγωνίστησε στην ανεξαρτησία τους.
Ο Μπολιβάρ λοιπόν είχε αρχικά δημιουργήσει τη Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας που περιλάμβανε τις σημερινές χώρες Κολομβία, Βενεζουέλα, Ισημερινό και Παναμά.
Άρα η Βενεζουέλα ξεκίνησε αρχικά ως ανεξάρτητο κράτος σαν Δημοκρατία της Μεγάλης Κολομβίας και μην σας μπερδεύει το όνομα, ότι δηλαδή ήταν μέρος της σημερινής Κολομβίας.
Η οικονομία της χώρας στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλά αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει. Ο πετρελαϊκός τομέας παράγει περίπου το 80% των εξαγωγών και μάλιστα η Βενεζουέλα ήταν μία από τις 5 ιδρυτικές χώρες του ΟΠΕΚ.
Παράγει επίσης και σημαντικές ποσότητες καφέ αλλά ο προσανατολισμός στον πετρελαϊκό τομέα έχει επηρεάσει συνολικά την αγροτική παραγωγή.
Συνεχίζεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου