Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Στα Τρίκαλα στα δυο στενά (μέρος 1ο)


Σήμερα, και για τις επόμενες μέρες, θα γράψω για τα Τρίκαλα, την πόλη που με φιλοξενεί, που με ανέχεται να το πω καλύτερα, για πολλά πολλά χρόνια.
Για να είμαστε και ακριβείς, δεν έζησα και πουθενά αλλού εκτός απ’ τα χρόνια στο Πανεπιστήμιο και στον στρατό. Έτσι έχουμε και λέμε: πέντε χρόνια στο Πανεπιστήμιο (4ετής ήταν η φοίτηση αλλά βάλτε πέντε εσείς) και δύο (χονδρικά) στο στρατό μας κάνουν επτά. Ε, να μην ζω καμιά 35αριά χρόνια στα Τρίκαλα;
1/3 του αιώνα! Οπότε σίγουρα έχω να γράψω ένα σωρό πράγματα για την πόλη μου.
Η πόλη των Τρικάλων με τους κοντινούς συνοικισμούς της (όχι ο διευρυμένος Καλλικρατικός Δήμος Τρικκαίων) έχει, διαβάζω, 61.653 κατοίκους και είναι η 8η πόλη της Ελλάδας από άποψη πληθυσμού.
Αξιοπρεπέστατη θέση αν και πολλοί γνωστοί μου στο εξωτερικό θα εκπλήσσονταν για το ότι η 8η πόλη της Ελλάδας έχει μόνο 61 χιλ. κατοίκους. Εκεί μία πόλη 1 εκ. είναι μικρή και συμπαθητική οπότε φαντάζομαι μια πόλη όσο τα Τρίκαλα δεν θα είναι και τόσο πόλη, μάλλον χωριό θα είναι.
Ξέρετε τι γίνεται όμως; Με το δίκιο τους στο εξωτερικό θεωρούν μια πόλη 61.000 κατοίκων «χωριό».
Σε πολλές άλλες χώρες μια πόλη 60 χιλ. ανθρώπων δεν είναι «αυτόνομη», να το πω έτσι. Δεν μπορείς να βρεις πολλά πράγματα και θα πρέπει να πας σε άλλη, μεγαλύτερη, πόλη για να τα βρεις.
Είχα γνωρίσει κάποτε μια κοπέλα απ’ τη Λευκορωσία, συζητούσαμε αυτό το πράγμα και μου είπε ότι στο Μινσκ δεν μπορούσε να βρει φακέλους ασφαλείας, απ’ αυτούς με τις φούσκες που λέμε εδώ! Και μιλάμε ότι το Μινσκ είναι η πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και θα ‘χει 2 εκ. κατοίκους! Εκεί λοιπόν προφανώς για να βρεις φακέλους ασφαλείας θα πρέπει να πας σε άλλη χώρα όχι σε άλλη πόλη.
Ενώ εδώ βρίσκεις τα πάντα σε μια πόλη σαν τα Τρίκαλα. Ξέρω ανθρώπους που δεν πήγαν ποτέ τους στην Αθήνα. Υπερβολικό αλλά αλήθεια ξέρω.
Θυμάμαι μια φορά ήταν εδώ οι γονείς της γυναίκας μου. Πήγαμε λοιπόν να φάμε σε μια πιτσαρία και χτυπάει το κινητό του πεθερού μου (δεν ήταν τότε πεθερός μου αλλά εν περιπτώσει).
«Τρώμε σε ένα πολύ ωραίο ιταλικό εστιατόριο», λέει. Και τότε συνειδητοποίησα ότι όντως ήμασταν σε ένα ιταλικό εστιατόριο. Στα Τρίκαλα (και στην πόλη του καθενός σας σίγουρα) έχει λοιπόν ΚΑΙ ιταλικά εστιατόρια.
Η πόλη των Τρικάλων είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκη που ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ.
Τα Τρίκαλα είναι μία απ’ τις πόλεις που διεκδικούν τον τίτλο της γενέτειρας πόλης του Ασκληπιού.
Γεγονός είναι πάντως ότι στην πόλη σώζεται ένα από τα αρχαιότερα Ασκληπιεία. Επίσης ο Όμηρος αναφέρει στην Ιλιάδα ότι η πόλη συμμετείχε στον Τρωικό Πόλεμο με τριάντα πλοία και αρχηγούς τους γιατρούς γιους του Ασκληπιού Μαχάωνα και Ποδαλείριο. Άσε που την Τρίκκη αναφέρει ως την πιθανότερη γενέτειρα του Ασκληπιού και ο Στράβωνας.
Άρα; Άρα τα Τρίκαλα έχουν πολλές πιθανότητες να είναι όντως η γενέτειρα του Ασκληπιού. Αυτό σκέφτηκε προφανώς και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης πριν χρόνια και υιοθέτησε τον Ασκληπιό ως έμβλημα της πόλης και τοποθέτησε και το άγαλμά του πάνω σε μία από τις γέφυρες του ποταμού Ληθαίου που διασχίζει την πόλη.
Τα μυστήρια όμως δεν τελειώνουν εδώ.
Αν υπάρχει ένα πρόσωπο που έχει ταυτιστεί με την πόλη των Τρικάλων αυτό είναι βέβαια ο Σακαφλιάς, σε σημείο που οι Τρικαλινοί να έχουν αυτό το παρατσούκλι, Σακαφλιάδες.
Το ‘χει όμως φαίνεται η ιστορία της πόλης και τα σύμβολά της χάνονται στην αχλή, στην καταχνιά για να μην είμαι τόσο ποιητικός, του μύθου. Ούτε και για τον Σακαφλιά γνωρίζουμε με σιγουριά που γεννήθηκε και, το κυριότερο, πως και γιατί σκοτώθηκε.
Γεννήθηκε σε ένα χωριό της Καρδίτσας; Της Λάρισας; Σκοτώθηκε στις φυλακές Τρικάλων όπου τον είχαν; (Και για ποιο λόγο τον μπουζουριάσανε;) Τον εκτέλεσαν στην πλατεία των Τρικάλων; Ή τον σκότωσαν στα στενά του Βαρουσίου (της παλιάς πόλης των Τρικάλων);
Όσοι υποστηρίζουν αυτό το τελευταίο παίρνουν σαν επιχείρημα τους στίχους του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη (για αυτόν είναι αναμφισβήτητο ότι γεννήθηκε στα Τρίκαλα) «Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε το Σακαφλιά» και λένε ότι ο Τσιτσάνης μάλλον εννοούσε τα στενά του Βαρουσίου.
Και αν, λέω εγώ, τα δυο στενά κολλάνε στα Τρίκαλα ως χαρακτηρισμός και δεν αναφέρονται στον τόπο δολοφονίας του Σακαφλιά;
Και αν (ξαναλέω εγώ) τα «δυο στενά» στο τραγούδι μπήκαν μόνο χάριν ομοιοκαταληξίας; «Στενά» - «Σακαφλιά». Έχει γούστο.
Συνεχίζεται…

3 σχόλια:

  1. Τρίκαλα αγαπητέ φίλε έχουν σχέση με τα τρία καλά ή με τα τρία κακά κατ ' άλλους της δημιουργίας!!!





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρίκαλα αγαπητέ φίλε έχουν σχέση με τα τρία καλά ή με τα τρία κακά κατ ' άλλους της δημιουργίας!!!





    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή τα τρία καλά της πόλης είναι το νερό, οι όμορφες γυναίκες και το ποτάμι.
    Πάντως εγώ θα πρόσθετα και το χοιρινό κοντοσούβλι (κεμπάπ στην καθομιλουμένη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή