Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα;

Από μέρες ήθελα να σχολιάσω μία είδηση της επικαιρότητας που συνδέεται με ένα θέμα στο οποίο είμαι πολύ ευαίσθητος, αυτό της φοροδιαφυγής.
Γιατί αλήθεια η φοροδιαφυγή, ο πλουτισμός στην υγειά των κορόϊδων (εμείς είμαστε αυτά και όχι αυτό το πράγμα έξω από εμάς, το Κράτος που σε πολλούς μπορεί να φαίνεται ακόμα και μαγκιά να το κοροϊδέψουν και να το εξαπατήσουν), είναι σε τελική ανάλυση μια βαθύτατα αντικοινωνική συμπεριφορά.
Μου φαίνεται ότι εμείς εδώ ξεχωρίζουμε τα εγκλήματα σε αυτά που γίνονται σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων και που τα θεωρούμε, ας πούμε, «ειδεχθή» και σε αυτά που γίνονται σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, που τα θεωρούμε ως και επιτρεπόμενα σε ορισμένες περιπτώσεις. Και βάζω και τον εαυτό μου μέσα, αφού σε πολλές περιπτώσεις συλλαμβάνω τον εαυτό μου να κάνει αυτόν τον διαχωρισμό στα εγκλήματα.
Π.χ. η γνωστή καραμέλα «αφού το Κράτος δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις απέναντι στους πολίτες, γιατί να είναι αυτοί στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος;».
Η κότα έκανε τ’ αυγό ή το αυγό την κότα; Αφού οι πολίτες δεν φροντίζουν για ένα ισχυρό Κράτος πως αυτό το έρμο ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πολιτών;
Οι οποίες απαιτήσεις βέβαια είναι απόλυτα θεμιτές αλλά ας βοηθήσουμε και εμείς το Κράτος να έχει τα μέσα να ανταπεξέλθει. Βόηθά με να σε βοηθώ, που λέει κι ο λαός…
Για να έρθουμε στο θέμα, την Κομοτηνή έπεσε θύμα ξυλοδαρμού με αποτέλεσμα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ένας 20χρονος φοιτητής επειδή, όπως καταγγέλει, αρνήθηκε να πληρώσει σε μπαρ που δεν του έκοψε απόδειξη κάνοντας  χρήση του περίφημου μέτρου «Δεν πληρώνω αν δεν πάρω απόδειξη».
Και πολύ έκανε και έφυγε χωρίς να πληρώσει, για μένα.
Ας ξεχάσουμε τους πολιτικούς και μην περιμένουμε από αυτούς να αλλάξουν το σύστημα. Εμείς πρέπει ν’ αλλάξουμε νοοτροπία.
Ο φοιτητής αυτός προσπάθησε ν’ αλλάξει το σύστημα. Όλοι μας ήπιαμε καφέ σε κάποια καφετέρια χωρίς πουθενά στο τραπεζάκι να υπάρχει απόδειξη. Ελάτε τώρα, έτσι είναι.
Και το χειρότερο πιο είναι; Ότι «προσβολή» δεν θεωρείται να μην φέρει ο σερβιτόρος την απόδειξη αλλά να τη ζητήσει ο πελάτης… Εκεί είναι που τρελαίνομαι.
Εξού και το «γίνατε γύφτοι για 8 ευρώ» του μπράβου προς την παρέα του φοιτητή. Το ποιος έγινε «γύφτος» βέβαια είναι πολύ συζητήσιμο (και χωρίς να έχω τίποτα με τους γύφτους).
Αν και δεν το καταλάβαμε, το επεισόδιο αυτό αφορά τον εκφοβισμό ολόκληρης της κοινωνίας στο πρόσωπο ενός πολίτη που προσπάθησε να αλλάξει κάποια κακώς  κείμενα.
Και γι’ αυτό οι υπαίτιοι του επεισοδίου πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου