Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

"Το Κίνημα του Ναυτικού" Μάϊος 1973

Πέθανε ο θρυλικός κυβερνήτης του «Βέλους» Νίκος Παππάς 
Ως ελάχιστο φόρο τιμής για τον Θάνατο του Γενναίου Ναυάρχου ε.α. Νίκου Παπά, θα αναφερθώ περιληπτικά στο γεγονός του Κινήματος του Ναυτικού και την φυγή του Αντιτορπιλικού "ΒΕΛΟΣ" στο λιμάνι του Fiumicino στην Ιταλία!!!
Το τότε Βασιλικό Ναυτικό είχε από νωρίς διαχωρίσει την στάση του απέναντι στο Στρατιωτικό Καθεστώς της 21ης Απριλίου 1967!!! Συμμετείχε στο Κίνημα του Βασιλιά Κωνσταντίνου κατά της Δικτατορίας των Συνταγματαρχών στις 13 Δεκεμβρίου 1967, αλλά η ανεπάρκεια προπαρασκευής του εγχειρήματος και η αδυναμία του Βασιλιά να αντισταθεί δυναμικά, με την Βασιλική Αεροπορία και το Βασιλικό Ναυτικό που είχαν παραμείνει πιστές στις διαταγές του, οδήγησαν στην φυγή του ίδιου και της οικογένειας του στην Ιταλία!!! Τότε η Δικτατορία έκανε το πρώτο ξεκαθάρισμα φιλοβασιλικών στις Ένοπλες Δυνάμεις για να ισχυροποιηθεί και να επιβιώσει για τα επόμενα επτά μαύρα χρόνια!!! Το 1969 άρχισαν οι διεργασίες για μύηση Αξιωματικών κυρίως του Ναυτικού που με την συνδρομή πολιτικών όπως ο Πέτρος Γαρουφαλιάς πρώην Υπουργό Άμυνας και ο Ευάγγελος Αβέρωφ, πρώην Υπουργό Εξωτερικών, προπαρασκεύασαν το Κίνημα κατά της Δικτατορίας!!! Με κάθε μυστικότητα και κάτω κυριολεκτικά από την "μύτη" της Χούντας οργάνωναν την ανατροπή της!!! Το Κίνημα είχε αρχικά σχεδιαστεί να απαγάγει τον Γ. Παπαδόπουλο κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας του 1973!!! Αλλά δέν υπήρξε συνέχεια λόγω διαφοροποίησης των αποτελεσμάτων της ενέργειας αυτής!!! 

Το Κίνημα θα εκδηλωνόταν στις πρώτες ώρες της 23ης Μαΐου 1973!!! Τις βραδινές ώρες της 21ης Μαΐου υπήρξαν οι πρώτες ενδείξεις ότι το κίνημα είχε προδοθεί!!! Στις 23 Μαΐου οι μυημένοι Αξιωματικοί τίθενται υπό περιορισμό, ενώ η Ε.Σ.Α. εισβάλει στο Ναύσταθμο. Οι πρώτες συλλήψεις δεν αργούν να γίνουν!!! Στις 25 Μαΐου ο Αντιπλοίαρχος Νίκος Παπάς  και το Αντιτορπιλικό «ΒΕΛΟΣ» παίρνουν την απόφαση να αποχωρήσουν αιφνιδιαστικά από την άσκηση του ΝΑΤΟ και να καταπλεύσουν στο Fiumicino της Ιταλίας, όπου το πλήρωμά του ζήτησε πολιτικό άσυλο, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στη Χούντα!!!
Τη σημασία των γεγονότων στο Ναυτικό προέβαλλαν έντονα οι ξένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στα ελληνικά προγράμματα και η πληροφορία περί ανταρσίας του «ΒΕΛΟΣ», κυριάρχησε στη διεθνή ειδησεογραφία για πολλές ημέρες!!! Στην Ελλάδα, οι πολίτες μπορούσαν να ενημερωθούν από τις ελληνικές εκπομπές του βρετανικού BBC και της γερμανικής DW!!! Η ενέργεια του Ναυτικού προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό!!!
Το Κίνημα του Ναυτικού, η σημαντικότερη ίσως αντίσταση μέχρι τότε, οργανώθηκε με σκοπό την απελευθέρωση της Χώρας και όχι μιας απλής αντικατάστασης των δικτατόρων!!! Σύμφωνα με τη Χούντα, πολιτικός σύμβουλος των Κινηματιών ήταν ο Ε. Αβέρωφ και ότι στις 19 Μαΐου, παρεδώθηκε στους Κινηματίες σχέδιο Διαγγέλματος, το οποίο θα απηύθυναν από τη Σύρο!!! Ο δε Π. Γαρουφαλιάς, είχε αναλάβει να ενισχύσει του κινηματίες με οικονομική βοήθεια για τη παροχή βοήθειας στις οικογένειες των μονίμων αξιωματικών, των υπηρετούντων στα πλοία τα οποία σχεδίαζαν να κινήσουν οι Κινηματίες!!!
Το καθεστώς θεώρησε εμπλεκόμενο και τον Βασιλιά Κωνσταντίνο και αμέσως μετά, στις 1 Ιουνίου 1973, κατάργησε τη Βασιλεία και ανακήρυξε Προεδρική Δημοκρατία!!!
Το σημαντικότερο αποτέλεσμα του Κινήματος του Ναυτικού ήταν η ανανέωση της αντίστασης, αφού από το 1971 η Χούντα είχε δώσει την αίσθηση ότι είχε εδραιωθεί και ότι όλες οι ένοπλες δυνάμεις ήταν με το μέρος της!!!
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου