Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Έρχεται το τέλος του κόσμου στις 21/12; (1ο μέρος)



Κάθομαι και σκέφτομαι τώρα τελευταία μήπως είναι όλα μάταια τελικά και μήπως τα βάσανά μας τελειώσουν οριστικά στις 21 του Δεκέμβρη, οπότε προς τι το άγχος, η αγωνία και ο αγώνας;
Δεν είχα καμιά ιδιαίτερη ιδέα περί της θεωρίας για το τέλος του κόσμου στις 21 του μηνός (σε λιγότερο από δύο βδομάδες δηλαδή!) αλλά τελευταία το έχω ρίξει εκεί και όλο και ενημερώνομαι και διαβάζω σχετικά.
Ίσως να παίζει τον ρόλο του που η κορούλα μου είναι στους παππούδες της στο Μεξικό και επειδή η θεωρία αυτή βασίζεται σε μια «προφητεία» των Μάγιας, κοιτίδα των οποίων Μάγιας ήταν η χερσόνησος του Γιουκατάν στο νοτιοανατολικό Μεξικό. Όρίστε η σύνδεση!
Οι Μάγιας λοιπόν ήταν ένας ιθαγενής λαός της Κεντρικής Αμερικής (απόγονοί τους ζουν ακόμα στην περιοχή). Οι κυριότερες πόλεις τους βρίσκονταν στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό (η Τσιτσέν Ιτζά – ανακηρύχθηκε ως ένα από τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου – το Τουλούμ – το επισκέφτηκα το 2005 – το Παλένκε – πολύ θέλω να το επισκεφτώ – το Τικάλ, η Ουξμάλ και πάει λέγοντας), αλλά έφταναν και μέχρι τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και τη Μπελίζε προς το νότο.
Πολύ πριν από τη κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς, οι Μάγιας είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαιρίου. Οι ρίζες του πολιτισμού των Μάγια φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από τα 2000 π.Χ.
Εμείς εδώ από τους προκολομβιανούς πολιτισμούς της Αμερικής συνήθως γνωρίζουμε τους Αζτέκους, τους Ίνκας και τους Μάγιας. Υπήρχαν όμως ένα σωρό άλλοι πολιτισμοί που δεν είναι τόσο γνωστοί, ακόμα και σε κάποιον απόφοιτο της Ανθρωπολογίας, όπως ήμουν εγώ το 2008 που επισκέφτηκα το ανθρωπολογικό μουσείο στο Μέξικο Σίτυ, το μεγαλύτερο του είδους.
Καταρχάς ήταν σαν ένα μικρό χωριό, με ξεχωριστό κτίριο για κάθε πολιτισμό. Έπαθα πλάκα λοιπόν γιατί, αν και σχετικός, εννοώ διάβαζα και γνώριζα για την προκολομβιανή Αμερική, είδα πως όσα ήξερα ήταν τελικά σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τα όσα πραγματικά υπήρχαν.
Εκεί λοιπόν κατάλαβα α) ότι η Αρχαία Ελλάδα δεν ήταν τελικά το κέντρο του αρχαίου κόσμου, β) όσα περισσότερα γνωρίζεις για ένα τόσο μεγάλο θέμα όπως ο ανθρώπινος πολιτισμός, τόσο περισσότερο καταλαβαίνεις ότι τελικά δεν ξέρεις τίποτα και γ) αισθάνθηκα ευτυχής που είμαι Έλληνας γιατί ήταν τελικά πρωτοπόροι σε κάτι οι Αρχαίοι Έλληνες. Από εδώ πρωτοξεκίνησε, με όλες τις αρχικές ελλείψεις του, το σύστημα εκείνο διακυβέρνησης που ονομάζουμε Δημοκρατία.
Κάθε πολιτισμός και κάθε κοινωνία πρέπει να κρίνεται με βάση την εποχή του. Σήμερα η Δημοκρατία θεωρείται δεδομένη, στον δυτικό κόσμο τουλάχιστον, αλλά το 500 π.Χ. ήταν κάτι το αδιανόητο στον εκτός Ελλάδας κόσμο. Α, όλα κι όλα. Κλείνει η παρένθεση.
(Η συνέχεια και το τέλος αύριο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου