Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Έρχεται το τέλος του κόσμου στις 21/12; (2ο μέρος)



Για να επιστρέψω στους κυριότερους πολιτισμούς λοιπόν, οι Αζτέκοι ήταν ένας πολεμικός, νομαδικός αρχικά, λαός που κατοικούσαν γύρω απ’ τη σημερινή πρωτεύουσα του Μεξικού.
Οι Ίνκας ήταν ένας πολιτισμός της Νότιας Αμερικής, ας πούμε χονδρικά στο σημερινό Περού και οι Μάγιας, στο διά ταύτα τώρα, είχαν κοιτίδα τη χερσόνησο του Γιουκατάν στο νοτιοανατολικό Μεξικό, όπως έγραψα παραπάνω.
Τα αρχαιολογικά μνημεία που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας, αλλά και τα αποτελέσματα διαφόρων ανασκαφών, μας επιτρέπουν να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο πολιτισμός τους έφτανε στο επίπεδο των περισσότερο γνωστών πολιτισμών της αρχαιότητας, όπως της Μεσοποταμίας, της Ελλάδας, της Αιγύπτου κ.λπ.
Ιδιαίτερα ανέπτυξαν την αρχιτεκτονική, τη γλυπτική, τα μαθηματικά (ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν την έννοια του μηδενός) αλλά έμειναν μνημειωδώς γνωστοί για τη μεγάλη ανάπτυξη που έδωσαν στην επιστήμη της αστρονομίας.  
Τους βοήθησε, λέγεται, το προνόμιο της τοποθεσίας στην καλύτερη παρατήρηση του ήλιου. Καθώς οι περισσότερες πόλεις τους ήταν πάνω στον Τροπικό του Καρκίνου, σε αυτά τα γεωγραφικά πλάτη κατά τη διάρκεια του θερινού και του χειμερινού ηλιοστασίου ο ήλιος περνάει κατακόρυφα το μεσημέρι και δεν σχηματίζει σκιά.
Γεγονός είναι ότι δημιούργησαν το ακριβέστερο ημερολόγιο που δημιουργήθηκε ποτέ από οποιονδήποτε γνωστό πολιτισμό. Βασίζεται σε τρείς κύκλους: έναν κεντρικό κύκλο 365 ημερών, έναν «ιερό» κύκλο 260 ημερών κι έναν Μεγάλο Κύκλο 5.125 ετών.
Στις 21 Δεκεμβρίου 2012 λοιπόν ολοκληρώνεται ένας Μεγάλος Κύκλος. Και σύμφωνα με τη Μυθολογία των Μάγιας, οι Μεγάλοι Κύκλοι τελειώνουν με καταστροφή.
Τώρα με κατακλυσμό θα είναι αυτή η καταστροφή, με πτώση αστεροειδών, με υπερβολική δραστηριότητα του ήλιου… δεν διευκρινίζεται και καθαρά.
Μην απελπίζεστε όμως γιατί απ’ την άλλη το ημερολόγιο των Μάγιας δεν σταματάει στις 21/12/2012. Οι Μάγια είχαν κυκλική αντίληψη του χρόνου και το ημερολόγιό τους δεν θα μπορούσε παρά να είναι κι αυτό κυκλικό. Στις 21/12/2012 λοιπόν τελειώνει ένας Μεγάλος Κύκλος αλλά ανοίγει ένας άλλος.
Συμπέρασμα; Ξέρω γω; Εγώ πάντως δεν ακυρώνω καμιά δουλειά που έχω ήδη προγραμματισμένη για μετά τις 21/12, αλλά καλού κακού δεν προγραμματίζω καμιά καινούρια. Να γλιτώσω και την ταλαιπωρία τουλάχιστον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου