Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Που ανήκει η Ελλάδα τελικά;



Διάβασα πριν κάμποσες μέρες μια δήλωση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν (από κοινού με τον  πρώην Καγκελάριο Χέλμουτ Σμιτ) και μου έκανε αμέσως «κλικ», για να μην πω με σόκαρε. Όχι τόσο γιατί αυτό που είπε ο Ντ’  Εστέν απέχει πολύ από την πραγματικότητα αλλά γιατί (γαμώτο) μας κατάλαβαν.
Είπε με απλά λόγια ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης και ότι ίσως ήταν λάθος ακόμα και η ίδια η αποδοχή της Ελλάδας στην Ε.Ο.Κ. το 1981.
Η Ελλάδα μπήκε τυπικά στην Ε.Ο.Κ. το 1979 και μάλιστα τότε οι βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Κ.Κ.Ε. είχαν ψηφίσει «ΟΧΙ» στην ένταξη.
Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα μπήκε στην Ε.Ο.Κ. με πολιτικά κριτήρια. Το θέμα δεν ήταν οικονομικό, ήταν πολιτικό. Η Ε.Ο.Κ. δεν ήταν τότε η μόνη επιλογή (όπως είναι τώρα ουσιαστικά η Ε.Ε.) των κρατών της Ευρώπης που ήθελαν να ενταχθούν σε ένα σχηματισμό, ούτε η ένταξη σ’ αυτήν ήταν τόσο επίζηλη (όπως πάλι είναι τώρα η ένταξη στη Ε.Ε.).
Για να το πω αλλιώς η Ε.Ο.Κ. δεν ήταν τότε μονόδρομος όπως είναι τώρα η Ε.Ε. και τότε η ίδια η Ε.Ο.Κ. επιζητούσε την ένταξη νέων χωρών για την ενδυνάμωσή της και όχι το αντίστροφο, όπως συμβαίνει σήμερα.
Η Σοβιετική Ένωση ήταν ισχυρή και είχε δημιουργήσει μια ακτίνα χωρών υπό την επιρροή της (το πρώην ανατολικό μπλοκ). Η ένταξη της Ελλάδας αποτελούσε ανάχωμα στο ανατολικό μπλοκ και ενδυνάμωνε τη Δυτική Ευρώπη. Η Ελλάδα αποτελούσε τότε ένα πραγματικό ανάχωμα, η γεωστρατηγική θέση της πράγματι σημαντική. Όχι όπως τώρα που από συνήθεια πιπιλίζουμε περί σημαντικής γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας και περί Ελλάδας – σταυροδρομιού, ενώ στην πραγματικότητα η θέση της Ελλάδας δεν είναι τόσο σημαντική σήμερα. Αντίστοιχα δεν είναι και τόσο σημαντικός ο προσανατολισμός της, οι υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές χώρες δεν κόπτονται και τόσο να κρατήσουν την Ελλάδα στην κοινή ευρωπαϊκή πορεία.
Τότε όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Θα ήταν όμως αχαριστία να μην αναγνωρίσουμε ότι και η Ελλάδα δεν ωφελήθηκε από την Ευρώπη. Ωφελήθηκε και μάλιστα πάρα πολύ. Ανήκω σ΄ αυτούς που απλουστευτικά το λένε «Αν η Ελλάδα δεν είχε μπει την Ε.Ο.Κ. θα ήταν τώρα χειρότερα απ’ την Αλβανία».
Που ανήκει τελικά η Ελλάδα; Για μένα η Ελλάδα δεν ανήκει στη Δύση. Δεν ανήκει όμως και στην Ανατολή. Δεν νομίζω ότι έχει πολλά κοινά (και ας λένε μερικοί) με τις χώρες της Εγγύς Ανατολής.
Η Ελλάδα αποτελεί ξεχωριστό πολιτικό – πολιτισμικό χώρο, κάπου ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση. Για μένα η Ελλάδα έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με την «ευρωπαϊκή» Τουρκία και τις άλλες βαλκανικές χώρες παρά με την Ιταλία. Για τις υπόλοιπες δυτικοευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αγγλία) ας μην το συζητάμε καλύτερα. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με τις κοινωνίες αυτές.
Όμως σήμερα η Ε.Ε. είναι μονόδρομος για την Ελλάδα. Για μένα, η επιλογή ουσιαστικά είναι Ε.Ε. ή χάος.
Όπως τότε η ένταξη της Ελλάδας έγινε για μη οικονομικούς λόγους, έτσι και σήμερα η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί από την Ευρώπη πάλι για μη οικονομικούς λόγους.
Γιατί η Ελλάδα διολισθαίνει και η ελληνική κοινωνία επίσης. Η Χρυσή Αυγή πάει για τρίτο κόμμα… Ξέρετε τι σημαίνει αυτό;
Γι’ αυτό και αν μπορούσαν να με διαβάσουν οι ευρωπαίοι ηγέτες θα τους ζητούσα να χαλαρώσουν την πίεση των οικονομικών μέτρων στον ελληνικό λαό, γιατί καλή η παραμονή στο ευρώ αλλά ο κόσμος βρίζει αυτό που βιώνει και ποτέ δεν σκέφτεται πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα. Και, καλώς ή κακώς, στις δημοκρατικές κοινωνίες οι αποφάσεις παίρνονται απ’ τον λαό στις εκλογές (ακόμα και αν το έχουμε ξεχάσει αυτό). Και μια λάθος απόφαση του ελληνικού λαού μπορεί μελλοντικά να φέρει δεινά όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου