Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Θεωρίες συνωμοσίας


Την περασμένη Τρίτη συμπληρώθηκαν έντεκα χρόνια από τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, από την ημέρα που, δεν θα το αμφισβητήσω καθόλου, άλλαξε τον κόσμο.
Θυμάμαι το έμαθα σε ένα πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ που είχα πάει για να παίξω ένα Στοίχημα (το βράδυ είχε αγώνες Champions League). Είναι από τα πράγματα που, αν μπορείς να σκεφτείς στοιχειωδώς, δεν τα πιστεύεις. Δεν θυμάμαι που το άκουσα, αλλά αν κάποιος ρωτούσε πριν τις 11/9/2001 «Πόσες πιθανότητες έχει να συμβεί αυτό το πράγμα;» θα του απαντούσαμε «Καμία» (όχι π.χ. μία στο εκατομμύριο).
Τα γεγονότα είναι λίγο – πολύ γνωστά: Σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία, τα δύο οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, το τρίτο στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοικτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά προκαλώντας την απώλεια σχεδόν 3.000 ανθρώπων.
Αμέσως άρχισαν διάφορες συνωμοσίες να αναδύονται, πράγμα που τελικά δεν ήταν καθόλου περίεργο. Εδώ υπάρχουν θεωρίες συνωμοσίας για πολύ πιο απλά και αυταπόδεικτα πράγματα, για την 11η Σεπτεμβρίου δεν θα υπάρχουν;
Η πιο διαδεδομένη είναι ότι η ίδια η αμερικανική Κυβέρνηση, και όχι ο Οσάμα μπιν Λάντεν, κρύβεται πίσω από το γεγονός. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή είχαν τοποθετηθεί από πριν εκρηκτικοί μηχανισμοί που πυροδοτήθηκαν με εντολή της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους.
Το Πεντάγωνο, δεν χτυπήθηκε από επιβατικό αεροσκάφος, αλλά από πύραυλο Κρουζ.
Η Μοσάντ γνώριζε για την επικείμενη επίθεση και επικοινώνησε με όλους τους αμερικανοεβραίους που εργάζονταν στον τόπο των επιθέσεων και εκείνη τη μέρα 4.000 Εβραίοι δεν παρουσιάστηκαν στην εργασία τους.
Πρέπει να σας πω ότι προσωπικά όταν ακούω κάποιες θεωρίες που προσπαθούν να βρουν συνωμοσίες και κρυμμένα νοήματα εκεί που δεν υπάρχει τίποτα χαμογελάω με συγκατάβαση («έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», γατί συν τοις άλλοις είναι και δύσκολο να τα βγάλεις πέρα με τους συνωμοσιολάτρες).
Και αν αυτοί που πιστεύουν ότι τα πάντα είναι θέμα σκοτεινών δυνάμεων, βρίσκουν τους υπόλοιπους «αμερικανάκια» που χάφτουν ότι τους σερβίρουν, εγώ βρίσκω πολλές θεωρίες συνωμοσίας εξυπνακίστικες και προϊόν ξερολισμού και πάντως όχι σκεπτικισμού.
Γιατί εδώ υπάρχει μια μεγάλη παρεξήγηση της έννοιας «σκεπτικισμός». Σκεπτικισμός πράγματι είναι να αμφιβάλλεις και να μη δέχεσαι κάτι ως δεδομένο.
Αλλά αυτό είναι διαφορετικό απ’ αυτό που ονομάζεται «Εναλλακτική Ιστορία», από το να πιστεύουμε ότι αποφασίζονται οι τύχες του κόσμου σε βάθος χρόνου από αόρατες, ομιχλώδεις επιτροπές ή μυστικές παγκόσμιες Κυβερνήσεις που είναι πανταχού παρούσες.
Άλλο π.χ. να πιστεύουμε ότι η δολοφονία του προέδρου Κένεντι ή η ανατροπή του Αλιέντε οργανώθηκαν από δυνάμεις για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους και άλλο να πιστεύουμε ότι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, με χιλιάδες νεκρούς και ζωντανή αναμετάδοση σε όλο τον πλανήτη (όπως η 11η Σεπτεμβρίου), είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι.
Ο Συνωμοσιολόγος είναι πιο κοντά στον Παρανοϊκό παρά στον Σκεπτικιστή. Παρανοϊκός είναι αυτός που έχει χρόνια αισθήματα καταδίωξης, δυσπιστίας και φιλυποψίας. Πιστεύει  ότι είναι σημαντικό άτομο και ότι κάποιοι άλλοι (άνθρωποι ή οργανώσεις) τον καταδιώκουν και θέλουν να τον βλάψουν και τελικά ο Παρανοϊκός έχει ανάγκη ιατρικής φροντίδας.
Αλλά όταν αυτά τα συμπτώματα τα εκδηλώνουν ομάδες ανθρώπων ή και ολόκληροι λαοί, τότε κανείς γιατρός δεν μπορεί να τους κάνει καλά. Στην Ελλάδα οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν. Είμαστε ένας ξεχωριστός λαός που προκαλεί το φθόνο των άλλων, Ευρωπαίων, Αμερικανών, Εβραίων, Τούρκων και όλων των βαλκανικών λαών (πλην των καλών Σέρβων). Θέλουν να μας αφελληνίσουν, θέλουν να μας εκμεταλλευτούν, μας φοβούνται, μας μισούν. Ξένα κέντρα εξουσίας (ιμπεριαλιστές, σιωνιστές, μασόνοι και άλλοι ύποπτοι κύκλοι) σχεδιάζουν την καταστροφή της χώρας. Οι Καθολικοί θέλουν να μας κάνουν καθολικούς.  Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά και οι Σαϊεντολόγοι ομοίως (όχι ασφαλώς να μας κάνουν Καθολικούς). Στις ελληνικές θάλασσες κρύβονται κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου ανυπολόγιστης αξίας, όμως κάποιοι δεν μας επιτρέπουν να τα εκμεταλλευτούμε.
Εδώ πολλοί έφτασαν να διατείνονται ότι η ελληνική οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας σκοτεινών δυνάμεων, προσβάλλοντάς μας κατάφωρα αφού αμφισβητούν την ικανότητά μας να τα κάνουμε μαντάρα χωρίς τη βοήθεια κανενός.
Έτσι, για να επανέρθουμε στην 11η Σεπτεμβρίου,  οι Δίδυμοι Πύργοι δεν καταστράφηκαν με ελεγχόμενες εκρήξεις κατεδάφισης αλλά από την πρόσκρουση πάνω τους των αεροπλάνων που προκάλεσαν ζημιές στις κολόνες στήριξης των κτιρίων και διέχυσαν 10.000 γαλόνια καύσιμου αεριωθουμένων πάνω τους, το Πεντάγωνο χτυπήθηκε πράγματι από πτήση της American Airlines και όχι από πύραυλο Κρουζ, όπως βεβαιώνουν πολλοί αυτόπτες μάρτυρες που είδαν το αεροπλάνο να πέφτει επάνω στο κτίριο του Πενταγώνου και στο σημείο της καταστροφής βρέθηκαν και ταυτοποιήθηκαν με DNA οι σοροί των επιβατών και των μελών του πληρώματος της πτήσης 77 της American Airlines και τέλος ανάμεσα στους νεκρούς των χτυπημάτων της 11ης Σεπτεμβρίου, υπάρχουν στην πραγματικότητα και πολλοί Εβραίοι, άσε που όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να ειδοποιηθούν κρυφά 4.000 άτομα και αυτό να κρατηθεί μυστικό προσβάλλουν την κοινή λογική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου