Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Οι σαράντα μέρες που συγκλόνισαν την Ελλάδα (μέρος 2ο)





Για τη συμφωνία καθαυτή, έχω να πω ένα πράγμα: πρώτα σώζεις μια παρτίδα και μετά την κερδίζεις.
Η παρτίδα εκείνη δεν μπορούσε να κερδηθεί.
Προσωπικά, κακίζω τον προεκλογικό Τσίπρα, εκλέχτηκε γιατί υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους κάτι που δεν μπορούσε να γίνει: γρήγορη και ανώδυνη έξοδο απ’ την κρίση.
Ακούω να τον κατηγορεί η Αντιπολίτευση ότι έλεγε προεκλογικά πως θα σκίσει το μνημόνιο μέρα μεσημέρι, πως θα διαγράψει μονομερώς το χρέος, πως θα φύγει το ΔΝΤ & η Τρόικα και τελικά τι έγινε απ’ όλα αυτά; Τίποτα.
Εγώ λοιπόν δεν κατηγορώ τον Τσίπρα γιατί δεν έκανε όλα αυτά, πως θα μπορούσε άλλωστε; Τον κατηγορώ γιατί τα έλεγε προεκλογικά ενώ ήταν φως φανάρι πως δεν γίνονταν (χωρίς να μπει σε μεγάλες περιπέτειες η χώρα τουλάχιστον).
Και όσες κατηγορίες του αποδοθούν από δω και πέρα θα έχουν να κάνουν μ’ αυτό ακριβώς: δημιούργησε υπερβολικές προσδοκίες που δεν ήταν δυνατόν να ευοδωθούν.
Η παρτίδα λοιπόν πήγαινε να χαθεί. Και αυτό με όρους χωρών σήμαινε την καταστροφή μιας χώρας.
Τι δυνατότητες και τι εναλλακτικές λύσεις υπήρχαν; Τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια και η πρώτη φορά Αριστερή Κυβέρνηση κινδύνευε να μείνει στην Ιστορία σαν η Κυβέρνηση που πρώτη φορά δεν πλήρωσε μισθούς και συντάξεις, στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Ο περίφημος εναλλακτικός δρόμος που επαγγέλλονταν μερικοί στην ουσία δεν υπήρχε.
Το είπε και ο ίδιος ο Τσίπρας.
«Το δίλημμα ήταν συμβιβασμός ή καταστροφή. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία καλύτερη εναλλακτική από τον δύσκολο συμβιβασμό. Όλοι ξέρουν ότι αναζητήθηκαν, χωρίς αποτέλεσμα, εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης».
Και προσοχή! Ο Τσίπρας που τα λέει αυτά δεν είναι κανένας «μπουρζουάς του συστήματος» όπως τον παρουσιάζουν πολλοί μετά τη συμφωνία της 13ης/7.
Όλο γυρόφερνε στη Βενεζουέλα, επί μακαρίτη Τσάβες ακόμα, είχε δηλώσει πριν 2-3 χρόνια ότι «Μακάρι η Ελλάδα να είχε γίνει Αργεντινή» και με κάθε ευκαιρία, ως αντιπολίτευση βέβαια, εγκαλούσε την τότε Κυβέρνηση γιατί δεν ακολουθεί έναν εναλλακτικό προς το μνημόνιο δρόμο.
Για να λέει ο Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, ότι δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική, έτσι είναι. Και μπορεί μερικοί να το πιστεύαμε αλλά το να το συνειδητοποιούμε είναι ανησυχητικό.
Όσοι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ μιλάνε για εναλλακτικό δρόμο, πιστεύω ότι δεν το κάνουν με οικονομικούς όρους, αλλά με πολιτικούς. Η έξοδος απ’ το ευρώ, γι’ αυτούς, θα απομακρύνει την Ελλάδα απ’ την «κακή» επιρροή της Ε.Ε. και αυτό θα είναι πανάκεια.
Και με τις υπερβολικές προσδοκίες που διαψεύστηκαν αλλά και τον εσωκομματικό πόλεμο στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν κανένας δεν έδωσε σημασία στο ότι στη συμφωνία της 13ης/7 υπήρξαν και ορισμένα θετικά στοιχεία που πρέπει ν’ αναγνωριστούν:
- Υπάρχει χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, με στόχο πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ αντί 3%, το 2015. Το στοιχείο αυτό δεν είναι τόσο «θεαματικό» και «εμπορικό», δεν πουλάει, γι’ αυτό και δεν του δόθηκε και τόση σημασία, αλλά είναι σημαντικότατο και ζωτικής σημασίας προκειμένου να ανορθωθεί, κατά το δυνατόν, μια οικονομία σε τέτοια ύφεση.
- Τη συμφωνία συνοδεύει ένα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ., που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία με στόχο να τεθούν οι βάσεις της παραγωγικής ανασυγκρότησης στη χώρα.
- Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η διευθέτηση του χρέους παραμένει ανοικτή και εκκρεμής.
Προσωπικά πλέον θεωρώ το χρέος ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας.
Μπορεί να φαίνεται ότι με το 3ο πακέτο διάσωσης πήραμε μια βαθιά ανάσα αλλά το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα πάνε στην πληρωμή παλιών οφειλών. Π.χ. στις 20 Αυγούστου είναι να πληρωθούν 3,4 δισ. στην ΕΚΤ. Φαύλος κύκλος.
Επειδή όμως το χρέος θα εξακολουθήσουμε να το κουβαλάμε, το μόνο που θα μας σώσει για να μην αντιμετωπίσουμε πάλι μέρες σαν αυτό το 40ήμερο, ή και πιο τραγικές, θα είναι να έρθει επιτέλους η πολυπόθητη ανάπτυξη, αλλά όχι με ρυθμούς 0,5 και 1%, ώστε να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας.
Για να γίνω πιο κατανοητός: όταν βγάζεις 800 € τον μήνα και πρέπει να πληρώνεις 200 σε δάνεια ζορίζεσαι. Αν όμως βγάζεις 2.000 € τον μήνα και πληρώνεις 200 για δάνεια, τα καταφέρνεις.
Τέλος

1 σχόλιο:

  1. 1.嘎志 毘嘎志 若喀 札夏 嘛尼 梭哈

    2.唵 班雜 別噶 札嘛 吽

    3.達列 達列 達阿呀 拔噶哇爹 邊達摩雜餒 梭哈

    4.那摩拔噶哇爹 悟尼卡牙 達列 達仁爹耶梭哈

    5.爹呀他 班扎 班扎 嘛哈班扎 薩哇 巴呀地 哈那 哈那 班扎那梭哈

    6.唵 沙瓦尼瓦那 比堪匹尼 吽吽呸

    7.唵 自松 自松 梭哈

    8.嘿 嘿 拉尤 拔大呀

    9.唵 薩哇 作拉 踏讓咩 吽梭哈

    10.那摩 拔噶哇爹 悟尼卡牙 達列 讓爹 梭哈

    11.唵 拔噶哇爹 休地密日(字)地 拔拉 拔拉 哇 阿麻 悉地梭哈

    12.爹呀他 卡利 卡利 拔利爹 梭哈 爹呀他 嘎哇匝 噶那 阿拉爹 梭哈

    13.唵 阿必惹 吽 嘎雜那 (唵 嘎貝那嘎母娑哈)

    14.oṃ maṇi padme hūṃ

    15.Ah Ah Sha Sa Ma Ha

    16.ong pu long suo ha

    17.爹呀他唵貝喀則也貝喀則也

    18.爹呀他唵牟尼牟尼嘛哈牟尼 釋迦牟尼耶梭哈

    19.唵訶訶訶尾娑摩曳娑婆賀

    20.爹欣谢巴悉吉艾巴南巴嫩巴拉洽擦洛

    ΑπάντησηΔιαγραφή