Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

3 Σεπτέμβρη 1843 – 3 Σεπτέμβρη 1974 ή Η διακομμένη επανάσταση (μέρος ΙΙ)



Καθετί θα πρέπει να κρίνεται με τα δεδομένα της εποχής του, αυτό δεν πρέπει ποτέ να το ξεχνάμε.
Αν το δούμε με τα σημερινά δεδομένα, η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα εξακολούθησε και μετά το 1844 να απέχει πολύ από τη φιλελεύθερη αστική Δημοκρατία που ήθελαν πολλοί.
Στο νέο πολίτευμα η θέση του βασιλιά ήταν και πάλι κυρίαρχη.
Η νέα μορφή πολιτεύματος ήταν ηγεμονική, διαδοχική και κοινοβουλευτική.
Ο βασιλιάς εξακολουθούσε να ασκεί την εκτελεστική εξουσία και να είναι ο ανώτατος άρχοντας του κράτους: αυτός επικύρωνε νόμους, απένεμε βαθμούς στρατιωτικών, διόριζε και έπαυε δημοσίους υπαλλήλους.
Μοιραζόταν τη νομοθετική εξουσία με τη Βουλή και Γερουσία, τα μέλη της οποίας διόριζε ο ίδιος.
Ειδικά δε η Γερουσία θεωρήθηκε πολύ αμφιλεγόμενος θεσμός γιατί οι Γερουσιαστές, όντας διορισμένοι απ’ το βασιλιά και ισόβιοι, ήταν εκ των πραγμάτων πιστοί στον μονάρχη και κατά κάποιο τρόπο πρόσκομμα πολλές φορές στο έργο των εκλεγμένων βουλευτών.
Για να μην μιλήσουμε για τα όργια παρατυπιών σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, τις διεφθαρμένες Κυβερνήσεις και πολιτικούς (πρωταθλητής ήταν ο Ι. Κωλέττης, αλλά ο συναγωνισμός για τον τίτλο του πρωταθλητή ήταν σκληρός).
Αλλά και ο ίδιος ο βασιλιάς σε πολλές περιπτώσεις παραβίαζε το σύνταγμα ξαναγυρνώντας τη χώρα στα χρόνια της απόλυτης μοναρχίας.
Όμως το γεγονός είναι ότι για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε ένα σύνταγμα, έναν καταστατικό πολιτικό χάρτη ο οποίος καθιέρωνε την αρχή της διάκρισης των εξουσιών (αν και το πρόσωπο του μονάρχη ήταν κεντρικό στη νομοθετική και την εκτελεστική όπως είπαμε) και αναγνώριζε θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων, για πρώτη φορά, το απόρρητο των επιστολών και το άσυλο της κατοικίας.
Εκεί που η χώρα δεν είχε τίποτα, εκεί που η μοναρχία ήταν απόλυτη, μετά το 1844 κάτι είχε.
Και το απέκτησε αυτό το κάτι, θα σταθώ σ’ αυτό, αναίμακτα. Αυτό δείχνει κάποιους πρώιμους σπόρους πολιτικού πολιτισμού, έτσι δεν είναι;
*****
Ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός το 1981 αλλά φυσικά η χώρα ούτε απ’ το ΝΑΤΟ έφυγε, ούτε απ’ την ΕΟΚ.
Συνθήματα όπως «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» εξακολουθούσαν να λέγονται σε κάθε ευκαιρία απ’ τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ αλλά φυσικά όχι απ’ τον ιδρυτή του.
Ήταν πρωθυπουργός πια και δεν μπορούσε να εφευρίσκει και να λέει συνθήματα έτσι, χωρίς κόστος.
Αντίθετα υλοποιήθηκε το σύνθημά του «Αλλαγή», αλλά τι είδους Αλλαγή;
Τώρα πια είμαι 40 χρονών (και βάλε), έχω φάει κάμποσες σφαλιάρες στη ζωή μου και αυτό μου δίνει πλέον την ευκαιρία να δω από μια άλλη οπτική γωνία τα (ίδια) γεγονότα που συνέβησαν καμιά 30ριά χρόνια πριν.
Είχε αλλάξει το σύστημα μετά το 1981. Ο περιώνυμος παπάς, ο δάσκαλος και ο χωροφύλακας του χωριού δεν έδιναν πια τα απαραίτητα πιστοποιητικά νομιμοφροσύνης, όπως τα έδιναν, απ’ ότι έλεγαν, παλιά.
Αυτά τα έδινε πια ο Πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του ΠΑΣΟΚ.
Και αυτός ο φτωχοδιάβολος σπάνια εκμεταλλευόταν τη θέση του για να πλουτίσει, όχι. Του αρκούσε η ηδονή της νεότευκτης εξουσίας.
Αλλά από λαμόγια (δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ τέτοιες λέξεις αλλά αυτό που έχει επικρατήσει να σημαίνει είναι αυτό ακριβώς που θέλω να πω) άλλο τίποτα και στη νέα τάξη πραγμάτων.
Εκεί που, όπως στη «Φάρμα των Ζώων», τα γουρούνια πήραν το πάνω χέρι και καταπίεζαν τα άλλα ζώα.
Απλά άλλαξαν τα λαμόγια, η λαμογιά παρέμεινε.
Στο πανεπιστήμιο ήμασταν μια χούφτα φοιτητές στη σχολή. Δεν είχαμε να χωρίσουμε τίποτα. Μαζί πίναμε καφέ, μαζί παίζαμε τάβλι και ηλεκτρονικά κ.λπ..
Και όμως μας έβαλε ο διάολος και κατεβήκαμε με κομματικά ψηφοδέλτια στις φοιτητικές εκλογές.
Η εποχή της πολιτικοποίησης βλέπετε, που άρχιζε απ’ το λύκειο με τα 5μελή και τα 15μελή.
Όφειλες να είσαι πολιτικοποιημένος που τότε σήμαινε κομματικοποιημένος.
Τι ξεφτίλα Θεέ μου… Να ήμασταν 60-70 φοιτητές σε όλη τη σχολή τότε;
Έπρεπε πάντως να γίνουν πολλά απ’ τα πράγματα που έγιναν.
Έπρεπε να αποκατασταθούν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που είχαν υποστεί διώξεις και ταπεινώσεις από το αυταρχικό μετεμφυλιακό κατεστημένο.
Έπρεπε να χτιστεί ένα κράτος πρόνοιας για όλους. Και πολλά άλλα πράγματα απ’ αυτά που πράγματι έγιναν.
Αλλά όλα αυτά έπρεπε να γίνουν με άλλο τρόπο.
Και όταν το νέο που έρχεται να αντικαταστήσει το παλιό είναι και αυτό στρεβλό, τότε είναι χειρότερο γιατί υποτίθεται πως έχει δει τα λάθη του παλιού και ξέρει τι να διορθώσει.
Και έτσι χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας.
*****
Στο πανεπιστήμιο είχαμε ένα βιβλίο που μου άρεσε πολύ και, σε αντίθεση με τα περισσότερα πανεπιστημιακά βιβλία, το διάβασα. «Το μεξικάνικο όνειρο ή η διακεκομμένη σκέψη» λέγονταν (συζητώντας με κάτι φίλους χθες συμφωνήσαμε ότι το «η διακοπείσα σκέψη» θα ήταν προτιμότερο στον τίτλο αλλά αφού ο τίτλος είναι «διακεκομμένη» τι να κάνουμε;) και ήταν ενός Γάλλου, του Λε Κλεζιό, που έγραφε και ωραία μυθιστορήματα.
Έγραφε λοιπόν εκεί για τους πολιτισμούς του Νέου Κόσμου και πως αυτό το πράγμα τερματίστηκε βίαια από τους Ισπανούς conquistadores.
Ίσως αν δεν τερματιζόταν έτσι απότομα, η συνεισφορά αυτών των πολιτισμών στον κόσμο να ήταν άλλη και διαφορετική να ήταν και η πορεία της ανθρωπότητας.
Έτσι αισθάνομαι, κατά κάποιον τρόπο και για την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 και για την εμφάνιση και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ στα πράγματα της Ελλάδας.
Και τα δύο αυτά φαινόμενα συνέβησαν, ταρακούνησαν την Ελλάδα, έφεραν κάποιες ανατροπές αλλά δεν έγιναν η αφετηρία εξελίξεων που θα μεταμόρφωναν, προς το καλύτερο, την Ελλάδα.

5 σχόλια:

  1. Η Δευτερη Ανάρτηση σου Δον είναι σημαντική αφετηρία για να αξιολογηθεί η συνέπεια και η υλοποίηση των ιδεολογίων που δυστυχώς έχουν αρνητικό πρόσημο!!!
    Το πλάτεμα και βάθεμα της Δημοκρατίας δέν έγινε ποτέ!!! Ούτε το 1843 ούτε στις 18/10/1981 (ημερομηνία που ανέλαβε την διακυβέρνηση για πρώτη φορά ο Ανδρέας και το ΠΑΣΟΚ)!!! Κάποια πράγματα είναι μοιραία να μήν φτάνουν σε αίσιο τέλος!!!
    Προσωπικά το έχω ζησει στο πετσί μου και έχω αναγνωρίσει ότι δέν είναι αρκετές οι προθέσεις και η δυναμική που δημιουργούν, αλλά υπάρχουν παράγοντες που νομοτελειάκα διαστρεβλώνουν και αποπροσανατολίζουν τον στόχο και το όραμα, σε άλλες ατραπούς!!!
    Το Σύνταγμα του Όθωνα καταστρατηγήθηκε και οδήγησε στην έξωση του το 1862!!! Το Σοσιαλιστικό Όραμα της Αλλαγής το 1981 μπήκε απο το 1996 και μετά στο "Χρονοντούλαπο της Ιστορίας"!!!
    Το πρώτο Δημοκρατικό Σύνταγμα που απόκτησε η χώρα ήταν αυτό του 1975, μετά την εφτάχρονη Δικτατορία των Συνταγματαρχών (1967-1974)!!! Δυστυχώς μετά απο 132 χρόνια απο το αρχίκο αίτημα!!!
    Σήμερα η Δημοσιονομική Κρίση έχει δημιουργήσει κρίση και στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία ενισχύοντας ακροδεξιά μορφώματα!!!
    Το 1981 οι μεγάλες προσδοκίες που δημιούργηθηκαν απο την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση αλλά όχι και του Λαού στην Εξουσία, κατέρρευσαν ώς χάρτινος πύργος απο τούς οδοστρωτήρες της κρατικής νομενκλατούρας που δημιουργήθηκαν και των στεγανών της ελέυθερης βούλησης που διαστρέβλωσαν τα λαϊκά συμφέροντα!!!
    Σήμερα μιλάμε για ένα ΠΑΣΟΚ που απο τις Ευρωεκλογές του 2014 μετέχει σε σχήμα με το όνομα "ΕΛΙΑ" και το μέλλον του εμφανίζεται δυσοίωνο "Πνέωντας τα Λόισθια"!!!
    Στο Παν/μιο δέν ήταν τόσο ακραίοι οι διαχωρισμοί σε κομματικές παρατάξεις!!! Εκλεγόταν στίς Φοιτητικές Εκλογές Πρώτη Δύναμη η ΠΑΣΠ και ο Πρόεδρος ήταν απο την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που ήταν κολλητός του αρχηγού της ΠΑΣΠ!!! Η Δυναμικότητα και η Αγωνιστικότητα τότε ήταν μερικές καταλήψεις στα Δημόσια κτίρια και κυρίως τα Πανεπιστημιακά ενώ τα ευτράπελα απο "αντικαταληψίες" ή το ξύλο απο μεθυσμένους μπάτσους δεν έπαιρναν διαστάσεις!!! Έτσι πήραμε πτυχίο χωρίς αντίκρισμα και λόγω ευνοϊκών πολιτικών συγκαιριών φτάσαμε να στελεχώνουμε κάποιοι κυρίως τους ΟΤΑ και επι το πλείστον το Δημόσιο Τομέα και την Εκαπαίδευση όσοι προλάβαμε!!! Ο μεγάλος όγκος των πτυχιούχων του Τμήματος ή της Σχολής μας είναι στα αζήτητα!!! Αυτά εν κατακλέιδι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ Φραντζεσκάκη, ίσως τελικά ζητούσαμε πάρα πολλά από τα γεγονότα τόσο του 1843 όσο και του 1981.
    Η «Αλλαγή» του 1981 εκφυλίστηκε αλλά γινόταν και διαφορετικά;
    Πως περιμέναμε απ’ το «81» να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε σύγχρονο κράτος τη στιγμή που η δημοκρατία στη χώρα μας δεν είχε ούτε επτά χρόνια που είχε αποκατασταθεί;
    Πώς να μεταμορφωνόταν η Ελλάδα σε ένα δίκαιο κράτος πρόνοιας χωρίς να έχει προηγηθεί η «αποκατάσταση» των στρωμάτων εκείνων που βρίσκονταν επί δεκαετίες στο περιθώριο της κοινωνίας;
    Αυτά γίνονται αργά, με την ωρίμανση του λαού και σίγουρα όχι σε περιόδους τέτοιων κρίσεων σαν αυτή που διανύουμε.
    Όσο για την κομματικοποίηση των εκλογών στη σχολή μας, εξακολουθώ να την θεωρώ ξεφτίλα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξεφτίλα αγαπητέ Δον δέν ήταν τόσο η κομματικοποίηση όσο η αδράνεια που υπήρξε στα φοιτητικά μας χρόνια για διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για τον τίτλο σπουδών και την απαξίωση του στην αγορά εργασίας!!!
    Το 1843 και το 1974 δέν δικαιώθηκαν ουσιαστικά ποτέ!!! Δημιούργησαν εντυπώσεις και αφετηρίες, αλλά εκτραχύνθηκαν πολύ γρήγορα της πορείας που έπρεπε να πάρουν!!!
    Το Σύνταγμα της Δημοκρατίας άργησε κατα 132 χρόνια και η Αλλαγή δέν έγινε ποτέ!!! Μόνο ψήγματα και ανοίγματα στα μή προνομιούχα στρώματα, που δέν είχαν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα!!! Απλά διογκώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμα και το Κράτος των Παροχών με Δανεικά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Φραντζεσκάκη, μετά από τόσα χρόνια ανακάλυψα ότι τελικά μ’ ενοχλεί η υπερβολική δήθεν «πολιτικοποίηση» που επικρατούσε τη δεκαετία του ΄80, η πόλωση καλύτερα, που ξεκινούσε απ’ το σχολείο και, αν είναι δυνατόν για μας σε μια τόσο μικρή σχολή, συνεχιζόταν και στο πανεπιστήμιο.
    Μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση πάντως που θυμάσαι λεπτομέρειες από τα τότε γεγονότα γιατί εγώ τα θυμάμαι μόνο σε γενικές γραμμές.
    Είχα στο μυαλό μου να γράψω για κάτι άλλο που έφερε εκείνη η εποχή της «Αλλαγής» και τελικά το ξέχασα: το φαινόμενο των «πράσινων» και «μπλε» καφενείων.
    Αν είναι δυνατόν τέτοια πόλωση-πώρωση πια!
    Και δυο ήμασταν μικροί για να συχνάζουμε σε καφενεία τότε αλλά εγώ τουλάχιστον θυμάμαι πολύ καλά τα δύο «χρωματιστά» καφενεία του χωριού μου. Στα μάτια μου το «αντίπαλο» καφενείο ήταν ένας σκοτεινός τόπος όπου σύχναζαν κακοί άνθρωποι.
    Ναι, μην γελάς! Έτσι νόμιζα τότε! Είδες πως μπορεί να επηρεαστεί ένα παιδί;
    Και φυσικά υπήρχε τότε και το φαινόμενο της Αυριανής και άλλα πολλά. Ήρθαν τότε τα πάνω κάτω (και τα κάτω πάνω) αλλά τελικά και τα νέα πάνω δεν ήταν καλύτερα απ’ τα παλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντα υπάρχει πόλωση φίλε Δόν!!! Σήμερα δέν υπάρχει πόλωση σε Μνημονιακούς και Αντιμνημονιακούς;;; Δέν είναι τόσο εμφανή όπως τότε που υπήρχαν κυρίως στα χωριά μπλέ και πράσινα καφενεία, αλλά είναι εμφανή στον Τύπο και στα Κανάλια, στα δίκτυα κοινωνικής επικοινωνίας και ίδιο το λαό!!!
    Η νέα πραγματικότητα της διακυβέρνηση στην Ελλάδα απο ένα "Σοσιαλιστικό" κόμμα το 1981 δημιούργησε σόκ και δέος στους πολίτες που είχαν δεκαετίες δεξιάς διακυβέρνησης απο το 1954 έως το 1964 και απο το 1965 έως το 1981 (την επταετία την χαρακτηρίζω Δεξιά)!!!
    Θυμάμαι πώς ζούσαμε τό 1981 στην Αθήνα και ήμουν 12χρονος και η σπιτονοικοκυρά που ήταν φιλοβασιλική, μας έλεγε ότι με το ΠΑΣΟΚ θα χάναμε την ιδιοκτησία μας και τα σπίτια - χωράφια ακόμα και τα ζωντανά οικόσιτα ζώα!!!
    Έχω αναρτήσει στο blog την Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη για να θυμιθούμε τί έλεγε και θα ήθελα να την κριτικάρουμε για να δούμε την συνέπεια λόγων και πράξεων!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή