Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Η Ευρώπη που θέλουμε (μέρος ΙΙ)



Η Ευρώπη απέχει πολύ απ’ το να θεωρείται τέλειο μέρος, τόσο φιλελεύθερο, με τέτοια ποιότητα ζωής, τέτοιο πολιτισμό, τόση δικαιοσύνη και τόση ισότητα όσο θα θέλαμε.
Όμως αν φέρουμε στο μυαλό μας την υδρόγειο, η Ευρώπη είναι το μέρος εκείνο που, σχετικά έστω (σχετικά με τα υπόλοιπα μέρη του πλανήτη), είναι πιο κοντά σε όλα τα παραπάνω μαζί.
Να, η Αυστραλία λένε ότι έχει πολύ καλή ποιότητα ζωής (δεν έχω πάει ποτέ) και είναι φιλελεύθερη χώρα. Όμως δεν έχει την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρώπης.
Δεν ξέρω αν είμαι υπερβολικός όμως θεωρώ τη Γηραιά Ήπειρο (ο Μαρξ την ονόμασε έτσι παρεμπιπτόντως) κοιτίδα του Δυτικού Πολιτισμού, ο οποίος Δυτικός  Πολιτισμός, όπως και να το κάνουμε, κυριάρχησε στον πλανήτη και αυτήν τη στιγμή διαμορφώνει τον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο όρος «Δυτικός Πολιτισμός» δεν έχει να κάνει με τη γεωγραφία, δεν είναι ο πολιτισμός της Δυτικής Ευρώπης ή της Βορείου Αμερικής.
Και η Ιαπωνία π.χ. έχει μεγάλη ιστορία και πολιτισμό αλλά αυτήν τη στιγμή ο πολιτισμός της είναι στην ουσία ο Δυτικός Πολιτισμός.
Πυλώνας του Δυτικού Πολιτισμού θεωρείται η Δημοκρατία και οι ατομικές ελευθερίες.
Λέγεται ότι ο Δυτικός Πολιτισμός προέρχεται ή έστω διαμορφώθηκε από τον αρχαιοελληνικό.
Αν και προσωπικά απεχθάνομαι όταν πολλοί συμπατριώτες μας το λένε αυτό με τρόπο σαν όλη η ανθρωπότητα να οφείλει να θαυμάζει ή και να ανέχεται τη σύγχρονη Ελλάδα για χάρη της Αρχαίας, συμφωνώ απόλυτα.
Θα ήθελα όμως να εξηγήσω γιατί.
Αν κοιτάξετε πίσω στην ιστορία θα δείτε ότι υπήρξαν και άλλοι λαμπροί πολιτισμοί πριν τον αρχαιοελληνικό.
Αλλά κοινό χαρακτηριστικό όλων αυτών των πολιτισμών, της Αιγύπτου, της Περσίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Προκολομβιανής Αμερικής κ.λπ. ήταν ότι υπήρχε μία ανώτερη τάξη (συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά), η τάξη των πολεμιστών θα την ονόμαζα εγώ, που κυριαρχούσε στις υπόλοιπες και τις καταπίεζε.
Αν και η αρχαία Σπάρτη δεν θεωρείται κλασσικό παράδειγμα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, αυτό άλλαξε μετά τις Θερμοπύλες.
Μέχρι τότε οι λαοί πέθαιναν για τους βασιλιάδες τους αλλά στις Θερμοπύλες ένας βασιλιάς πέθανε για τον λαό του.
Ο Λεωνίδας θυσιάστηκε για τη Σπάρτη και εγκαινίασε το πρότυπο του βασιλιά που υπηρετεί και όχι που καταπιέζει τους υπηκόους του, κάτι που ήταν άγνωστο σε όλους τους προγενέστερους πολιτισμούς.
Και αν το καλοσκεφτεί κανείς, μ’ αυτόν τον τρόπο ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός δεν είναι και τόσο ασυμβίβαστος με τον χριστιανισμό. Και εκεί κάποιος που θεωρήθηκε βασιλιάς πέθανε για τους υπηκόους του.
Κατά τον ίδιο τρόπο σήμερα αυτοί που έχουν την κάθε είδους εξουσία, και κυρίως οι πολιτικοί, πρέπει να υπηρετούν τους πολίτες και όχι να κερδίζουν απ’ την εξουσία.
Τις ιδέες που εγκαινίασε η αρχαία Ελλάδα υιοθέτησε η Δύση και τις μετέδωσε σε όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο Δυτικός Πολιτισμός όπως τον εννοώ εγώ. Και η Ευρώπη είναι η κοιτίδα αυτού του πολιτισμού και είναι η Ευρώπη που θέλουμε.
Και αν πιστεύουμε ότι η Ευρώπη πρέπει να οφείλει ευγνωμοσύνη στην Ελλάδα γιατί με τις αξίες της έδωσε τη βάση για τον πολιτισμό της, το ίδιο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε και εμείς οι Έλληνες  στην Ευρώπη γιατί έκανε αυτές τις αξίες παγκόσμιες.
Τέλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου