Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Ψιλά γράμματα της επικαιρότητας (Η γέφυρα Καλατράβα στα Τρίκαλα & η παραίτηση του Πάπα)


Είχα πει ότι θα ήθελα να κάνω τουλάχιστον δύο αναρτήσεις κάθε βδομάδα, μία με τη μορφή που είχαν ως τώρα και μία, που θα ονομαζόταν «Ψιλά Γράμματα», όπου θα σχολιάζονταν περισσότερα από ένα θέματα για να προλαβαίνουμε την επικαιρότητα που τρέχει.
Βέβαια αν κάναμε ότι λέγαμε θα ζούσαμε σ’ έναν καλύτερο κόσμο (ο Μάο νομίζω το είπε αυτό), αλλά αυτό χτυπάει λίγο υπερβολικό στην περίπτωσή μου (συγνώμη, προσπάθησα να κολλήσω το απόφθεγμα του Μάο εδώ αλλά δεν μου βγήκε).
Ας πούμε λοιπόν ότι δυστυχώς δεν προλαβαίνω και θα αρκεστώ μόνο στα Ψιλά Γράμματα προς το παρών και βλέπουμε.
Κρίμα που δεν μπόρεσα να γράψω την προηγούμενη εβδομάδα γιατί είχα «σταμπάρει» μερικά ωραία θέματα στα καθ’ ημάς. Όπως π.χ. το πόσο συμπαθής μου έχει γίνει τελευταία ο Άδωνις Γεωργιάδης που τα έχει καταφέρει και έχει γίνει στόχος και του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και της Χρυσής Αυγής (ε, δεν είναι κατόρθωμα;) αλλά και για το ατόπημα που έκανε να εγκαλέσει τους άμοιρους γονείς των τεσσάρων συλληφθέντων για τρομοκρατία για μη μεταμέλεια.
Αλλά πάνε αυτά, ξεθύμαναν…
* Υπάρχουν στα Τρίκαλα, λέει, (ή μάλλον δεν λέει, το ξέρω σίγουρα) οι βάσεις από αυτό που επρόκειτο να γίνει γέφυρα στην περιοχή της Νέας Ζωαγοράς και να ονομαστεί «Γέφυρα Καλατράβα» (και τώρα ονομάζεται έτσι και ας μην είναι ακριβώς γέφυρα).
Το 2008 οι μνήμες των μεγαλείων των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν ακόμα νωπές, το όνομα του Καλατράβα με τις παρεμβάσεις του στην Αθήνα είχε μπει δίπλα σ’ αυτό του Ικτίνου και του Καλλικράτη (εγώ πάντως ήξερα ότι «Καλατράβα» ήταν το όνομα ενός μοναστικού τάγματος στη μεσαιωνική Ισπανία) και γενικώς η Ελλάδα ήταν στα πολύ χάι της τότε.
Σκέφτηκε λοιπόν η δημοτική αρχή της πόλης «Γιατί μόνο στην Αθήνα όλη η δόξα; Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, έτσι δεν λένε; (έλεγαν τότε)».
Οι εργασίες ξεκίνησαν λοιπόν αρχές του 2008, έπεσαν τα μπετά, υψώθηκε η γέφυρα αλλά γρήγορα άρχισε να γέρνει. Εγκαταλείφθηκε και μένει πια να μας να μας θυμίζει τη ματαιοδοξία μας, ένα πράγμα σαν τρικαλινός Πύργος της Βαβέλ.
Τον Σεπτέμβρη που μας πέρασε έψαχνα για τα γραφεία της δημοτικής επιχείρησης του Δήμου. «Στη Γέφυρα Καλατράβα» μου είχαν πει. Αλήθεια δεν ήξερα ότι υπήρχε στα Τρίκαλα «Γέφυρα Καλατράβα» και εν μέσω κρίσης μου φάνηκε λίγο ειρωνικό.
Αλλά τις βάσεις στις δυο πλευρές του Ληθαίου τις είχα δει από παλιά. «Αμ, δεν το ήξερα ότι αυτό το γιαπί λέγεται Γέφυρα Καλατράβα», σκέφτηκα.
Ο σχεδιαστής του έργου λέει ότι υπήρξε μία μικρή αστοχία και δεν πρέπει να μεγαλοποιείται το θέμα, η γέφυρα όμως παραμένει γιαπί από το 2008.
Το θέμα δεν τεχνικό, μπορεί όντως το πρόβλημα της γέφυρας να ήταν μικρό αλλά γεγονός είναι ότι το έργο δεν προχώρησε. Αν είχαν ρίξει απλά λίγο τσιμεντάκι και είχαν κάνει μια μικρή γέφυρα, όπως τόσες και τόσες άλλες μέσα στα Τρίκαλα, ο κόσμος τώρα θα περνούσε απ’ τη μια μεριά στην άλλη γιατί, απ’ ότι ξέρω, δεν υπάρχει και άλλη γέφυρα εκεί κοντά.
Άλλη μια ιστοριούλα για κάτι που θα πρέπει να μας γίνει μάθημα για το μέλλον σε περίπτωση που (υπάρχει και αυτή η απειροελάχιστη πιθανότητα, ποτέ δεν ξέρεις) ξανάρθουν οι καλές μέρες.
* Παραιτήθηκε, λέει, ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος και εγκαταλείπει το αξίωμά του στις 28 Φεβρουαρίου.
Μπορεί το ενδιαφέρον μου για την παραίτηση του Πάπα να φαίνεται λίγο περίεργο, αλλά εμείς εδώ δεν του έχουμε δώσει τη σημασία που έχει. Οι περισσότεροι Καθολικοί τον αγαπάνε και τον σέβονται τον Πάπα, μ’ ένα τρόπο που εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε (και δεν θέλω σχόλια περί «προσωπολατρίας», «συντηρητισμού» κ.λπ.). Το ξέρω απ’ το Μεξικό που ακούω με πόσο σεβασμό μιλάνε οι γνωστοί μου για τον Πάπα.
Ο Benedict λοιπόν, επικαλέστηκε ως λόγο της παραίτησής του την προχωρημένη του ηλικία (κοντεύει τα 86). Είπε ότι οι δυνάμεις του δεν του επιτρέπουν πλέον να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά του και ζήτησε από το κονκλάβιο να ορίσει τον διάδοχό του, σχεδόν 8 χρόνια μετά την εκλογή του.
Αμέσως άρχισαν οι (πανταχού παρούσες τελικά) θεωρίες συνωμοσίας. «Ο Πάπας αποφάσισε να παραιτηθεί ύστερα από τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας που τον πληροφόρησε για την ύπαρξη μεγάλων διαστάσεων σεξουαλικών σκανδάλων στο Βατικανό», λέει μία θεωρία. Όχι! «Υπάρχει μυστική έκθεση που αναφέρεται σε ύποπτες συναλλαγές που γίνονταν στην τράπεζα του Βατικανού και ο Πάπας έσπευσε να παραιτηθεί πριν δημοσιοποιηθεί», λέει κάποια άλλη.
Εγώ γενικά δεν πιστεύω στις θεωρίες συνωμοσίας, πιστεύω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα πράγματα είναι ακριβώς αυτό που δείχνουν.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα απορρίψω εντελώς την πιθανότητα να υπάρχει και κάτι άλλο πίσω από την παραίτηση του Πάπα, αλλά νομίζω ότι αυτό το «κάτι» απλά ενίσχυσε μία ήδη ειλημμένη απόφαση. Ε, τόσο περίεργο είναι ένας άνθρωπος 86 χρονών να πει «Δεν μπορώ ρε παιδιά»;
Και θα το πει γνωρίζοντας ότι πιθανώς σε λίγα χρόνια δεν θα μπορεί να το πει. Γιατί έχω ακούσει ανθρώπους να λένε «Πονάει το κεφάλι μου» ή «Έσπασα το χέρι μου», αλλά ποτέ δεν άκουσα κάποιον να λέει «Ωχ, το’ χασα και δεν ξέρω τι μου γίνεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου