Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το PODEMOS



Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν. Σε λίγες μέρες, στις 25 του μηνός θα έχουμε βουλευτικές εκλογές.
Αν και όλο τον προηγούμενο καιρό παρακολουθούσα έντονα τις πολιτικές εξελίξεις, τώρα που φτάσαμε σε ένα ορόσημο της έντονης πολιτικής διαμάχης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, δεν πολυενδιαφέρομαι ούτε καν για τις ίδιες τις εκλογές.
Είναι κάτι σαν παραίτηση, σαν πίκρα, αυτό που μ’ έχει πιάσει. Να το πω απλά, δεν έχω όρεξη ν’ ασχοληθώ ή μάλλον ασχολούμαι αλλά χωρίς όρεξη.
Όπως άκουσα κάποιον να λέει, αυτές οι εκλογές θα είναι ένα ντέρμπι μεταξύ του φόβου και του θυμού.
Οι δύο κύριοι μονομάχοι, έχουν επενδύσει ο ένας στον φόβο και ο άλλος στον θυμό των ψηφοφόρων και τελικά το ένα απ’ τα δυο θα επικρατήσει: ο φόβος ή ο θυμός.
Δηλαδή όποια απόφαση πάρει ο ελληνικός λαός θα την πάρει με το θυμικό του και όχι με την λογική.
Που να βρεις άνθρωπο να σκέφτεται νηφάλια και λογικά. Γι’ αυτό η παραίτηση και η πίκρα ακόμα που έγραψα παραπάνω.
Για μένα το σημαντικότερο πράγμα είναι η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Η μία πλευρά έχει αναγάγει σε διακύβευμα αυτών των εκλογών αλλά, αφενός η συμπόρευση της χώρας μας με την Ευρώπη είναι αυτό που θέλει ο κουρασμένος λαός μας και αφετέρου πιστεύω ότι αυτό είναι που τελικά θα επικρατήσει, ανεξαρτήτου εκλογικού αποτελέσματος.
Δεν ξέρω συνεπώς αν αποτελεί διακύβευμα ή είναι πια μια νομοτέλεια.
Αλλά αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν θα πρέπει να αποφευχθούν τυχοδιωκτισμοί που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες περιπέτειες.
Το λέω αυτό γιατί τον τελευταίο καιρό κάτι τρύπωσε στο μυαλό μου και δεν λέει να βγει.
Είχα σκεφτεί λοιπόν για τον εφιαλτικό Μάρτη του 2013 στην Κύπρο, όταν μετά την απόρριψη της συμφωνίας Τρόικας-Κυπριακής Κυβέρνησης από το Κυπριακό Κοινοβούλιο, η Κύπρος ξέμεινε από ρευστό για κάμποσες μέρες και τα πάντα παρέλυσαν, ότι η όλη ιστορία έγινε προς γνώση και συμμόρφωση άλλων, μεγαλύτερων χωρών, της Ελλάδας εν προκειμένω.
Μου έχει κολλήσει λοιπόν ότι οι ταγοί της Ευρώπης δεν θα ανεχτούν ζοριλίκια από τη νέα Κυβέρνηση της Ελλάδας (σε περίπτωση που θα συμμετέχει σ’ αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ) για να αποτρέψουν την πιθανότητα επικράτησης του Ισπανικού ΣΥΡΙΖΑ (ο παραλληλισμός δεν είναι δικός μου), του PODEMOS.
Το Podemos («Μπορούμε» στα ισπανικά) ιδρύθηκε το 2014 από τα σπλάχνα του κινήματος των Ισπανών Αγανακτισμένων.
Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα, δημοσκοπήσεις το ανεδείκνυαν πρώτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία (τώρα νομίζω έχει πέσει λίγο).
Ηγέτης του είναι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας και ζητά, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, διαγραφή μέρους του χρέους της Ισπανίας.
Με τα φτωχά μου ισπανικά διάβαζα ένα άρθρο στην El Pais (γενικά νομίζω ότι στο εξωτερικό ασχολούνται πολύ με τις εκλογές μας), το οποίο άρθρο αφενός έκανε παραλληλισμούς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos, αφετέρου έγραφε ότι, για μια σειρά από λόγους, το Podemos  μάλλον δεν θα ωφεληθεί από μία ενδεχομένη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εδώ.
Διάβασα και κάτι άλλο όμως στο άρθρο που δεν το ήξερα: από τα 210 δις ευρώ που απαιτήθηκαν ως τώρα για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, τα 26 δις μας τα δάνεισαν οι Ισπανοί φορολογούμενοι.
Μια και ανέφερα παραπάνω την Κύπρο, κύρια αιτία της κρίσης υπήρξε η μεγάλη έκθεση των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα που κουρεύτηκαν την άνοιξη του 2012 και αυτό δεν ακούω να το αναφέρουν ευρέως.
Οι διαγραφές χρεών και οι σεισάχθειες ακούγονται έξοχα αλλά το θέμα είναι πως κάποιοι θα πληρώσουν το κόστος τους.
Αυτοί οι διαβόητοι δανειστές και τοκογλύφοι δεν είναι σαν τους κακούς των παραμυθιών.
Είναι οι φορολογούμενοι άλλων χωρών, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί (που σε κάθε ευκαιρία ορισμένοι θυμούνται ότι έπαθαν μεγάλη ζημιά απ’ το κούρεμα του 2012), είναι οι μικροομολογιούχοι (που άλλος επένδυσε σε ομόλογα για την προίκα της κόρης του, άλλος για να εξασφαλίσει κατά τα δυνατόν τα γηρατειά του και όλοι τώρα, μετά την απομάκρυνση τους από το ταμείο μας, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την αδικία που τους έγινε) κ.ο.κ.
Γι’ αυτόν τον λόγο, δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να περάσει μια απόφαση για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά ούτε ξέρω αν έχουμε το δικαίωμα να διασπείρουμε και να μοιράσουμε την κρίση μας.

2 σχόλια:

  1. Το βασικό ερώτημα που θα έμπαινε φίλε Δόν είναι τι προτείνεται για την νέα κυβέρνηση;;; Σύμφωνα με τίς δημοσκοπήσεις η νέα Κυβέρνηση δέν θα είναι αυτοδύναμη αλλά διακομματική!!! Πιθανόν να είναι και αυτοδύναμος ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω εκλογικού νόμου και αναποφάσιστων αλλά αυτό είναι δύσκολο!!!
    Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ είναι δελεαστικό και θα έρθει να το εφαρμόσει εάν είναι αυτοδύναμος!!!
    Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ασαφές και δέν φαίνεται να συγκινεί ούτε τους παραδοσιακούς δεξιούς!!!
    Τα άλλα κόμματα είναι σημαντικό εάν θα μπορέσουν να δείξουν διάθεση συνεργασίας με το πρώτο κόμμα ή θα συνθλιβούν στίς πολωτικές πιέσεις που ασκούνται απο τους δύο μονομάχους!!! Ακόμα και το ΚΚΕ έχει δεχθεί πίεση στους ψηφοφόρους του για την περιβόητη "Κυβέρνηση της Αριστεράς"!!!
    Η Δεξιά βρίσκεται σε εκλογική υποχώρηση λόγω της ασκούμενης πολιτικής και της αντιφατικής διακυβέρνησης - απο τα Ζάπεια στα Μεσοπρόθεσμα και την Λιτότητα - ήταν μια απο τα ίδια με την γνώριμη μνημονιακή πολιτική!!!
    Το ΠΑΣΟΚ δέν πείθει όταν ζητά να παίξει τον ρυθμιστικό παράγοντα μετεκλογικά και ο ίδιος ο αρχηγός του δέν "τραβάει" δημοσκοπικά - εκτιμώ ότι θα μπεί στην Βουλή με το ζόρι - λόγω και της διάσπασης που υφίσταται!!! Το Ποτάμι είναι ένα ασαφές ή καλύτερα απολιτικ κόμμα, που έχει πάρει απο όλους τους άλλους ψήφους αλλά δέν έχει να παρουσιάσει παρά ρητορική χωρίς ουσιαστικές προτάσεις!!! Οι ΑΝ.ΕΛ. έπαψε να έχει δυναμική απο τίς ευρωεκλογές 2014 αλλά δέν έπαψε να διεκδικεί το 3% - εισητήριο για την Βουλή!!!
    Ο Γιώργος έκανε κάτι που προσωπικά το ήθελα εδώ και καιρό, να δείξει ότι μπορεί να διεκδικήσει - τώρα που ωρίμασε ο λαός - την "επανάσταση του αυτονόητου" απέναντι στα βαρίδια του ΠΑΣΟΚ την διετία 2009-2011 δέν τον άφησαν να προχωρήσει!!! Το αποτέλεσμα των Εκλογών θα τον δικαιώσει και θα μπεί τελικά στην Βουλή, κάτω απο συνθήκες πόλωσης!!!
    Η Χ.Α. θα πάρει την κατιούσα και θα απομονωθεί εκλογικά, δέν έχει το έρεισμα για την τρίτη θέση που πήρε στίς ευρωεκλογές του 2014!!!
    Οι λοιποί κομματικοί σχηματισμοί θα βρεθούν εκτός Βουλής και αυτοί θα σημάνουν με τα ποσοστά τους, την αυτοδυναμία ή όχι του πρώτου κόμματος!!! Αλλά σε συνθήκες πόλωσης θα είναι λιγότερο απο το 5% του εκλογικού σώματος!!!
    Άποψη μου είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην Αυτοδυναμία και θα εξαρτηθεί εάν μπορέσει να πετύχει εκεί που οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες ΠΑΣΟΚ & ΝΔ έχουν αποτύχει δηλαδή στην οικονομική πολιτική της λιτότητας και της υπανάπτυξης!!!
    Πάντως θα διακινδυνεύσω την πρόβλεψη, να έχουμε οκτακομματική Βουλή, με την εξής κατανομή εδρών :
    1. ΣΥΡΙΖΑ 140-151, 2. ΝΔ 80-90, 3. ΠΟΤΑΜΙ 10-15, 4. ΠΑΣΟΚ 10-15, 5. ΚΙΝΗΜΑ 10-15, 6. ΚΚΕ 10-15, 7. ΑΝ.ΕΛ. 10-15, 8. Χ.Α. 10-15.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές φίλε μου. Το ξέρω ότι το κούρεμα είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση του χρέους αλλά το βλέπω απίθανο να γίνει.
      Κάτι είπε ο Όλι Ρεν ότι η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει άλλους τρόπους για την αντιμετώπιση του χρέους, την επιμήκυνση αποπληρωμής των ομολόγων της π.χ.
      Τι να κάνουμε; Έτσι όπως τα καταφέραμε…
      Κρατάω τις προβλέψεις σου για το αποτέλεσμα των εκλογών. Εγώ πάντως συνήθως πέφτω έξω.

      Διαγραφή